АРМІЯ

В Україні тривають наймасштабніші  за всю історію української армії маневри

Винесену в заголовок давню мудрість у черговий раз підтверджують українські вояки. Зараз у них гаряча і відповідальна пора — на 15 полігонах Сухопутних військ, Повітряних сил і Військово-Морського флоту триває дослідницьке командно-штабне навчання «Адекватне реагування — 2011». Його називають одним з найбільших в історії Збройних сил України. І це справді так, адже протягом трьох тижнів заплановано провести кілька десятків різноманітних тактичних, тактико-спеціальних і льотно-тактичних навчань з виконанням бойових стрільб і пусків ракет. 

Для понтонерів 91-го інженерного полку 6-го армійського корпусу ріка — не перешкода. Фото прес-служби МО України  

Теорія завжди вимірюється практикою

 — Головна мета цьогорічних маневрів — апробація перспективної моделі Українського війська, — зазначив напередодні міністр оборони Михайло Єжель. — При цьому ефективність роботи органів військового управління порівнюватиметься зі збройними силами інших держав. На чию користь буде таке порівняння, побачимо, адже хочемо на практиці перевірити шляхи подальшого реформування і розвитку Збройних сил України, особливо в частині оптимізації системи управління, створення сучасної структури військ, побудови компактної, мобільної та боєздатної армії за найвищими світовими стандартами.

Тактичні завдання доводиться вирішувати й морякам. Фото прес-служби МО України  

Результати цих досліджень ляжуть в основу стратегічних концептуальних документів щодо реформування Збройних сил України протягом найближчих п’яти років: Концепції подальшого реформування і розвитку Збройних сил України до 2017 року та Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на 2012-2017 роки, робота над якими нині триває у Міністерстві оборони та Генеральному штабі Збройних сил. Саме тому до проведення «Адекватного реагування — 2011» залучаються всі органи військового управління: від Генштабу до штабів частин у перспективі нової організаційно-штатної структури. При цьому сценарій передбачає великий обсяг практичних дій військ.

На вогневому рубежі — воїни-артилеристи Центру берегової охорони. Фото прес-служби МО України   

Попереду всіх — льотчики

У перші дні навчань в Криму розпочався льотно-методичний збір з екіпажами винищувачів тактичної авіації Повітряних сил ЗС України, для участі у якому на аеродром Бельбек перебазувалися військові літаки з Полтавської, Київської, Івано-Франківської та Житомирської областей. Екіпажі близько двох десятків МіГ-29 і Су-27 проводили бойові стрільби по повітряних цілях і пуски керованих ракет класу «повітря-повітря», а також забезпечували прикриття стрільб зенітно-ракетних військ Повітряних сил ЗС України по літальних апаратах комплексів безпілотної повітряної розвідки ВР-2 «Стриж», ВР-3 «Рейс» в районі полігону Державного науково-випробувального центру ЗС України «Чауда». Загалом за час льотно-методичного збору участь у польотах взяли 45 військових льотчиків. Виконано понад 40 пусків керованих ракет.

На бойову позицію завітав капелан. Фото прес-служби МО України  

У рамках навчань польотні завдання виконували і два бомбардувальники Су-24М та бомбардувальник-розвідник Су-24МР, перебазовані на кримський аеродром «Кіровське» з Хмельниччини. Екіпаж першого з них на чолі з командиром авіаційної ескадрильї підполковником Віктором Позняковим налітав півтори тисячі кілометрів уздовж сухопутного і морського кордону країни, розвідуючи радіолокаційні засоби протидії. Літаки з Хмельниччини виконували й інші види повітряної розвідки, а в ролі ударної авіації супротивника забезпечували залікові навчальні стрільби протиповітряної оборони Сухопутних військ, а також тактичні навчання частин і підрозділів Військово-Морських сил на десантному полігоні «Опук», механізованих і аеромобільних частин на полігоні «Рівненський» та надавали авіаційну підтримку механізованій бригаді на полігоні «Житомирський».

 Вже з перших днів тактичних навчань з бойовою стрільбою із зенітних керованих комплексів «Бук-М1» та модернізованих ракетних комплексів середньої дальності С-300, а також імітованих пусків комплексу С-200 військовослужбовці зенітних ракетних частин продемонстрували хороші фахові навички, повідомив начальник управління зенітних ракетних військ Командування Повітряних сил полковник Дмитро Карпенко. Цікава деталь — на «Буки» невдовзі також чекає модернізація, причому силами вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Це нам обійдеться в рази дешевше, ніж закупівля нової техніки, зауважив присутній на полігоні Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Григорій Педченко. Втім, ми вивчаємо й нові зразки озброєння та військової техніки, повідомив він.

 — Щойно ознайомився з новою радіолокаційною станцією П-18, призначеною для своєчасного виявлення і супроводу повітряних об’єктів, у тому числі й виконаних за технологією «стелс», — сказав генерал. — Це зовсім інший підхід до поставлених перед нами завдань, які треба виконувати не числом, а якістю озброєння і вмінням ним володіти.

На суші, в морі та в повітрі

Особливі завдання цього року були покладені і на Військово-Морські сили. Кораблі і частини флоту провели кілька батальйонних тактичних, тактико-спеціальних, льотно-тактичних навчань і тактико-спеціальних занять, під час яких відпрацьовувалися всі види оборони на незахищеному рейді та на переході морем, вогневе ураження кораблями та береговими комплексами десантного загону противника на переході морем, поповнення запасів у морі, відбиття ракетно-авіаційних ударів противника в бою за узбережжя, ведення протидесантної оборони тощо.

 Днями Григорій Педченко разом з командувачем Військово-Морських сил адміралом Віктором Максимовим спостерігали за веденням батальйонною тактичною групою ВМС протидесантної оборони та відбиття нападу з моря. Моряки виконали завдання з ураження десантного загону на переході морем, утримання району оборони і проведення контратаки. Воєначальники високо оцінили дії особового складу.

 — Це справжні професіонали, які на суші, в морі та в повітрі справилися з поставленими завданнями на «відмінно». Вони — основа нашого професійного війська зразка 2015-2017 років, — підкреслив генерал-полковник Педченко.

На черзі — ведення оборони десантним загоном окремого батальйону морської піхоти, завантаження морської десантної групи на БТР-80 на десантний корабель «Костянтин Ольшанський» з наступним переходом морем. Видовищне дійство з висадкою морського десанту відбудеться на Одещині, де десант утримуватиме зайняті рубежі, здійснить марш суходолом та відпрацює взаємодію з частинами Сухопутних військ ЗС України.