ФЕСТИВАЛЬ

З 8 по 14 липня відбудеться XХ Міжнародний фестиваль мистецтв «Слов’янський базар» 

Світлана БОЖКО
для «Урядового кур’єра»

До ювілейного фестивалю Україна готувалася особливо відповідально, вважаючи його певною віхою як в історії фестивального руху, так і в історії культурних зв’язків між Україною та Білоруссю.

— Між нашими державами існують міцні зв’язки в культурній сфері, які закріплені низкою міжурядових та міжвідомчих двосторонніх угод, — розповідає міністр культури  Михайло Кулиняк. — Завдяки довготривалій співпраці, що грунтується на партнерських засадах, завдяки фестивалям, конкурсам, у яких беруть участь українські та білоруські митці,  зокрема й завдяки Міжнародному фестивалю мистецтв «Слов’янський базар у Вітебську», в наших народів є унікальна можливість долучитися до культурно-мистецьких та духовних скарбів обох країн. Хочеться нагадати ще про одну особливість міжнародного фестивалю — у Вітебську на українських митців особливо чекають представники української громади, яких у Білорусі проживає близько двохсот тисяч. Щоб почути українську мову та українську пісню, вони їдуть до Вітебська  з різних куточків республіки, прилаштовуючи свої особисті плани під графік роботи фестивалю. Впевнений, що й цього року українські артисти виправдають їхні сподівання і продемонструють усе різнобарв’я сучасного естрадного мистецтва України.

У рамках ювілейного фестивалю традиційно пройдуть Дні майстрів мистецтв Білорусі, Росії та України. День майстрів мистецтв України  відбудеться 11 липня на головній сцені «Слов’янського базару» — у Літньому амфітеатрі. Концертна програма митців України названа «Український сувенір». Режисер програми — народний артист України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка Анатолій Солов’яненко.

 Концерт має на меті показати різноманітність української естради через представників різних поколінь. Акцент зроблений на спадкоємності традицій — від дитячої творчості (Оля Тимошенко, хореографічний ансамбль «Вітамінчики» тощо) до виконавської майстерності тих, хто сьогодні уособлює певну музичну епоху.

 Молоду українську естраду презентуватимуть переможці багатьох творчих конкурсів і телепроектів Олексій Матіас, Євген Анішко, Надія Майстренко, Анна Азарова. Середнє покоління представлять такі знані і улюблені слухачами співаки, як Наталя Бучинська, дует «Світязь», дует братів Петра та Павла Приймаків. А завершать цей різнобарвний співочий калейдоскоп народні артисти України Іво Бобул та Микола Гнатюк.

Хто стане  лауреатом?

Головною інтригою фестивалю, як і всі попередні 20 років, стане міжнародний конкурс молодих виконавців. Протягом двох конкурсних днів за Гран-прі та звання лауреатів змагатимуться 20 виконавців з 20 країн світу — Азербайджану, Вірменії, Італії, Куби, Таджикистану, Македонії, Латвії, Литви... Від України в конкурсі «Вітебськ-2011» бере участь артист Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Квасниця. У 2009 році Володимир вже намагався потрапити на конкурс до Вітебська, але тоді переможцем відбіркових турів в Україні став Петро Дмитриченко. Цього року Квасниця вирішив спробувати щастя вдруге.

Журі у складі заступника міністра культури  Тимофія Кохана, народного артиста Анатолія Солов’яненка, заслуженого діяча мистецтв, продюсера Юрія Квеленкова, заслуженого артиста України, хореографа Аніко Рехвіашвілі одноголосно обрали з 16 учасників Володимира Квасницю.

— Двадцятий фестиваль — особливий і для України, і для всього слов’янського співтовариства, — говорить Анатолій Солов’яненко. — Тому ми надали перевагу підготовленому, професійно зрілому і сформованому артисту і вокалісту.

У перший конкурсний день у Вітебську Володимир виконає пісню Дениса Борковського і Костянтина Думитрашка «Чорнії брови, карії очі». У другий день він співатиме «Романс», який написав для співака його брат — композитор Юрій Квасниця.

Нагадаємо, що за всю історію існування конкурсу Україна тричі здобувала Гран-прі у Вітебську: Таїсія Повалій (1993), Руслана Лижичко (1996) та Наталя Краснянська (2007). Лауреатами престижних 1, 2, 3 премій у різні часи ставали у Вітебську Олекса Берест, Тарас Житинський, Андрій Шпак, Олександр Пономарьов, Наталя Могилевська, Інеш Кдирова, Євгенія Власова, Євгенія Чобич, Олеся Азнобіна, Денис Барканов, Сергій Демянчук, Наталя Валевська, Владислав, Петро Дмитриченко, Інна Воронова.

У дитячому музичному конкурсі «Вітебськ-2011» боротимуться  за Гран-прі дев’ятирічна Маріанна Щербак з Білої Церкви і десятирічна Аліна Овчаренко з Києва.