Перший дзвіночок для Європи прозвучав ще кілька днів тому, коли навздогін за США та Канадою наявність йоду-131 зафіксували у повітрі служби Франції, Болгарії, Чехії і Фінляндії. Потім радіоактивні ізотопи "наслідили" в Німеччині, Шотландії, Білорусі. А 27 березня Державна інспекція ядерного регулювання офіційно зареєструвала наявність слідів йоду-131 з аварійної японської АЕС і на території нашої країни. На щастя, в мікроскопічній мінімально вимірюваній концентрації.

За словами головного інспектора з ядерної і радіаційної безпеки України Михайла Гашева, відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) концентрація радіонуклідів в тисячі разів нижча за рівень, який вимагає реагування. Зокрема, допустима концентрація ізотопу йоду-131 для населення складає 4 Бк/м 3, ізотопу цезію-137 - 0,8 Бк/м 3. А зафіксовані показники, скажімо, ізотопу йоду-131 на рівні від 0,00005 Бк/м 3 до 0,000008 Бк/м 3.

У Державній інспекції ядерного регулювання запевняють: наші АЕС працюють у штатному режимі, контроль радіаційної обстановки здійснюється в режимі он-лайн - підвищення рівня потужності дози гамма-випромінювання в країні не спостерігається.