ВИСОКА ВОДА

Повінь у Центральній Європі випробовує дамби й забирає життя

Стара добра Європа вже кілька діб перебуває в епіцентрі надзвичайного лиха, забувши про спокій і розмірене життя. Від стихії, що охопила відразу кілька країн, загинули дев’ятеро людей, зростає й кількість зниклих безвісти. На півдні Німеччини, в Чехії, Австрії та Швейцарії триває евакуація населення. Над великою територією протягом п’яти днів випала двомісячна норма опадів, однак синоптики не поспішають із втішними прогнозами. 

Учора майже апогею досягла напруга в Чехії. До збуреної Влтави додалася ще й вода з річки Бероунки. Влада повідомила, що знизила тиск на греблі, пожежники і військові активували міську систему захисту від повені, однак безпечних місць у місті стає дедалі менше, а до багатьох районів можна дістатися лише човном.

Не менш критична ситуація й на півдні Німеччини: під водою опинилися Баварія, Саксонія, Турингія та Баден-Вюртемберг. Приміром, у баварському місті Пассау вода сягнула рівня найвищого з XVI сторіччя. Багато районів опинилися під водою, людей евакуюють на човнах. Є місця, до яких не можуть добратися навіть рятувальники. Багато трас у країнах, охоплених повінню, перекрито. Тисячі будинків лишилися без світла.

У вівторок затоплені райони відвідала канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона повідомила, що уряд надасть постраждалим всю необхідну допомогу. Про  бажання допомогти  країнам, що постраждали внаслідок повені, заявили і їхні колеги з Євросоюзу.

Фахівці попереджають, що вода також піднімається в Дунаї, і закликають країни, якими протікає ця річка, вдатися до необхідних заходів. Військові у Словаччині й Угорщині будують спеціальні загорожі в місцях, де Дунай найвірогідніше може вийти з берегів. До речі, український Гідрометцентр уже попередив, що повноводий Дунай за дві декади принесе своє «багатство» в Україну.

Водночас Українці  почали відмовлятися від турів до Праги на найближчі дні, хоча поки що відмови поодинокі, повідомили «Урядовому кур’єру» в одній із туристичних фірм, яка займається чеським напрямком. Більшість бажаючих  анулювати поїздки — серед тих, хто збирався розпочати подорож цими вихідними. Однак замість скасування оператори пропонують  перенести поїздку на пізніше й дочекатися сприятливих умов, аби мати змогу приміром пройтися по Карловому мосту, який є пам’яткою архітектури XIV століття і візитівкою Праги.

Був перехід — став перевіз. Фото з сайту images.yahoo.com

АНОМАЛІЯ

Дочекалисяснігу взимку

Негода захопила днями  і  Південно-Африканську Республіку. В деяких регіонах ПАР випав незвичний для цієї місцевості сніг. Зокрема снігом вкрилися височини в Західно-Капській та Північно-Капській провінціях. Дороги  вкрила ожеледиця, а температура повітря тримається на рівні близько 0 градусів. Деінде замерзла навіть морська вода біля берега.

Доки смажив, доки пік… Фото з сайту barnorama.com

Найбільше потерпають від погодної аномалії найбідніші верстви населення. На околицях Кейптауна, третього за величиною міста країни, забудованих переважно бідними хатинками, негода зруйнувала понад півтисячі помешкань, залишивши просто неба понад 2 тисячі людей.