РЕФОРМИ

Президент зобов’язав уряд і парламент узгодити свої дії та ефективніше співпрацювати задля змін у сфері адмінпослуг

На черговому засіданні Комітету з економічних реформ, яке відбулося під головуванням Президента Віктора Януковича, було порушено два нагальних для суспільства питання. Це законодавче забезпечення реформування сфери надання адміністративних послуг та посилення ролі послань глави держави до народу, а також щорічних та позачергових звернень до Верховної Ради про внутрішній і зовнішній стан нашої держави.

Під час засідання Комітету економічних реформ. Фото Михайла МАРКІВА

Повернуть  із неба на землю

Однак на початку засідання Віктор Янукович доручив Прем’єр-міністру Миколі Азарову забезпечити дисципліну в очолюваній структурі. «Наводьте порядок і не ховайте, як то кажуть, голову в пісок. Без дисципліни у нас нічого не вийде! Я чекаю, щоб ви розглянули це питання і уряд сказав своє слово», — зазначив він, попередивши, що подібна ситуація у співпраці уряду з парламентом повинна бути останньою.

Президент мав на увазі, що нещодавно на Годину запитань до уряду у Верховній Раді з’явилося лише два міністри та один віце-прем’єр. Тож Миколі Азарову потрібно з’ясувати, хто саме був відсутній минулої пленарної п’ятниці та за яких обставин. Окремо йому доведеться  внести Президенту пропозиції щодо подальшої долі цих урядовців.

Продовжуючи тему, Віктор Янукович нагадав: по поверненні з відрядження він запитав у Миколи Азарова, чому так сталося і чому досі не узгоджено співпрацю між урядом та Верховною Радою. «Почуте мене вразило ще більше — слова Прем’єра, що деякі члени Кабінету Міністрів втратили почуття відповідальності», — сказав глава держави, додавши, що перед засіданням нинішнього комітету він мав окремий діалог із цього приводу з Прем’єром та Головою ВР Володимиром Литвином.

Розібравшись із ситуацією, Віктор Янукович повернувся до порядку денного засідання. Його проведення передовсім зумовлене необхідністю прийняття виважених організаційних рішень, уточнення механізму функціонування виконавчої влади та створення законодавчої бази для реформування сфери надання адмінпослуг.

За словами Президента, ідеологія, погоджена ще на попередньому засіданні комітету, має закладатися в усі відповідні рішення уряду та законодавчі акти. Він мав на увазі, що в цей день усім присутнім потрібно остаточно узгодити положення базового законопроекту, який у найближчій перспективі буде внесено до парламенту як невідкладний.

Про ревізію  не йдеться

Вищезазначений документ має покласти край ганебній практиці делегування державних функцій комерційним структурам. Він також повинен максимально спростити всі процедури та звести до мінімуму спілкування громадянина з чиновниками (тут ідеться про максимальне переведення діалогу до форми електронного впорядкування. — Авт.). Цим законом буде закладено й міцну основу для створення національної мережі «Центрів надання адміністративних послуг», установлено стратегічну мету їх надання в електронному вигляді. «Там, де це неможливо, — працювати виключно через адміністраторів центрів. Цим буде ліквідовано корупційний чинник — безпосередній контакт громадянина з особами, уповноваженими приймати рішення», — переконаний глава держави.

Окремо закон забезпечуватиме перерахування всіх коштів, отриманих за надання адміністративних послуг, до загального фонду державного та місцевих бюджетів. Він також визначатиме вичерпний перелік таких послуг, їх платність чи безоплатність. Тут Віктор Янукович підкреслив: «Про ревізію цих положень не може бути й мови».

Наостанок він звернувся до присутніх із проханням остаточно визначитися з рішенням. Це, власне, й дасть змогу, розглянувши відповідне питання у парламенті, прийняти потрібний для держави документ.