ЛІТО НЕПОКОРИ

Турецька влада вважає винними у протестах… соціальні мережі

Мирна екологічна акція проти вирубування одного з міських парків у Стамбулі й побудови на його місці торговельно-розважального центру, що розпочалася  минулого тижня, у вихідні стрімко переросла в загальнонаціональний рух проти всієї політики правлячої Партії справедливості і розвитку. За даними турецького МВС, останніми днями зафіксовано понад двісті антиурядових демонстрацій по всій країні й поліції довелося взяти під варту майже дві тисячі  особливо активних учасників протесту.

Демонстранти в  більшості турецьких міст висловлюють невдоволення різними утисками своїх свобод, включаючи введені минулого тижня обмеження на продаж алкоголю. Їхній гнів фокусується передовсім на  турецькому прем’єр-міністрові Реджепові Таїпові Ердоганові, який перебуває при владі десять років. У свою чергу керівник уряду накинувся на соціальні мережі, звинувачуючи їх у провокаційних діях, пов’язаних  з безладами.

Реджеп Ердоган уже  кілька разів звертався до демонстрантів з телеефіру, однак протести не вщухають. «Демонстранти називають мене диктатором. Мені на це нічого сказати. Моя єдина турбота — служити країні. Я не господар над людьми. Диктаторство не тече в моїй крові, його немає в моєму характері. Я слуга народу», — ці слова прем’єра поки що не знаходять відгуку в серцях запальних турків. А  спроба звинуватити  у заворушеннях соціальні мережі лише додає оливи у вогонь.

На думку експертів, проблема навколо соцмереж склалася через драконівську  політику Туреччини у сфері засобів масової інформації. Правляча партія фактично контролює більшість друкованих видань, зробивши їх своїми рупорами, що знизило їхню цінність для пересічних громадян. Бажаючи отримувати об’єктивну інформацію про події, турки вирушають в соціальні мережі.

Причому це здебільшого  не найбідніші люди. Адже за минуле десятиліття завдяки вдалій економічній політиці турецького уряду країні вдалося виростити середній  клас. Тепер цей середній клас каже  правлячій партії: «Демократія — це не тільки перемогти на виборах, потрібно ще й досягти консенсусу із суспільством» і сідає на знак протесту  пити алкогольні напої посеред міського парку Анкари.

Дії турецької влади вже засудили у Євросоюзі. Зокрема голова європейської дипломатії Кетрін Ештон висловила глибоку занепокоєність насильством, яке проявилося в Стамбулі та деяких інших містах Туреччини, а також жаль щодо непропорційного застосування сили деякими співробітниками турецької поліції. Американський Білий дім закликав сторони протистояння врегулювати ситуацію і нагадав турецькій владі, що мирні демонстрації є частиною демократичного волевиявлення.

Протестувальників підтримали також хакери з угрупування «Анонімус».  Вони атакували сайт турецького президента Абдулли Гюля і  низку інших урядових сайтів, включаючи сайт правлячої партії та  сторінку прем’єр-міністра.

Найближчим часом стане зрозуміло, скільки втратить від нинішньої ситуації одна з найприбутковіших галузей турецької економіки — туризм.

Поліція застосувала сльозогінний газ, перевищивши повноваження? Фото з сайту news.yahoo.com

ВАЖЛИВО

У зв’язку з протестами, які охопили Туреччину,  вітчизняне МЗС  закликає громадян не їхати до країни, зокрема до таких міст як Стамбул, Анкара, Ізмір, Ескішехір, Муглі, Конья, Ялова, Анталья, Болу. Тим, хто вже в Туреччині, МЗС рекомендує не відвідувати місця надмірного скупчення людей, не брати участі в акціях протесту, демонстраціях чи інших масових заходах.

У разі потрапляння в надзвичайні ситуації, громадянам України слід звертатися до Посольства України в Турецькій Республіці за номерами телефонів + 90 312 441 54 99, який працює цілодобово, та + 90 312 441 84 42 чи + 90 312 440 52 89.  Також нагадуємо про функціонування в МЗС цілодобової гарячої лінії +38 044 238 16 57.