АКТУАЛЬНО

Хто останній в електронній черзі?

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

«З  2010 року урядом створено 223 тисячі місць у дошкільних навчальних закладах, таким чином на 18% збільшено кількість дітей у дитячих садках,  — розповів на селекторній нараді з керівниками регіонів з питань виконання соціальних ініціатив Президента «Діти — майбутнє України» віце-прем’єр міністр Олександр Вілкул. — Зокрема, за п’ять місяців 2013 року створено вісім тисяч місць у дошкільних закладах країни. Президент України поставив завдання створити ще 100 тисяч місць у дитячих садках протягом 2013-2014 року. Уряд жорстко контролює виконання цього завдання в регіонах».

Створення додаткових місць у дошкільних навчальних закладах відбувається, зокрема, за рахунок будівництва нових дитсадків та відновлення діяльності тих із них, які було закрито в минулі часи.

Дитинство не відає про дорослі проблеми. Фото з сайту drugoi.livejournal.com

— Наразі понад 660 приміщень дитячих садків використовується не за призначенням, — зазначає Олександр Вілкул. — Тож треба докладно проаналізувати ситуацію та надати пропозиції щодо повернення приміщень.

За 5 місяців відновлено роботу 26 таких закладів. Відкриваються навчально-виховні комплекси (НВК) на базі шкіл. Тобто при діючих загальноосвітніх школах відкриваються дитячі садки. Цього року вже створено 29 таких НВК. Крім того, розпочали роботу 20 приватних садочків та додатково в уже діючих закладах створено 213 нових груп.

Загалом з 1 січня 2010 року було створено понад 1400 дитсадочків. Також за цей період у тих з них, які вже працюють, відкрито понад 3800 нових груп.

— Ще одним напрямком в розвитку дошкільної освіти є створення електронної системи запису в дитячі садочки, — зазначив Олександр Вілкул. — Це  можливість для батьків записати свою дитину в чергу на вступ до дошкільного закладу через Інтернет.

Віце-прем’єр поставив завдання створити єдину базу даних в регіонах з реєстрації дітей у дошкільні заклади. Адже наразі батьки записують дитину не в один, а одразу в 3-4 дитсадочки, оскільки бази кожного з них працюють автономно. Таким чином єдина база даних дасть можливість ефективніше контролювати кількість дітей, які «стоять» у черзі.

Також було розглянуто питання підготовки до нового навчального року. Згідно з планом, станом на 18 червня вже чверть від загальної кількості шкіл та 27% дитячих садків підготовлені до початку нового опалювального сезону та  навчального року. А до кінця серпня всі вони мають отримати паспорти та акти готовності.

До 1 вересня має бути капітально відремонтовано майже 2 тисячі шкіл. Зокрема, буде проведений ремонт систем опалення в понад 1 тисячі навчальних закладів, відремонтовано майже 4 тисячі котелень, відновлено 3,5 тисячі харчоблоків та 2,5 тисячі спортивних залів. 

Крім того, до 1 вересня 2013 року будуть введені в дію 12 нових шкіл на майже 3 тисячі місць. Ще в 7 школах будуть добудовані нові корпуси та спортзали. Також до Дня знань буде завершено реконструкцію 21 школи, в яких вчитимуться понад 8 тисяч дітей. Загалом в Україні мають бути підготовлені до осінньо-зимового періоду майже 19,5 тисячі шкіл та 16,5 тисячі дитячих садків.

Також урядом поставлено завдання забезпечити всіх школярів належними санітарно-гігієнічними умовами. Сьогодні більше 80% загальноосвітніх навчальних закладів забезпечені відповідними приміщеннями. В цьому році, за планами регіонів, у понад 1,5 тисячі навчальних закладів мають бути облаштовані внутрішні санвузли, а це ще 8%. У найближчі два роки, за наданими графіками з регіонів, ця робота має бути завершена.

— Пріоритетним завданням і обласних органів державної влади, і міських державних адміністрацій, Міністерства освіти залишається реалізація соціальних ініціатив Президента України, — зазначив міністр Дмитро Табачник. — Одним із найважливіших напрямів є розширення мережі дошкільних навчальних закладів. Станом на 1 січня в Україні функціонує більше 16 тисяч  дитячих закладів різних типів і форм власності. Впродовж останніх трьох років кількість дитсадків  по Україні збільшилась на 1345, що дало можливість забезпечити майже 223 тисячі місць для дошкільнят.