Гадаю, ні для кого не новина, що міста наші вночі не сплять. Принаймні значна частина жителів Черкас у темну пору доби продовжує відпочивати — на пляжах, у нічних клубах, інших розважальних закладах і навіть на подвір’ях будинків. Не обходиться, зрозуміло, без спиртного. Пияцтво, особливо нічне, на жаль, стало мало не візитівкою обласного центру. Принаймні в будь-якому сквері чи дворі, особливо біля магазинчиків, які цілодобово працюють, знайдете горе-випивох. Та зовсім прикро, що серед них — чимало неповнолітніх. Правоохоронці разом з іншими службами міста нібито й борються проти таких явищ, однак на ділі мало що змінюється. 

Правда, міська служба у справах дітей, як розповіла завідуюча сектором профілактичної роботи Анжеліка Добровольська, вважає, що вжиті заходи дають певний ефект. Приміром, тільки цього року вже проведено не один десяток спільних із правоохоронцями рейдів у нічних розважальних закладах. Її колега, провідний спеціаліст сектору профілактичної роботи відділу у справах дітей Соснівського району Черкас Лариса Тимошина зауважує, що цього року кілька великих нічних клубів за порушення вимог щодо перебування неповнолітніх після десятої вечора та продажу їм алкоголю й тютюну уже оштрафовано. Значно скоротилася кількість неблагополучних підлітків, які перебувають на обліку в службі у справах дітей.

А як на практиці виявляють малолітніх відвідувачів клубів і барів? Нагода побачити це на власні очі трапилася журналістам зовсім недавно, під час чергового 35-го нічного рейду. Однак скажемо відразу: він нічого не виявив. Правоохоронці за кілька годин планували обійти щонайменше десяток розважальних закладів Черкас. Проте завітали тільки до кількох, де навіть не перевіряли документів у відвідувачів. Здебільшого через те, що фактично не було у кого перевіряти. До інших же, де, можливо, й була молодь, чомусь не поїхали, чим викликали у багатьох журналістів великий сумнів щодо об’єктивності перевірок та «непідготовленості» згаданих об’єктів.

Та й чи можна сподіватися на успіх перевірки, коли всі в місті якщо не знають, то здогадуються, хто їде автобусом із написом «Мерія»?  До того ж, як пояснив старший державний податковий ревізор-інспектор Євгеній Дігтяренко, який брав участь у рейді, щоб перевірити суб’єкт підприємницької діяльності на факт продажу неповнолітнім алкогольних та тютюнових виробів, необхідно мати наказ та направлення на перевірку. Оскільки ж таких документів не було, то й виявити та задокументувати щось істотне — з розряду фантазії.

Отож — чергова показуха? Мовляв, боремося, але не поталанило. Боротьба з підлітковою злочинністю, як і зі злочинністю загалом, поки що, на жаль, бажаних результатів не дає. Лише за минулий рік на Черкащині кількість дитячих злочинів зросла майже на 20%. «Омолодження» злочинності неповнолітніх, значне підвищення кримінальної активності 14—15-річних підлітків — це вже не просто статистика, а реалії сьогодення. Одна з причин — вживання алкоголю. Від початку року неповнолітні встигли скоїти в області більш як півтори сотні злочинів. Хоч це й трохи менше, ніж за відповідний період торік, однак багато. Діти б’ють своїх однолітків, грабують, займаються вимаганням. Вражають черкаських правоохоронців не лише темпи зростання підліткової злочинності, а й обставини: молодь дедалі частіше шокує своєю безпринципністю та жорстокістю. Як мовиться, відступати нікуди.

Та й потрібно, здається, небагато — лише бажання викоренити правопорушення. Однак на ділі виходить, що цього замало. Хоч скільки сигналізують міській владі жителі багатоквартирних будинків поблизу нічного магазину «Ольвія» на вулиці Гоголя в Черкасах про неподобства, які коять ночами п’яні підлітки, далі формальних перевірок діло не йде. А нетверезі молодики продовжують «відпочивати». Кажуть, гвіздок забитий у чиємусь «кришуванні»…

Скільки ж терпітимемо подібне хамство, безвідповідальність тих, хто мав би поставити крапку в цьому свавіллі? Адже воно незабаром стократ відгукнеться знівеченими долями та життями.