На засіданні Європейської ради 1 лютого всі 27 лідерів ЄС дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті Євросоюзу на 2024—2027 роки обсягом 50 мільярдів євро.

Європа задає тон

«Сьогодні Європа надсилає сигнал світу, що заснований на правилах міжнародний порядок витримає всі виклики,  — наголосив учора Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на  спеціальному засіданні Європейської ради. Він подякував європейським лідерам за рішення щодо фінансового інструменту для України. — Ukraine Facility на суму 50 мільярдів євро на чотири роки — це чіткий сигнал, що Україна вистоїть і Європа вистоїть».

Володимир Зеленський особливо наголосив на важливості того, що рішення було ухвалено одностайно.

«Це ще одна чітка ознака вашої міцної єдності та підтримки України, — зауважив Президенті додав: — Минулого разу, коли відбувалося таке засідання Євроради, на кону була довіра до Європи. І ми всі разом цю довіру зміцнили. Європейський Союз довів, що його слово має значення, а його обіцянки працюють заради інтересів усієї Європи.

Ухвалене в грудні політичне рішення про зелене світло для переговорів з Україною про вступ —це був доказ, що європейські пріоритети, визначені всіма лідерами Європи, виконуються. Саме такої політики ми всі в Європі потребуємо й надалі. Увесь цей рік. І кожен наступний рік».

Звертаючись до лідерів країн-членів Євросоюзу, Володимир Зеленський наголосив: «Особливо зараз потрібно продемонструвати повну надійність Європи та дієвість її рішень. Агресія росії проти Європи, що була розпочата москвою на європейському фронті, поповнилася черговим спільником росії, а саме снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Вони вже б’ють по наших містах — на додачу до іранських «шахедів», які руйнують нашу цивільну інфраструктуру. Розвідка підтверджує, що росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна.

При цьому, на жаль, реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується. І це теж прояв глобальної конкуренції, в якій Європа не має права програти. І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund у межах нашого з вами Європейського фонду миру.

Це така надійність і довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менш як 5 мільярдів євро на рік, строк — чотири роки.

Сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантику і по всьому світу, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким», — підсумував Володимир Зеленський.

Регламент має ухвалити Європарламент

«Голосування щодо Ukraine Facility в Європейській раді — потужний сигнал про незмінну підтримку України від партнерів. Наступним етапом стане визначення фінальних умов програми в межах тріалогу між Європейською радою, Єврокомісією та Європейським парламентом. Фінальний регламент має ухвалити Європарламент під час пленарної сесії, запланованої на 26—29 лютого 2024 року. Ми розраховуємо отримати перший платіж обсягом 4,5 мільярда євро вже в березні. Нині уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами. Ми вдячні нашим союзникам за допомогу та довіру до України», — зазначилаперший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Перший віцепрем’єр-міністр додала, що рішення Європейської ради відображає позитивну оцінку підготовки плану для Ukraine Facility, яка відбувається за координації Міністерства економіки. Після затвердження регламенту в Європарламенті відповідні фінальні умови програми буде враховано у плані. Коли документ затвердить уряд, план буде передано на розгляд Європейській комісії.

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.

Рішення Євроради дасть змогу  підтримати досягнуту стабільність у фінансовій та економічній сферах і стимулюватиме пришвидшення відновлення, переконаний міністр фінансів Сергій Марченко. Кошти в межах підтримки Ukraine Facility буде спрямовано на підтримку державного бюджету та реалізацію проєктів з відновлення країни.

Надважливо те, що чотирирічна програма дасть змогу уряду впевненіше здійснювати планування та управління державними фінансами у середньостроковій перспективі. Програма передбачає системне та прогнозоване фінансування за підсумком виконання узгоджених сторонами умов.

Програма доповнить вже наявні інструменти підтримки України — такі, як бюджетні гарантії, фінансові інструменти та інше фінансування для розвитку приватного сектору.

Ukraine Facility передбачає 15 ключових напрямів реформування, імплементація яких сприятиме модернізації нашої країни на шляху до ЄС. Програма також підтримуватиме перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово узгоджуватиметься з правилами та стандартами ЄС.

Нагадаємо, що бюджетна підтримка ЄС від початку повномасштабної війни сягнула 26 мільярдів євро.

Джерела:  Офіс Президента,
Департамент комунікацій Секретаріату КМУ