З 2 грудня цього року в Україні через недостатнє вироблення електроенергії почалися віялові відключення електропостачання практично в усіх областях, впроваджено режим економії і розроблено графіки. Пройшов майже місяць, відповідальні особи запевняли, що ситуація зміниться на краще протягом кількох днів чи тижнів, однак загроза занурення у темряву залишається. «Урядовий кур’єр» вирішив з’ясувати, чи будуть українці зі світлом у новорічну ніч.

Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ.

Черкащина. Кожен раз у різний час

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

Жителі міст і сіл Черкащини вже звикають до призупинення електропостачання. Після протестів біля Обленерго на під’їздах будинків з’явилися оголошення про час відключень. Проте, як свідчить практика, цих графіків енергетики дотримуються не завжди. Не мали б вимикати електроенергію у лікарнях, у висотках, у виправних закладах, на каналізаційних станціях, у котельнях, у будинках з даховими котельнями, на насосних станціях. Однак жителі обласного центру нарікають, що цю вимогу не завжди виконуть. «А чому, коли навколо суцільна темрява, — запитують черкащани, — вулиця Козацька та «Спортлайф» сяють ніби новорічна ялинка?» «А як бути, приміром, з навчанням школярів, — запитує вчителька, — адже уроки інформатики проводити практично неможливо. Світло вимикають кожен раз у різний час. Хіба не можна розробити графік, щоб могли планувати свою роботу вчителі та вихователі групи продовженого дня?»

Очевидно, мало зустрітися один раз із пікетувальниками та виступити по телебаченню. Судячи з шаленої кількості запитань, люди не обізнані з графіками відключень. Потерпають і підприємства. Приміром, у Смілі через це перебої з водою. Як розповідає директор Уманських енергетичних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» Петро Добровольський, через раптові відключення підстанція може вийти з ладу, а місто — зовсім залишитися без електропостачання. Електропідстанції, які нині експлуатуються, побудовані ще в 1970—1980 роках. Вимикачі та інше устаткування не в найкращому стані. Отож ймовірні різні несподіванки.

Сказати, що в області нічого не робиться, аби в умовах дефіциту електроенергії зменшити її витрати, не можна. Багато підприємств погодилися на добровільне обмеження споживання на 15—20% і переведення роботи на нічний графік. На думку голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, потрібно запровадити планові, а не аварійні вимикання. Щоправда, в останні дні відключення дещо порідшали.

Одещина. Графіком — по енергетичній кризі

Іван ШЕВЧУК,
«Урядовий кур'єр»

«Дайте нам хоча б два дні на тиждень вдень нормально попрацювати!» — буквально благає директор одеського підприємства «Таламус LTD» Віктор Тимофєєнко. Тут 450 працівників виготовляють металеву пакувальну тару, вони самі запропонували перевести роботу на ніч та на вихідні дні. Втім, постійно працювати вночі не будеш. Директор певен, що проблему можна вирішити, і вимикати електрику підприємствам почергово в різні дні.

У портах раптове відімкнення електроенергії взагалі може спричинити аварію. «Були випадки, — каже начальник Іллічівського порту Юрій Крук, — коли грейфери (елементи розвантажувальної техніки) перебували в трюмі судна під час відключення. А вони розвантажували чавун магнітами…»

Обійтися без відімкнень нині не можливо — область має зменшити споживання електроенергії десь на чверть. В обленерго нарікають: є ще й аварійні відімкнення — комутаційна перенапруга, що трапляється під час відключень-включень, виводить з ладу устаткування. Тим часом голова ОДА Ігор Палиця вимагає негайно розробити чіткі графіки відімкнення електроенергії та укласти договори, котрі передбачали б штрафні санкції обленерго, у разі їхнього порушення.

Позбутися дефіциту електроенергії в Одеській області можна було б за рахунок придбання енергії з Молдовської ГРЕС. Ось тільки рішення про таку закупівлю мають приймати на рівні уряду. І це дає підстави одеському голові Геннадію Труханову згадати про необхідність децентралізації: «Я не можу пояснити людям, чому за наявності поруч (у Молдові) енергетичних потужностей ми не можемо придбати там електроенергію». З другого боку, треба вчити людей вимикати електричне опалення, коли йдуть на роботу, обмежити роботу міських лазень та саун. У лікарнях, котрі не можна залишати без електрики, планують поставити дизель-генератори.

А люди нервують: у Котовську хтось пожбурив коктейлем Молотова в будівлю РЕМ...

Львівщина. А кози не винні…

Оксана МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

Пан Євген повертався з роботи пізно ввечері. Як завжди, зайшов у кабіну ліфта, раптом лампочка почала тьмяніти, і за кілька секунд кабіна ліфта зупинилася. Зрозумів, що відключили світло, а порятунку довелося чекати хвилин сорок, доки дружина розшукала ліфтерів, а ті звільнили чоловіка з темної пастки. Після тієї нічної пригоди він перестав, як і вся їхня сім’я, користуватися ліфтом…

У пана Бернара Вілема, який змінив бельгійську прописку на українську і п’ять років тому побудував у селі Дмитровичі Мостиського району невеличкий бізнес (козячу ферму), — свої проблеми. Заручниками енергетичної кризи стали його підопічні. Через перманентні відключення електроенергії неможливо вчасно подоїти стадо, адже доїльні апарати без електрики не працюють. Лише за два тижні надої молока впали на 50%.

Львів та десятки міст і сіл області також не оминули проблеми з електропостачанням. У центральній частині міста Лева застаріла мережа катастрофічно не витримує навантажень, тож час від часу цілі вулиці поринають у темряву. Особливо потерпають через відсутність струму власники квартир, обладнаних індивідуальними системами опалення на електриці. Для мешканців нових житлових мікрорайонів стихійним лихом стали масові й хаотичні відключення електроенергії.

Якби ж то, нарікають львів’яни, світло зникало в один і той же час, то якось пристосувались би. Тепер же не можна спрогнозувати, коли буде чи зникне електрика в оселі, бо бракує інформування, нема жодних попереджень. Аби володіти інформацією, у ПАТ «Львівобленерго» порадили заглядати на їхній офіційний сайт. Але ж не всі мають комп’ютери та Інтернет. Як роз’яснив на засіданні прес-клубу технічний директор ПАТ «Львівобленерго» Володимир Романишин, світло вимикають тим споживачам, які можуть без нього обійтися, а, мовляв, важливі стратегічні об’єкти — лікарні, хлібзаводи — мають резервне електрозабезпечення.

Питання електропостачання області нещодавно обговорювали в обласній раді. Створено комісію з підготовки звернення до керівництва держави щодо врегулювання ситуації. Серед пропозицій — створити графіки відімкнень та їхнього дотримання. Однак керівництво міста не бажає брати на себе відповідальність за ситуацію, що склалась. Постачання електроенергії, на думку міського голови Андрія Садового, має бути безперебійним, бо львів’яни платять за електроенергію. Натомість інша думка у депутатів Львівської міськради — вони вимагають реальних графіків відключень електроенергії в місті з чіткою географічною та часовою прив’язкою.

Поки проблема затвердження графіків залишається не вирішеною, енергетики радять мешканцям багатоповерхівок не користуватися ліфтами. Тільки от як літнім людям, чи матусям з візочками підніматись на 9,12 чи 16 поверхи, не порадили…

А панові Бернару чиновники запропонували поставити генератор. Воно було б не зайве. Щоправда щедрі на поради чиновники забули підказати, звідки брати кошти  на пальне, адже ціни на нього захмарні? Та й витрати доведеться вкласти у вартість сиру та молока. Хто ж його тоді купуватиме?.. 

Харківщина. Найбільша біда — електроплита

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Вимикати світло харків’янам на 4—6 годин енергетики почали ще на початку грудня. Тепер оприлюднили нові графіки, схожі на віялові, що застосовувалися у 1990-ті. Як пояснив голова правління АК «Харківобленерго» Сергій Кирик, у них заплановано три черги відключення. І промисловість, яка несла збитки від попередніх відімкнень електроенергії, у новому графіку стоїть у черзі останньою. «Графік буде зручний для користувачів: на сайті можна знайти свій будинок та дізнатися про час і дату відключення світла. У цілому графік дає змогу обмежувати постачання на 300 мВт, а ми поки що обмежуємо тільки на 50 мВт», — зазначив Сергій Кирик.

Однак харків’яни налаштовані не так оптимістично, як голова правління «Харківобленерго». У перший же день віялові відключення застосували на об’єктах, які мають важливе соціальне значення. За інформацією директора департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради Юрія Сороколата, електроенергію відключали молочній фабриці-кухні, міській офтальмологічній лікарні №14 під час операції та в пологовому будинку №2. За словами директора департаменту освіти Ольги Деменко, протягом дня світло відключали у 85 школах і дитсадках. «Якщо відключення відбувається з 10.30 до 12.30, коли є денне світло, уроки можна продовжувати. Вранішні відключення о 8.30—10.30 не дають змоги приготувати сніданки та обіди для дітей», — говорить Ольга Деменко.

Також у місті було знеструмлено 65 світлофорів, що призвело до виникнення заторів. Через знеструмлення житлових будинків було зафіксовано 70 випадків зупинок ліфтів з людьми. Натерпілися й мешканці житлових будинків, у яких електричні плити. Особливо скрутно доводиться сім’ям з малюками, яким потрібно готувати їжу безпосередньо перед її вживанням.

Як наголосив головний інженер структурного підрозділу «Харківенергозбут» АК «Харківобленерго» Андрій Гармаш, «докладатимемо всіх зусиль, щоб це виправити. Але, на жаль, доведеться це робити за рахунок інших об’єктів, зокрема житлових будинків».

Від редакції.  Якщо чесно, ми так і не зрозуміли, чи хтось гарантує українцям новорічну ніч з електрикою і телевізором. Але сподіватимемося на краще, на те, що вихідні дні зменшать навантаження на промислові об’єкти, а графіки відключення не припадуть саме на час переходу з нинішнього року в прийдешній. Тим паче, що днями Президент Петро Порошенко під час розмови з міністром  енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним наголосив: «Я вважаю неприпустимим подальше продовження практики віялових відключень електроенергії, особливо напередодні свят». Тож ми в усій Україні одночасно зможемо підняти келихи з шампанським за рік 2015-й , за нові надії, за об’єднання українців у вільній та мирній країні!