ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

 

Глава уряду дав низку доручень щодо упередження необгрунтованого зростання цін та поліпшення інвестиційного клімату

 

Попередні оцінки, оприлюднені Держкомстатом, засвідчують, що вітчизняна економіка рухається шляхом виходу з кризи. Так, за перші два місяці поточного року ВВП показав зростання 5,5%, а в лютому 2011-го - 6%. Також за січень-лютий на 10,5% зросло промислове виробництво, а обсяги валової доданої вартості в будівництві - на 6,1%.

Гаманець - не іграшка

Однак дещо псують позитивну картину інфляційні процеси, які значно тиснуть на ринок продуктів харчування та пального. "Статистично це можуть бути долі відсотка інфляції, але для гаманця конкретної людини збільшення щоденних витрат - це важка ноша. Отже, надважливе завдання уряду - компенсувати людям всі витрати", - заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров. Він наголосив на тому, що першочерговим завданням має стати захист доходів громадян від необгрунтованого підвищення цін на продукти харчування і пальне, здирництва за різного роду довідки та адміністративні послуги, росту вартості транспортних послуг та тарифів.

Глава уряду доручив Міністерству аграрної політики та продовольства і місцевим адміністраціям продовжити проведення ярмарків сільгосппродукції у великих містах, а Мінекономрозвитку і торгівлі - забезпечити моніторинг цін на продукти харчування і оперативне реагування на різке їх зростання. Міністерству інфраструктури і Фонду держмайна доручено під час реалізації угоди про продаж "Укртелекому" гарантувати, аби протягом певного часу тарифи на послуги зв'язку для населення не змінювалися. Надалі ж будь-які зміни тарифів мають контролюватися державою і відповідати об'єктивному економічному обгрунтуванню. Крім того, Мінінфраструктури повинно забезпечити стабільні тарифи на пасажирські перевезення.

Важливе завдання отримало й Міністерство енергетики і вугільної промисловості: відомству доручено забезпечити збільшення поставок сировини на вітчизняні нафтопереробні заводи. Микола Азаров переконаний, що бензин і дизпаливо, яке випускатиметься в прийнятному ціновому коридорі, погодженому урядом і учасниками ринку, має витиснути імпортне пальне, з яким до нас імпортується й інфляція.

Прем'єр-міністр нагадав, що наразі Антимонопольний комітет розслідує дії трьох мереж автозаправних станцій, що мають ознаки картельної змови: "Я вимагаю, щоб санкції до тих, хто пробує нажитися на громадянах, були максимальні і невідворотні".

Хто вкладе більше

Нині світова економіка, не відновившись повністю після фінансової кризи, зазнає небачених випробувань внаслідок зростання нестабільності на Близькому Сході і природно-техногенної катастрофи в Японії. Однак глобальні зони напруженості посилюють конкурентні можливості України. "Ми можемо запропонувати світу інтенсивне виробництво продуктів харчування, стабільний клімат для інвесторів, привабливі будівельні майданчики для виробництв та інфраструктури, виробничу базу для здійснення нових космічних програм з вивчення Землі тощо", - зауважив Прем'єр-міністр.

Він вважає, що це дає Україні унікальний шанс створити баланс між перетвореннями, спрямованими на добробут громадян, і стабільністю політичної та економічної систем держави. "На нас з вами лежить величезна відповідальність за те, щоб ці переваги реалізувати. Фон міждержавних відносин для цього сприятливий. Наша прагматична політика добросусідства дає хороші результати: Україну розглядають як надійного партнера, як безумовно перспективну країну для інвестування", - наголосив Микола Азаров.

Зокрема, говорячи про нещодавні візити до Туреччини та Ізраїлю, глава уряду поінформував, що було проведено зустрічі з представниками ділових кіл цих країн. І хоча бізнес готовий інвестувати в Україну, яка почала поважати інвесторів і розмовляти з ними мовою взаємної вигоди, виявилося, що навіть великий бізнес, який працює у нас вже протягом десятиліть, недостатньо поінформований про нові реалії інвестиційного клімату нашої держави.

"Доводилось детально зупинятися на тих стимулах, які забезпечує Податковий кодекс, на умовах автоматичного відшкодування ПДВ, звільненні від податку на прибуток для певних галузей, на дерегуляції, яку ми запровадили, зокрема, в будівельній галузі, на тому, яких антикорупційних заходів ми вживаємо", - сказав Микола Азаров, додавши: така необізнаність негативно впливає на інвестиційну активність.

Тому міністру закордонних справ Костянтину Грищенку доручено терміново розробити і протягом півроку здійснити широкомасштабну програму інформування ділових кіл країн-партнерів про інвестиційний клімат і можливості в Україні. Елементом програми має бути просування іміджу нашої держави як надійної "інвестиційної гавані" і європейського культурно-туристичного центру.

Водночас Мінфіну, Державній податковій та митній службам доручено реалізувати спеціальну комунікативну партнерську програму для інвесторів, які вже працюють в Україні. "Кожен випадок відхилення від нашої політики лібералізації економічних відносин потрібно розцінювати як надзвичайну подію. Якщо хочете - як свідоме завдання шкоди державі Україна", - заявив Прем'єр-міністр.

Крім того, першому віце-прем'єр-міністру Андрію Клюєву доручено виділити напрямок створення "інвестиційних майданчиків" (майданчики з підготовленою інфраструктурою для різних видів діяльності) в окрему програму і курувати кожен масштабний інвестиційний проект.

Посівна на пільговому пальному

На півдні країни вже розпочато сівбу ранніх зернових - на 16 березня посіяно 32 тис. гектарів. Триває робота з підживлення озимих культур - на площі 3 млн гектарів внесено мінеральні добрива. Микола Азаров підкреслив, що для повноцінного проведення весняно-польових робіт аграріїв забезпечено фінансово-кредитними та матеріально-технічними ресурсами. Зокрема, на програми підтримки сільгоспвиробників з держбюджету вже виділено понад 33 млн грн, а через Аграрний фонд - 1,5 млрд грн, які буде спрямовано на форвардні закупівлі, що, по суті, є безвідсотковим кредитуванням сільгоспвиробників.

"Для оперативного забезпечення кредитними ресурсами аграріїв на моє доручення в центрі і на місцях були створені комісії, які повинні допомогти сільгоспвиробникам в отриманні кредитів. Вже є позитивні результати. Так, з початку їх роботи обсяги залучених сільгоспвиробниками кредитних коштів, станом на 15 березня, зросли з 531 млн гривень до 1,5 млрд", - повідомив Прем'єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про внесення змін до Закону України "Про Загальнодержавну програму "Питна вода України" на 2006 - 2020 роки" (проект закону);

►Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення та розвитку матеріально-технічної бази спорту (постанова Кабінету Міністрів);

►Про використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки розвитку туризму та створення умов для безпеки туристів, розбудови туристичної інфраструктури міжнародних транспортних коридорів та магістралей (постанова Кабінету Міністрів);

 

►Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення громадськими організаціями заходів щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (постанова Кабінету Міністрів).