ПАМ'ЯТЬ  

Загибла в авіакатастрофі під Катинню етнічна українка мріяла про музей козацького ватажка, а тепер земляки увічнять її

Особливим болем ще й сьогодні відлунює трагічна подія 10 квітня минулого року в серцях жителів Рівненщини, звідки родом одна із засновників польської "Солідарності" Ганна Валентинович (Любчик), котру теж навіки поховала польська земля.

Тоді наша газета першою розповіла про непросту долю Ганни. А небайдужі рівняни розпочали пошук: історики - нових архівних документів, громадські організації - генеалогічного дерева українки, яка разом з майбутнім Президентом Лехом Качинським змінила Польщу...

- За нашими даними, родовід Ганни Валентинович сягає своїм корінням знаменитого козацького ватажка Северина Наливайка, - каже Володимир Мусій, отаман українського вільного козацтва імені Северина Наливайка.

- І коли ми, завдяки її сестрі та братові, встановили контакти Ганни в Польщі, вона радо погодилася допомогти нам у пошуках матеріалів про Наливайка в польських архівах. Але... не встигла. Тепер, як мовиться, сам Бог велів нам створити в селі Садове Гощанського району, звідки вона родом, музей Ганни Валентинович: щоб оселився в ньому незламний дух Северина Наливайка, який жив у цих місцях і мріяв про волю для селян.

Цей дух проявив себе у життєвій позиції Ганни: як її ймовірний далекий предок Северин Наливайко свого часу сколихнув самі підвалини Речі Посполитої та мало не перевернув її устої, так і Ганна Валентинович через три століття, по суті, перевернула державні устої сучасної Польщі, ставши одним із лідерів польської опозиції.

До речі, днями в Рівному за підтримки Генерального консульства Польщі відбулась виставка польського плаката, присвячена 30-річчю утворення "Солідарності", і Ганнині земляки на власні очі побачили ті плакати, з якими вона та її соратники творили сучасну історію.

... А на реквієм за загиблими рік тому під Катинню рівняни принесли шматочок того злощасного літака, запалили свічу пам'яті й міцно взялися за руки: щоб замкнути і розділити невимовний біль, з яким ось уже рік живуть їхні сусіди.

OФІЦІЙНO

Генеральна прокуратура Росії передала у середу польським правоохоронним органам додаткові матеріали щодо розслідування авіакатастрофи під Смоленськом.

Як відомо, Міждержавний авіаційний комітет у січні цього року представив звіт російських фахівців. Вони поклали основну провину за катастрофу, в якій загинуло 96 людей, на екіпаж літака Ту-154, який розбився під Смоленськом 10 квітня минулого року.

Однак розслідування катастрофи за лінією Слідчого комітету Росії триває. Польща веде власне розслідування авіакатастрофи. Генпрокуратура Польщі заявила 1 квітня про продовження його на шість місяців.

А брат загиблого президента Польщі, лідер опозиційної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський вважає, що польська влада має занадто мало інформації, аби остаточно виключити можливість спеціально влаштованої катастрофи літака Ту-154 під Смоленськом.