У І півріччі цього року з усіх повідомлень, які надійшли до територіального підрозділу Держфінінспекції Херсонської області на «телефон довіри», факти порушень, про які розповідали люди, повністю чи частково підтверджено у 57,9% випадків. Загалом завдяки даним, отриманим за «телефоном довіри», фінансові інспектори виявили порушень під час використання коштів та майна майже на 300 тисяч гривень. Порушення виявляють і в результаті планових перевірок. Ось що показали ревізії деяких закладів охорони здоров’я.

Деякі «зав зяті» бухгалтери самі збільшують собі зарплату. Фото Володимира ЗAЇКИ

Апетити  невеликі, але…

Поки що існують «завзяті» бухгалтери, яких аж ніяк не влаштовує отримуваний ними розмір зарплати. Тож дехто з них знаходить способи, щоб самостійно додати грошей на власну зарплатну картку. Так, ревізія фінансово-господарської діяльності в Каланчацькій центральній районній лікарні встановила фінансових порушень на 242,83 тисячі гривень за період з 1 вересня 2009-го по 1 травня 2013 року.

Фахівці територіального підрозділу Держфінінспекції Херсонської області з’ясували, що відомості банку, який обслуговує цю лікувальну установу, відрізняються від тих, що «тихенько» лежать у її бухгалтерії. Отже, проста схема дала змогу бухгалтерові безпідставно перерахувати собі на картку 2,21 тисячі гривень. Водночас іншим своїм колегам позичених коштів не додано. Апетит бухгалтера виявився незначним, проте факт привласнення чужих грошей існує!

Натомість у 2011–2013 роках деяким лікарям за час їхніх службових відряджень не сплачено 60,45 тисячі гривень за добові витрати. Персоналу закладу не нараховано доплату на 78,41 тисячі гривень за використання в роботі дезінфікуючих засобів. Деяким працівникам лікарні до щорічної основної відпустки не надано обов’язкової матеріальної допомоги на оздоровлення на 43,88 тисячі гривень. Зате іншим — необгрунтовано виплачено кошти за час додаткової відпустки. А зовнішнім сумісникам виплачено зарплату за невідпрацьований час на суму 27,8 тисячі гривень.

Окрім цих порушень, у медичному закладі знайдено й інші. Так, лікарня покрила витрати на загальну суму 27,81 тисячі гривень коштом спецфонду за надані на платній основі медичні послуги. Протягом 2009–2011 років лікарня переплатила 18,61 тисячі гривень за використану електроенергію. Борг орендарів за спожиті комунальні послуги (17,72 тисячі гривень) покрито за рахунок бюджетних коштів. Крім того, ревізія встановила факт недоотримання коштів лікарнею за надання послуг від реалізації препаратів крові на загальну суму 14,15 тисячі гривень. Без застосування процедур закупівель лікарня в постачальників придбала нафтопродукти на загальну суму 249,02 тисячі гривень.

За результатами ревізії цієї лікарні направлено обов’язкові вимоги щодо усунення порушень та притягнення винуватців до відповідальності. Поінформовано правоохоронний орган та Департамент охорони здоров’я Херсонської обласної держадміністрації.

З аптеки зникли гроші

«Хімічать» не лише в лікарнях, а й в аптеках. Ревізія, проведена в Чаплинській центральній районній аптеці № 26, показала: у 2010–2012 роках касові операції проводилися з порушенням вимог чинного законодавства. Зокрема не дотримано Порядку оформлення і обліку первинних документів. Так, гроші з каси під звіт і на оплату праці видавали без підпису завідуючого аптекою. Були й виправлення в касових ордерах і касовій книзі, а готівку за видатковим касовим ордером видавали без паспортних даних особи, яка отримує кошти. До того ж касові документи були без нумерації і не зберігалися в належному стані. Таким чином, в аптеці не забезпечено належних умов для схоронності коштів під час їх зберігання і транспортування.

У поясненні завідувача аптеки вказано, що керівник не підписував фінансових документів через те, що бухгалтер просто… не надавала їх для підпису. А щомісячні інвентаризації взагалі не проводились. Фінансові ін?спектори виявили розбіжності між даними, що містяться в бухгалтерських документах, і офіційно довели: до банківської установи готівка здана не повністю, а сума нестачі виручки за три роки становить 171,7 тисячі гривень. Куди вони поділися, невідомо. В усіх виявлених прорахунках далі розбираються правоохоронці.

Леонід КАЛИНИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»