ДАТА

Виповнилося 85 років Національному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді

Розпочиналося все 1925 року, коли у Києві відкрили першу біологічну станцію, пізніше перейменовану на Центральну дослідно-педагогічну агробіостанцію, Республіканську станцію юних натуралістів, Український державний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді.

- На першому етапі діяльності, - каже його директор Володимир Вербицький, - основним завданням цього позашкільного закладу була методична і практична допомога в організації гуртків юннатів.

Сьогодні НЕНЦ - один з найвпливовіших позашкільних навчальних закладів відомих не лише в Україні, а й далеко за її межами. Він виступає ініціатором освітньої ідеології загальнонаціонального масштабу.

У його структурі 14 відділів та лабораторій, Всеукраїнська заочна біологічна школа, наукове товариство "Ерудит", позашкільний Природничий ліцей, Школа декоративно-прикладного мистецтва, куточок живої природи тощо.

Один з важливих напрямів діяльності Центру - пошук, розвиток і підтримка обдарованої учнівської молоді.

За роки діяльності Національного еколого-натуралістичного центру з його стін вийшло понад 50 тисяч випускників. Нинішнє покоління юннатів гідно відстоює честь країни на міжнародній арені. Серед вихованців позашкільних навчальних закладів багато призерів престижних міжнародних змагань, олімпіад, конкурсів. Випускники творчих учнівських об'єднань працюють провідними спеціалістами в галузі біології, ветеринарної медицини, очолюють сільськогосподарські підприємства, або ж передають свої знання та прищеплюють любов до природи підростаючому поколінню.

НЕНЦ успішно здійснює комплексну програму інтеграції національної освіти у європейський та світовий освітні простори.

Нині в Україні функціонує 172 позашкільних навчальних заклади еколого-натуралістичного спрямування. За 68 профілями працюють 12 тисяч творчих учнівських об'єднань, якими охоплено 90 тисяч дітей і підлітків. Методично-координаційну роботу в областях здійснюють обласні еколого-натуралістичні центри, станції юних натуралістів.

До 85-ї річниці НЕНЦ та юннатівського руху в Україні було проведно низку заходів. Кульмінацією святкування став Всеукраїнський зліт юних натуралістів, на якому відбулися тематичні виставки.

Хто зустрічався з юннатами, відвідував їхні святкові (і не тільки) виставки, переймався атмосферою щирості та безпосередності, бажанням творити добро і самовдосконалюватись. А це значить, що рух такого поважного віку завжди молодий, привабливий для юної зміни і набуває все нових і нових прихильників.