Слова, винесені в підзаголовок,  прозвучали в заключному документі Всесвітньої конференції з виховання і освіти дітей дошкільного віку, яка пройшла під егідою ЮНЕСКО в Москві 2010 року. Що зроблено за останні три роки в Україні, аби  наповнити їх реальними справами?

Передовсім вдалося законодавчо закріпити обов’язковість дошкільної освіти. Нині майже всі діти п’ятирічного віку мають змогу її отримувати. Зокрема, і в додаткових 1390 дитсадках. Якщо «розшифрувати» цю цифру, то  465 з них  відновили роботу,  887 садків відкрито в пристосованих приміщеннях, 38  — новобудови. Крім цього, створено 3938 додаткових груп. Саме така стратегія закладена в Державній цільовій програмі розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року.

Дошкільний навчальний заклад «Крунк» міста Славутича відвідав Віктор Янукович.

Слід нагадати, що вперше в країні в листопаді 2010 року проведено Всеукраїнський з’їзд працівників дошкільних закладів, на якому затверджено програму розвитку дітей передшкільного віку «Впевнений старт». Неабияке значення мало і затвердження нових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів.

27 вересня 2012 року Міністерством освіти і науки спільно з Всеукраїнською асоціацією працівників дошкільної освіти вперше проведено Всеукраїнський день дошкілля, який стане традиційним.

Також уперше проведено Всеукраїнський конкурс «Кращий вихователь 2012 року», переможцем якого стала Тетяна  Любко, вихователь дошкільного навчального закладу № 30 міста Кам’янця-Подільського на  Хмельниччині.

Рухливі ігри додають здоров’я.

Першим став і конкурс «Кращий дошкільний навчальний заклад 2012 року», в якому перемогу здобув дошкільний навчальний заклад № 148 міста Миколаєва. Ним керує Ольга Костянтинова. А дошкільний навчальний заклад № 6 «Крунк» міста Славутича, що став переможцем конкурсу на кращий сайт дитячого садка, відвідав Президент України Віктор Янукович.

Результативним став Всеукраїнський конкурс молодих архітекторів на кращий проект дитячого садочка майбутнього. Кращі проекти направлено на розгляд  Мінрегіонбуду та очільникам виконавчої влади всіх регіонів. 

Таким молоді архітектори бачать дитсадок майбутнього.

Особлива увага в роботі з дошкільнятами приділяється їх фізичному розвитку та здоров’ю. Тож, крім спортивних залів, медичних блоків, що є практично в кожному садку, працюють 2224 басейни та 27 саун, досвід  роботи яких свідчить про значний вплив на показники здоров’я дітей.

Діти залюбки грають  у футбол. Варто згадати, що під час проведення    Євро-2012  по всій країні пройшли дитячі фестивалі, змагання, виставки.