У  Красному Лучі п’ять сотень жителів вийшли на мітинг та вимагали  довічного вироку міліціонеру, який з особливою жорстокістю вбив свою дружину. Злочин стався рік тому після святкування першого дня народження синочка. Чоловік, убивши матір своєї дитини, за даними слідства, холоднокровно вмився, написав записку, мовляв, ні про що не шкодує, взяв сина та поїхав в іншу область. По дорозі викинув однорічну дитину на узбіччя. Того підібрав випадковий свідок і таким чином урятував життя хлопчаку.

Слідство тривало рік. І днями у Ровеньківському міському суді злочинець замість довічного ув’язнення отримав від судді… рік і три місця позбавлення волі.

У місті ця новина викликала шквал обурення. «Люди налаштовані вкрай рішуче. Місто як вулик. Людей дуже важко стримувати в рамках закону. Усі розгнівані, різко висловлюються стосовно судової системи. На нашу думку, цей вирок — образа для всього міста», — зазначила прес-секретар міської ради Олена Воробйова.

На мітингу активісти спалили міліцейський мундир, висловивши цим протест проти вироку суду. Люди вимагали переглянути вирок і дати вбивці довічний термін, а також позбавити ліцензій суддю й адвоката, який захищав убивцю.

Акцію підтримала міська влада, зокрема міський голова Марина Філіппова.

На черговій сесії Краснолуцької ради вирішено розглянути екстрене питання про ухвалення звернення до Президента України як до гаранта захисту конституційних прав громадян. Місцеві жителі вимагають відкритого суду над злочинцем у міському суді Красного Луча. Прокуратура Луганської області заявила про те, що не згодна з рішенням Ровеньківського міського суду щодо виправдувального вироку колишньому міліціонеру.

Батько жінки, яка загинула, розповів, що рішення вийти на мітинг виникло спонтанно. Йому телефонували знайомі, говорили, що збирають людей, у тому числі через соціальні мережі. Тож сталося так, що від в’язниці злочинець міг би й втекти, але — не від соцмережі.

Інтернет у цьому випадку виявився засобом захисту конституційних прав. Те, що соціальні мережі не лише дієвий засіб комунікації, а й можливість впливу, підтверджує ще один приклад з повсякдення Луганської області.

Місцевий політик, який недавно покинув фракцію Комуністичної партії в обласній раді, профінансував зйомки відеоролика про майбутню громадянську війну в Україні. У короткометражці знімалася команда місцевих страйкболістів з іграшковими автоматами. Зйомки проводилися на руїнах якогось підприємства. Кадри «військових дій» чергуються з піаром самого політика та переваг союзу з Росією.

І хоча цей ролик можна побачити тільки в Інтернеті на ресурсі YouTube, блогери відшукали страйкболістів, які зіграли ролі в провокаційному «фентезі». Цих «акторів» на рік відлучили від ігор за участь у зйомках політичного ролика в страйкбольній екіпіровці та за порушення основного постулату учасників цього виду спорту: «Страйкбол поза політикою».