Черкаський медичний коледж відомий тим, що швидко  реагує на запити суспільства і потреби галузі. Він не відступає від традицій і нині, запропонувавши відновити підготовку фахівців з лікувальної справи для потреб Збройних сил України та інших силових структур.

— Наш коледж має значний досвід такої роботи, — зауважує директор закладу доцент Інна Губенко. — Нам важливо розпочати задумане саме цього року, коли життя продиктувало необхідність такого кроку, адже військові медики конче потрібні захисникам незалежності нашої держави. Саме від їхнього професіоналізму там, на передовій і у шпиталях, залежить життя і здоров’я наших військовиків.

Варто нагадати, що Черкаський медичний коледж, а раніше училище, готував так званих спецфельдшерів до 1994 року. Оскільки потреба, як тоді здавалося, відпала, країна сподівалася на мирне життя, то й підготовку таких фахівців припинили. Однак у коледжі, на щастя, працюють висококласні педагоги, які можуть навчати майбутніх військових фельдшерів. Навчальний заклад має значний досвід розроблення навчальних планів, програм та методичного забезпечення, тому ця сторона теж не викликає запитань. Однак   матеріально-технічне забезпечення нового відділення вимагає додаткових ресурсів.

Як розповіли в коледжі, і цей бік справи вже продумали, тим більше, що департамент охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації та керівництво області обіцяють підтримку. Зокрема, впевнений заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, колектив коледжу постійно доводить своє право називатися кращим із кращих, уміє йти у ногу з часом та тісно співпрацювати з усіма закладами охорони здоров’я області.

Директор департаменту охорони здоров’я Анатолій Ситник підкреслив, що коледж ще рік тому оперативно відреагував на ситуацію в країні й організував курси надання першої медичної допомоги для студентів-першокурсників, які ще не вивчають фахових медичних предметів, і викладачів з немедичною освітою (про це «УК» писав торік). Восени на базі коледжу спільно з обласним Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф проведено медико-волонтерські навчання.

Навчально-методична база закладу для підготовки майбутніх військових фельдшерів, за оцінками фахівців, цілком відповідає новим завданням. Фото з архіву коледжу

Навчання військових фельдшерів — це не лише здобуття спеціальних теоретичних знань та практичної підготовки. Не менш важливе патріотичне виховання таких фахівців.

А приклади справжнього патріотизму студенти Черкаського медичного коледжу можуть бачити ледь не щодня. І не лише бачити, а й бути  учасниками подій. Збирання коштів для потреб армії, участь в акції «Зігрій солдата» та вуличному концерті «Твій талант на допомогу армії», плетіння маскувальних сіток, зустрічі з учасниками АТО — це лише невелика частина того, що відбувається в стінах навчального закладу. У заході «Школа українського патріотизму», яку організувало Черкаське крайове товариство Українського козацтва, студенти коледжу не тільки навчали охочих навичок першої медичної допомоги, а й співали патріотичних пісень.

А недавно студент коледжу Максим Капура ще раз довів, що місце для справжніх чоловічих вчинків є і в мирному житті. Худорлявий хлопчина витяг із крижаної води підлітка, який провалився під кригу, і дорослого чоловіка, який, намагаючись допомогти тому, теж опинився під водою.

Вручаючи нагороду студентові, начальник Черкаського міського відділу управління ДСНС у Черкаській області Андрій Хижняк зауважив, що дії Максима, попри його молодий вік і недосвідченість у рятувальній справі, були дуже сміливими та професійними. За такий подвиг 16-річного Максима Капуру Черкаська обласна рятувальна служба  номінуватиме на Всеукраїнську премію «Герой-рятувальник року».

— Нове відділення готуватиме  фельдшерів не тільки для участі у  воєнних діях, — продовжує Інна Губенко. —  Такі фахівці надзвичайно потрібні й армії, й іншим силовим структурам, і службі з надзвичайних ситуацій. Адже, крім медичних навичок, вони матимуть знання з психології, організації евакуації постраждалих в екстремальних умовах. А наші випускники вже нині працюють на передовій,  гідно виконують свій громадянський обов’язок.

Відновлення підготовки фахівців з лікувальної справи для потреб Збройних сил,  на думку заступника директора з навчально-методичної роботи Олександри Шевченко, не означає копіювання старих зразків. Підходи до такої роботи будуть абсолютно новими. Тому на коледж очікує велика творча, дослідницька та методична робота, щоб фахівці, яких тут готуватимуть, були на рівні колег з розвинених країн, а для цього потрібно вивчити їхній досвід.

Недавно ініціативу навчального закладу підтримало Міністерство охорони здоров’я.

КОМПЕТЕНТНО

Директор Центрального методичного кабінету підготовки
молодших спеціалістів МОЗ
Тетяна ЧЕРНИШЕНКО:
 

 

— Молодші спеціалісти з медичною освітою — це найчисленніша ланка фахівців охорони здоров’я. Їхня підготовка триває 3—4 роки, тобто за цей час можна оперативно навчити професіоналів, яких гостро потребує  медична галузь: військових фельдшерів, фахівців з медичної реабілітації. Медичні сестри, які навчаються на бакалаврському рівні, після внесення певних змін до навчальних програм зможуть заповнити таку нішу. Адже вони мають глибокі знання з психології, психічного здоров’я та міжособистісного спілкування, а медична реабілітація неможлива без психологічної. Відновлення підготовки військових фельдшерів у Черкаському медичному коледжі стане ще одним кроком до імплементації  Закону України «Про вищу освіту».