Україна як непостійний член Ради безпеки ООН має винести на порядок денний два питання: повне виведення російських військ із території Донецької та Луганської областей і повернення Криму до складу України, а ще — отримати невідкладене зобов’язання РФ, як постійного члена Радбезу ООН, поважати і виконувати статут ООН. Про це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив під час позачергового засідання уряду, присвяченого енергетичним загрозам зокрема та ситуації на кордоні з півостровом загалом. «У нас два глобальних завдання: Донецьк, Луганськ — без російських військ; Крим — український. Спроби заговорити питання незаконної анексії Криму повинні зазнати фіаско», — додав глава уряду.

Коли йшлося про постачання електроенергії до Криму, Прем’єр розповів про призначення службового розслідування щодо підписання відповідного контракту. За інформацією Арсенія Яценюка, в документі чомусь прописано, що електроенергія надходить не в Крим, а до Кримського федерального округу. Всі матеріали спрямовано в ГПУ. Там і з’ясовуватимуть всі обставини. Арсеній Яценюк сподівається, що винуватців притягнуть до відповідальності.

Відновити пошкоджені ЛЕП можна за кілька днів. Фото з сайту newsfiber.com

Аби відновити постачання електроенергії у частині Херсонської області, Прем’єр доручив оперативно розпочати ремонтні роботи: «Потрібно 72 години, щоб лінії, до яких є доступ і де Національна поліція гарантує безпеку для ремонтників, відновили».

А потім члени уряду відреагували на лист-звернення Президента до Прем’єра і призупинили вантажне автомобільне і залізничне сполучення з тимчасово окупованим півостровом в обидва напрямки.

Арсеній Яценюк попросив урядовців сформувати перелік товарів і послуг, які можна постачати в АР Крим. До процесу слід залучити представників Меджлісу, аби список відповідав інтересам України та братнього їй кримськотатарського народу.

Арсеній Яценюк планує звернутися до Президента з проханням, аби РНБО ухвалила рішення про формат відносин України з Кримом та затвердила заходи, які мусить робити влада, щоб вивести півострів з окупації і побудувати економічні й соціальні відносини з Кримом.

Щодо продуктового ембарго Прем’єр сказав: «Російські погрози про запровадження ембарго проти українських товарів з 1 січня матимуть дзеркальну відповідь української влади. На кожне російське рішення буде аналогічне українське  про встановлення ембарго проти російських товарів», — наголосив він.

Для імплементації ухвалених рішень мають вжити заходів усі відповідальні відомства. Передовсім МВС та Держприкордонслужба.

Тим часом Крим опинився у темряві. Внаслідок вибухів і пошкоджень ліній електропередач у Херсонській області електропостачання півострова заблоковано, повідомляє власний кореспондент «УК» Олена Івашко. А енергопостачання прикордонних районів Херсонщини відбувається за резервними схемами. Ситуація в Каланчацькому, Генічеському й Чаплинському районах спокійна, перебоїв з електропостачанням немає. На місці працюють оперативні групи, тривають перемовини з учасниками енергетичної блокади.

Категорично проти використання силових методів у врегулюванні конфлікту з мирними громадянами висловився голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов. Він звернувся до учасників мирної акції з вимогою дати доступ до ушкоджених опор, щоб ремонтні бригади могли розпочати роботу. «Я сам пройшов Майдан, тому категорично проти будь-якого застосування сили щодо учасників мирних акцій, — зазначив він. — Утім, необхідно розрізняти мирну акцію продуктової блокади, яку я підтримую, і провокації з використанням вибухотехнічного обладнання, що може призвести до серйозних техногенних наслідків не тільки для Херсонщини, а й для України в цілому. Осіб, причетних до скоєного, потрібно покарати відповідно до закону».

У неділю в окупованому Криму запровадили режим надзвичайної ситуації у зв’язку з цілковитим відімкненням від енергосистеми України. А понеділок так звана кримська влада оголосила вихідним днем.