Дев’ять тисяч учасників об’єднав минулої неділі сьомий Київський міжнародний напівмарафон. Як соціальний проект він зібрав кошти за кількома благодійними напрямами. А також дав змогу проявити себе на дистанції і дітям з аутизмом, і ветеранам-інвалідам АТО.

Як повідомляє Федерація легкої атлетики, було показано дуже високі результати, рекорди траси. Цьому сприяла й представницька когорта сильних закордонних атлетів, які із задоволенням внесли Київський напівмарафон у свої календарі. Усе це, за сподіваннями організаторів, дасть змогу  Київському напівмарафону отримати наступного року бронзовий статус міжнародної федерації, а 2020-го здобути право провести в  Києві чемпіонат світу з напівмарафону.

Ефіопський рекордсмен Анбеса Ленчо (на знімку — ліворуч) задав високий темп для усіх учасників марафону. Фото з сайту apostrophe.ua

Отже, переможцем сьомого Київського міжнародного напівмарафону став Анбеса Ленчо з Ефіопії. Він подолав дистанцію з новим рекордом траси — 1 година 3 хвилини 57 секунд. Попередній рекорд львів’янина Тараса Сала, встановлений торік, він перевершив на 44 секунди.

Другим і третім серед чоловіків фінішували відповідно поляк Шимон Кулька з часом 1:05.26 та дніпрянин Роман Романенко — 1:05.41.

Зазначимо, що  Роман також став переможцем чемпіонату України, що проходив під час Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2017. На дистанції розгорнулася неабияка боротьба, жоден зі спортсменів не хотів поступатися, змагаючись з азартом і завзяттям. Утім, суперництво було чесним та справедливим, і переміг найсильніший.

Перемогу серед жінок на дистанції 21 км 97,5 м здобула Бейене Белайнеш з Ефіопії, показавши час 1:13.58.

Наступною фінішувала львів’янка Софія Яремчук з часом 1:15.04, яка стала чемпіонкою України серед жінок. Третє місце посіла представниця Вінниччини Віра Овчарук (01:16.19).

Як і в попередні роки, у швидкості могли позмагатися діти, студенти, представники силових структур і працівники промисловості. Уперше в межах Київського напівмарафону Nova Poshta Kyiv Half Marathon відбувся сімейний забіг на 2 км. Крім того, на Контрактовій площі пройшов благодійний забіг «Переможці» на підтримку ветеранів АТО. Зібрані кошти буде спрямовано на придбання спортивних протезів для учасників і волонтерів АТО з ампутацією.

Для учасників індивідуального забігу було передбачено кілька дистанційних маршрутів —  21 км,  10, 5 і 2 км.

Цього року призовий фонд півмарафону становив 146 тисяч гривень. Абсолютні переможці серед чоловіків і жінок отримали по 25 тисяч. Усім тим, хто фінішував,  вручили пам’ятні медалі.

Уперше під час масового забігу в Києві атлетів на всій дистанції підтримували 43 музичні колективи. Уздовж усього маршруту, щоп’ятсот метрів, звучала музика країн, представлених на пісенному конкурсі Євробачення-2017. Артисти виконували аранжування і  популярні композиції сучасних груп. Можна сказати, що сьомий Київський напівмарафон передав естафетну промопаличку — у травні на міжнародний імідж української столиці працюватиме пісня.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»