ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ

Вперше за останні 10 років  досягнуто рівень видобутку, який був у 2000—2002 роках

Підсумовуючи результати роботи вугільних підприємств за 2011 рік, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко зазначив, що галузі вдалося значно покращити виробничі показники. Планове завдання з видобутку вугілля виконано вже на початок грудня, а загальний обсяг видобутого усіма підприємствами галузі перевищив минулорічний на 6,6 млн  тонн.

«Я можу констатувати, що нам є чим пишатися. Ми виконали завдання, яке поставив Президент України щодо збільшення видобутку вугілля. 2011 року підприємства вугільної галузі видобули 81,8 млн тонн вугілля, що перевищує минулорічні результати на 8,8 відсотка, а державними підприємствами видобуто на 3 млн тонн більше вугілля, ніж у попередньому році», — підкреслив міністр.

Він також зазначив, що збільшення видобутку стало можливим завдяки залученню інвестиційних ресурсів та збільшення бюджетного фінансування, повідомляє прес-служба відомства.

«Одним з чинників, який сприяв збільшенню видобутку, стало залучення інвестиційних ресурсів у модернізацію вугільних підприємств на рівні 1,687 млрд грн, що на 129 млн грн більше, ніж позаминулого року. Держава приділила значну увагу вугільній галузі і виділила на її розвиток понад 3 млрд гривень», — повідомив Юрій Бойко. Додавши, що міністерство впроваджує зрозумілі для кожного шахтаря правила роботи вугільної галузі та підвищує соціальні гарантії. Так, середньомісячна зарплата працівників вуглевидобувних підприємств у 2011 році зросла майже на 30%, до 5134,2 грн у порівнянні з 2010 роком. «Тож українські шахтарі не тільки видобувають більше вугілля, а й покращують свій добробут», — підкреслив міністр.

Зарплата українських шахтарів за минулий рік зросла на 30%. Фото з архіву редакції

Під час засідання, яке відбувалося в Донецьку, також було обговорено стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах галузі та проаналізовано роботу державних підприємств з реструктуризації шахт. Зазначено, що протягом року постійно здійснювались заходи щодо підвищення рівня охорони праці та промислової безпеки на підприємствах галузі. Міністерством затверджені галузеві заходи щодо підвищення промислової безпеки, спрямовані на запобігання аварій і аварійних ситуацій. «У 2011 році багато уваги приділено підвищенню техніки безпеки у вугільній галузі та покращенню умов праці шахтарів. Ці питання є одними з пріоритетних, і Міненерговугілля тримає їх під постійним контролем», — наголосив Юрій Бойко. Окреслюючи завдання вугільної галузі на 2012 рік, Юрій Бойко зазначив, що перед шахтарями стоять важливі завдання і висловив впевненість, що вони будуть успішно виконані.

«Наступного року перед нами стоятимуть ще більш амбітні завдання, адже вугільна галузь є локомотивом енергетичної безпеки України. Я переконаний, що завдяки наполегливій праці усіх робітників галузі ми ці завдання виконаємо», — сказав міністр.