Протидія контрабандним потокам, на яких бюджет країни втрачає мільярди, перетворилася на своєрідний екшн після призначення голів обласних адміністрацій у кількох стратегічних областях. Заявивши публічно, що приймають цей виклик, чиновники запропонували власні рецепти розв’язання проблеми. Наскільки вони успішні і якими стали перші результати, з’ясовувала журналіст «УК».

100 днів без корупції

Одним із перших жорстку позицію продемонстрував голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі, категорично виступивши проти призначення згори керівництва митницею. А незабаром колишній президент Грузії пообіцяв протягом 100 днів перекрити контрабанду, зруйнувавши корупційні схеми, які вибудовувалися роками.

«Ми разом розробили план, за допомогою якого протягом близько 100 днів майже повністю зможемо перекрити контрабанду в Одеській області. Для цього створюватимемо зони митного оформлення в Одеському та Іллічівському портах, приберемо звідти всі суміжні служби, крім митників і прикордонників», — заявив він на спільній прес-конференції з главою Державної фіскальної служби Романом Насіровим. Серед інших обіцянок Міхеіла Саакашвілі — оформлення вантажів упродовж 15-ти хвилин, огляд 5—7% вантажів, повністю оновлений штат відомств.

Роман Насіров зазначив, що сто днів — це реальний термін, щоб радикально змінити ситуацію. «Для України це форпост. Якщо існує контрабанда в Одесі, це позначається на економіці. Це неможливість рівних умов для чесної конкуренції», — підкреслив Р. Насіров. За словами заступника голови ДФС Костянтина Лікарчука, спільними зусиллями з головою Одеської ОДА вдалося добитися істотного зменшення впливу силових органів на митне очищення і випуск товарів у вільний обіг, також з його допомогою і з допомогою громадськості постійно проводять моніторинг ситуації на митниці, що дає змогу оперативно реагувати на необ∂рунтовану затримку вантажів.

За недозволені сигарети візьмуться виробники

Не менш радикальний у діях і новопризначений голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. Зміна голови Закарпатської ОДА, а також керівництва всіх силових відомств області сталася після резонансних подій у Мукачевому. Вважають, що причина конфлікту, в епіцентрі якого опинився «Правий сектор», — переділ ринку контрабанди сигарет на Закарпатті. Саме протидія нелегальному переміщенню тютюнових виробів стала одним із основних напрямів роботи Геннадія Москаля. Крім того, він не менш завзято намагається зупинити і потоки нелегального товару, який везуть у країну без сплати будь-яких зборів та податків.

І хоч з моменту призначення Геннадія Москаля минуло дуже мало часу, перші позитивні результати вже є. За повідомленням прес-служби обласної адміністрації, прикордонники й митники країн ЄС, які мають спільний кордон із Закарпатською областю (Угорщина, Румунія і Словаччина), заявляють про різке зменшення поставок контрабандних товарів з України за останні десять днів. Цю інформацію вони озвучили під час зустрічі з головою Закарпатської облдержадміністрації. «Такої ситуації, як за останні десять днів, не було вже багато років. Контрабанда фактично зупинилася, це майже ідеальне становище», — цитує представника Північно-Альфелдської митної та фінансової варти Угорщини прес-служба Закарпатської ОДА.

За словами Геннадія Москаля, зустріч проводили в закритому режимі, без ЗМІ, оскільки обмінювалися службовою та оперативною інформацією. «Головне питання — як перекрити переправлення з України через зелений кордон і контрольно-пропускні пункти сигарет і нелегалів, а у зворотному напрямку — наркотиків. Ідеться не про дрібні випадки, коли людина бере кілька блоків сигарет і ховає в одязі, щоб прогодувати сім’ю, а про організований нелегальний бізнес із багатомільйонними прибутками», — прокоментував голова Закарпатської ОДА. Він уточнив, що під час зустрічі було досягнуто домовленості із представниками румунських і угорських силових структур про введення спільних патрулювань кордону і щоденний обмін інформацією про порушення.

Геннадій Москаль звернувся із проханням про сприяння в боротьбі з контрабандою до українських та іноземних виробників тютюнових виробів. «Просимо провести лабораторні дослідження вилучених сигарет на предмет їх ідентифікації та місця виробництва — аж до конкретної фабрики в Україні чи за кордоном. Так можна буде з’ясувати точні джерела контрабандних потоків, що йдуть через нашу область, і встановити відсоток контрафактної продукції», — цитує Г. Москаля його прес-служба.

Як стало відомо «УК», представник одного з відомих брендів відгукнувся на це прохання і готовий на безоплатній основі робити експертизу сигарет, які затримують за протоколами митниці, і навчати представників правоохоронних структур виявляти контрафакт.

У «сірій зоні» з’являться логістичні центри

Нелегальна доставка товарів через лінію розмежування — не менша проблема для керівників військово-цивільних адміністрацій. Адже попри заборону, потік фур не зупиняється. Оминаючи контрольно-пропускні пункти, перевізники намагаються прориватися «зеленкою». Вони везуть на непідконтрольні території продукти, алкоголь, сигарети. А звідти — виручені від продажу кошти. Днями зведена мобільна група затримала перевізника, який сховав в автомобілі 250 тисяч гривень.

«Контрабанду знищуватимуть згідно з відповідним законодавством і правилами перетину лінії розмежування. А щоб людям просто організовувати товарообмін, буде створено так звані логістичні центри у прикордонних зонах», — пообіцяв голова Луганської військово-цивільної обласної адміністрації Георгій Тука.

Ідею створення таких центрів обстоює і голова військово-цивільної адміністрації Донецької області Павло Жебрівський. Він пропонує продавати в них продукти та ліки. «Так ми намагатимемося зменшити причину нелегального перевезення товарів на тимчасово окуповану територію. Це буде міжнульовим кордоном, тобто людям не потрібна перепустка на територію, контрольовану українською владою. Ми прибираємо 30% черг і «кришування», — зазначив він. Очільник Донецької області додав, що в цих пунктах не продаватимуть підакцизних товарів, зокрема алкоголь та тютюн.

Коментуючи ініціативи голів ОДА, експерти зазначають, що лише каральних методів розв’язання проблеми замало, і радять залучати економічні важелі. «Основоположна причина контрабандного ввезення товарів — брак можливості національних виробників задовольнити попит українського споживача в товарах й запропонувати їх у бажаному для споживачів співвідношенні параметрів якості — ціни. Тому нейтралізація цього різновиду контрабанди вимагає насамперед створення економіко-фіскальних стимулів розвитку вітчизняного виробництва», — вважає адвокат Олександр Готін.

А політолог Володимир Фесенко переконаний, що не можна боротися з контрабандою лише в окремо взятих регіонах. «Треба згадати, що у нас контрабанда не тільки в цих регіонах. Є ще один край контрабандистів — Волинь. Там зміни голови області не відбулося, оскільки не було скандальної ситуації. Але проблема актуальна і для Волині», — зазначає він.

Хоч би якими були думки експертів, вони одностайні в одному: до розв’язання проблеми потрібно підходити комплексно. І дуже важливо, щоб дії правоохоронних органів були скоординованими і в єдиному напрямку. І хоч яким неординарним і рішучим виявився той чи інший керівник області, сам він все одно не впорається.