ТЕСТ НА ПРОТЕСТ

Опозиційному мітингу на Болотній площі російської столиці протиставили провладний на Манежній 
 

У тому, що офіційна Москва не дозволила опозиціонерам проводити мітинг проти результатів нещодавніх виборів до Державної думи на площі з символічною назвою Революції, є й добрий знак, адже натомість  їм запропонували зібратися на сусідній Болотній. А в неї, колишньої купецько-лабазної, ще та історія. Приміром, року 1691-го за умисел на Государеве здоров’я  спалений на Болоті Андрюшка Іллін Безобразов. А остання публічна страта  відбулася 10 січня 1775 року —  четвертували Омелька Пугачова. За офіційною версією — злодія, на думку народу — героя…

На Болоті вмістили «бегемота»

Організатори суботнього заходу в російській столиці  повідомили, що в мітингу взяли участь майже  150 тис. осіб. Хоч, за версією правоохоронців, людей було не більш як 25 тисяч. Звісно, рахувати мітингувальників, які змушені були розташовуватися  на вузеньких набережних, справа марна, та й не потрібна. Адже спостерігачі вже назвали мітинг наймасовішою акцією в Москві з кінця 90-х років минулого століття. А  лейтмотивом  була пісня Віктора Цоя про «пєрємєни», написана тоді, але нині навіть актуальніша.

Отож  учасники мітингу схвалили резолюцію «За чесні вибори», яку опозиційний політик Володимир Рижков зачитав зі сцени. В ній, зокрема,  вимагають негайного звільнення всіх політв’язнів, скасування підсумків фальсифікованих виборів, відставки голови Центрвиборчкому В. Чурова та розслідування його діяльності, розслідування всіх фактів порушень і фальсифікацій, покарання винних, реєстрації опозиційних партій, прийняття демократичного законодавства про партії та вибори, проведення нових відкритих і чесних виборів тощо.

Подібні акції, але не такі масові, відбулися також в інших містах Росії. Зокрема  в  Санкт-Петербурзі, де  під час мітингу опозиції на Піонерській площі зібралося майже 7 тисяч людей, затримали трьох учасників. Загалом, за даними правоохоронних органів, кількість затриманих на мітингах у різних російських містах не перевищує 50 осіб. Найбільше людей — близько 40 —затримано в Хабаровську.  А от столична міліція відрапортувала, що не затримала жодної людини. Хоч на відео добре видно, як ретельно правоохоронці готувалися: Болотна площа була повністю оточена поліцією, кінологами  з собаками та металошукачами. «Милували» око й  автозаки великої місткості.

Попри те, що головним гаслом присутніх на Болотній набережній у Москві була  вимога перерахунку голосів на виборах, що відбулися 4 грудня 2011 р.,  Центрвиборчком Російської Федерації саме напередодні оголосив остаточні підсумки виборів до Держдуми. Перемогла  партія «Єдина Росія», яка отримала  в нижній палаті парламенту  238 мандатів,  92 місця у КПРФ, «Справедлива Росія» і ЛДПР  сидітимуть відповідно у 64 і 56 кріслах.

Цікаво, що завсідник соцмереж, чинний російський президент Дмитро Медведєв цього разу проявився  у Фейсбуці, де зазначив: не згоден ні з гаслами, ні із заявами, які  прозвучали на мітингах. Проте доручив перевірити всі повідомлення з виборчих дільниць щодо дотримання законодавства про вибори.

Лідери опозиції закликали своїх прихильників знову зібратися для протесту в Москві 24 грудня. Про місце й умови майбутньої  акції, вочевидь, знову домовлятимуться через соціальні мережі.

Украсти  «голос» легше, ніж змусити мовчати. Фото daylife.com

Знову на Манежній

Рік тому на Кронштадтському бульварі російської столиці згадували загиблого в бійці вболівальника Спартака Єгора Свиридова. Після мирної акції пам’яті кілька тисяч протестувальників зібралися на Манежній площі під націоналістичними гаслами, після чого влаштували там погроми. Цієї осені вбивця Є. Свиридова отримав 20 років позбавлення волі.

Манежна ж залишається  в центрі подій. Опозиціонерам на ній зібратися цього разу не дозволили, більше того — навіть у день  мітингу на Болотній одну з найпопулярніших площ поблизу Кремля ретельно охороняли.  А 12 грудня  провели великий мітинг прихильників Володимира Путіна і Дмитра Медведєва.

Як зазначала одна з інформаційних агенцій, через соцмережі молодих людей з різних міст і селищ, які розташовані неподалік від Москви, закликали  приїхати на мітинг, при цьому їм обіцяли оплатити проїзд, їжу і кіно «на шару». Який саме фільм  демонструватимуть, на жаль, не повідомляється, а добре було б приміром влаштувати перегляд «Мюнхгаузена». Того самого, який витягнув з болота за волосся не лише себе, а й коня…