ДИПЛОМАТІЯ

Україна і Росія сподіваються незабаром поділити Азовське море
та помирити Молдову з Придністров’ям

 

На одеській зустрічі очільників українського та російського МЗС було мало конкретики та багато оптимізму. Принаймні, в тій частині інформації, що виносилася на широкий загал. Чи то традиційні дипломатичні недомовки давалися взнаки, чи то справді у багатьох питаннях ще не настав час ставити крапки над «і».

Шляхом компромісів

Так, після 5-го засідання підкомітету з міжнародної співпраці українсько-російської міждержавної комісії, на яке, власне, й приїхали до Одеси дипломати найвищого рангу, залишилося відкритим питання про розмежування акваторії Азовського моря та Керченської протоки. При цьому міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко з приводу делімітації морських кордонів між державами  зазначив, що «наші позиції суттєво зблизилися і є можливість вийти на рішення, котрі відповідатимуть і міжнародному праву, і інтересам наших двох країн». Його російський колега Сергій Лавров додав, що в процесі делімітації ще слід вирішити «доволі важливі, та все ж технічні питання». Нагадаємо, що 2003-го року відсутність чітких кордонів у Керченській протоці спровокувала резонансний конфлікт в районі коси Тузла.

Попри відсутність конкретного результату, зрушення у перемовинах щодо делімітації морських кордонів Сергій Лавров назвав «якісними», вочевидь маючи на увазі те, що сторони реально стали на шлях взаємоприйнятних компромісів, котрий проте може бути продуктивним лише після розгляду певних політичних питань. Російський дипломат вважає, що коли це усвідомлять сторони задавненого Придністровського конфлікту, тоді можна буде розраховувати на позитивні зміни.

Чи будерезультат у «5+2»?

21 червня у Москві мають поновитися переговори щодо придністровського врегулювання у форматі «5+2». Це, з одного боку,  Молдова і Придністров’я як сторони конфлікту,  Росія, Україна і ОБСЄ як гаранти переговорного процесу, а з другого — США і Євросоюз, які виступають у ролі спостерігачів у процесі врегулювання.

«Протягом останніх п’яти років у форматі «5+2» політичним врегулюванням ми, на жаль, не займаємося, а вирішуємо лише технічні проблеми, пов’язані із повсякденним життям Придністров’я», —  констатував Сергій Лавров. Є надія, що на московській зустрічі можна буде повернутися до кардинального розв’язання придністровської проблеми. Але, знову ж таки, це буде можливо лише у разі готовності сторін до компромісів. При цьому позиція і Росії, і України залишається незмінною:  вихід із ситуації слід шукати лише у рамках територіальної цілісності Республіки Молдова при гарантованому особливому політичному статусі Придністров’я. 

Поміж містами і в світі

Під час зустрічі глав зовнішньополітичних відомств Сергій Лавров також зауважив, що Росія розраховує на плідне співробітництво з Україною в рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи. Великі надії, зокрема, росіяни покладають на нинішнє головування України в Комітеті міністрів РЄ та на головування нашої країни в ОБСЄ у 2013 році.

Серед іншого, наші країни на міжнародній арені можуть поєднати зусилля для боротьби із піратством. «Це тема особливо актуальна тут, в Одесі, де багато громадян пов’язані із роботою в морі, — зазначив Костянтин Грищенко, — вони чекають конкретних дій від міжнародної спільноти».

Сергій Лавров сказав, що наші держави ведуть серйозний діалог і з Євросоюзом, і з НАТО. На його думку, важливо, щоб «ніхто не використовував це для створення штучних перешкод для співпраці між нашими країнами».

Оцінюючи зустріч, Костянтин Грищенко зауважив: дипломати не повинні замикатися на контактах між столицями, а якнайширше залучати до взаємодії регіони. Тож наступна зустріч підкомітету з міжнародної співпраці відбудеться у Нижньому Новгороді, де до того часу має відкритися нове українське Генконсульство. Натомість Російська Федерація скоро відкриє свою консульську установу в Одесі.