ГЕНАСАМБЛЕЯ

З трибуни Організації Об’єднаних Націй Президент запевнив світових лідерів у рішучій налаштованості України брати участь у мирному врегулюванні конфліктів 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Перебуваючи із триденним робочим візитом у Сполучених Штатах Америки, Віктор Янукович взяв участь у 67-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. У Нью-Йорку, виступаючи на пленарному засіданні, він наголосив, що під час головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі у 2013 р. Україна прагнутиме підвищити ефективність ОБСЄ у ранньому попередженні конфліктів, назвавши це завдання пріоритетним.

«Необхідно надати новий поштовх вирішенню тривалих конфліктів на європейському просторі та реагуванню на нові виклики і загрози безпеці, зокрема енергетичні», — розставив акценти Президент, переконуючи присутніх у тому, що головування нашої країни в ОБСЄ сприятиме поглибленню міжнародного співробітництва та діалогу з метою підтримання стабільності, врегулювання кризових ситуацій і постконфліктної відбудови.

Відтак, особливу увагу Україна приділятиме переговорному процесу щодо розв’язання Придністровського конфлікту, сприятиме Нагірно-Карабаському врегулюванню тощо.

Просимо підтримати ініціативи

Окремий наголос Президент зробив на тому, що Україну як позаблокову державу не може не турбувати ерозія режиму Договору про звичайні збройні сили в Європі. За його словами, цей міжнародно-правовий документ є наріжним каменем стабільності на континенті, а тому держави-учасниці мають докласти зусиль для відновлення його повноцінного та ефективного функціонування. «Саме тому в рамках головування в ОБСЄ Україна планує приділити особливу увагу питанню виходу з кризи, що виникла навколо цього договору, — зазначив глава держави. — Мирне врегулювання та запобігання конфліктам стануть відправною точкою діяльності України у разі обрання до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН на 2016—2017 роки».

Президент нагадав, що Україна вже протягом багатьох років залишається активною прихильницею зміцнення превентивної дипломатії в міжнародних відносинах за ключової ролі ООН. Тож цей підхід дав нашій країні змогу започаткувати в рамках Ради ООН з прав людини діалог на тему запобігання порушенням прав людини, ініціювавши відповідну тематичну резолюцію. «Забезпечення раннього попередження конфліктів було одним із ключових елементів першого членства України як незалежної держави в Раді Безпеки ООН у 2000—2001 рр. Роботу в цьому напрямку ми ведемо і в Комісії ООН з миробудівництва», — додав він.

Окрім цього Віктор Янукович сподівається на подальшу підтримку ініціатив України, спрямованих на виправлення проблемних питань, які нині існують в миротворчій діяльності ООН. У цьому контексті він зауважив, що цього року Україна відзначила двадцяту річницю своєї участі в миротворчій діяльності ООН. За цей період понад 34 тис. українців виконали почесну миротворчу місію в понад 20 міжнародних операціях.

А право говорити як про надбання та переваги, так і про проблемні питання сучасної миротворчості ООН, за його словами, нам дає здобутий досвід. За приклад було наведено загрозливу ситуацію в галузі авіаційної мобільності, а також юридичні прогалини у розслідуванні злочинів, скоєних проти «блакитних шоломів». «Розраховую на подальшу підтримку ініціатив України, націлених на виправлення існуючих проблем миротворчої діяльності», — сказав Президент.

Віктор Янукович говорив і про реформування ООН, насамперед Ради Безпеки.
Фото з сайту Адміністрації Президента України

Як протидіяти кліматичним змінам

Пріоритети ж, визначені у п’ятирічному плані дій ООН, Україна підтримує повністю, розглядаючи їх як дороговказ діяльності організації у найближчій перспективі. «Зараз світ переживає період безпрецедентних змін. Ідеться, на жаль, про поглиблення тенденції до стагнації економічного розвитку, зростання бідності та соціальної нерівності, посилення нестабільності в окремих державах і регіонах. Очевидно, що ефективна протидія цим загрозам можлива лише шляхом об’єднання зусиль світової спільноти», — підкреслив Віктор Янукович.

А незмінним пріоритетом України залишатиметься участь у зусиллях ООН у сфері сталого розвитку. За словами Президента, нині одна з планетарних загроз — глобальна зміна клімату. Саме з цієї причини наша країна розглядає протидію цьому виклику як першочергове завдання для всього людства. Окремо він зауважив, що Україна добровільно приєдналася до другого періоду Кіотського протоколу, взявши зобов’язання скоротити на 20% до 2020 р. викиди парникових газів.

Окремо Віктор Янукович висловив думку, що цьогорічна Конференція ООН зі сталого розвитку залишила відкритими безліч питань, в яких пов’язані екологічні та соціально-економічні аспекти сучасності. А конференцію «Ріо+20» він назвав важливим етапом у розвитку міжнародного співробітництва в зазначеній сфері під егідою ООН. На думку глави держави, її підсумковий документ довів здатність країн із різною політичною та економічною вагою досягати компромісів навіть у ці непрості часи.

Він позитивно оцінив започаткування комплексного підходу до питань сталої енергетики, сталого споживання та виробництва, викорінення голоду, забезпечення розвитку міст: «Україна вітає рішення конференції щодо посилення Програми ООН з навколишнього середовища, що має забезпечити більш системний і комплексний менеджмент усього спектра природоохоронних проблем».

Президент означив й інший важливий крок: заснування політичного форуму високого рівня зі сталого розвитку та створення міжурядової робочої групи, яка розроблятиме цілі сталого розвитку на період після 2015 р. 

ООН потрібні реформи

«Україна готова до обговорення всіх прогресивних концепцій реформування Ради Безпеки ООН, здатних вивести її держави-члени на максимально широку згоду. — Переконаний — глобальний поступ у кожній з ключових галузей нашої співпраці неможливий без більш ефективної, дієвої та адаптованої до реалій ХХІ століття Організації Об’єднаних Націй. Ключ до досягнення цієї мети — поглиблення процесу реформування ООН, насамперед її Ради Безпеки», — так Президент почав говорити про процес врахування легітимних вимог усіх регіональних груп, зокрема Східноєвропейської.

На його переконання, центром міжнародних зусиль зі зміцнення верховенства права має залишатися ООН, та важливу роль у цій сфері й надалі повинні відігравати відповідні регіональні організації. «Для України — це Рада Європи, зокрема її Венеціанська комісія, тісна взаємодія з якою допомагає невпинно рухатися шляхом реформ у сфері верховенства права і таким чином реалізувати наші євроінтеграційні прагнення», — наголосив глава держави, додавши, що процесу реформування активно сприятиме робота Конституційної Асамблеї, створеної в Україні для пошуку національного консенсусу щодо положень Основного Закону.

Навіщо світу ядерна зброя?

На засіданні 67-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН також ішлося про те, що наша держава залишається послідовним прибічником курсу глобального ядерного роззброєння та нерозповсюдження упродовж понад двох десятиліть своєї незалежності.

Віктор Янукович тут наголосив: «Україна глибоко віддана справі побудови безпечнішого та більш захищеного світу. Ця відданість — у національній свідомості українців, в якій відбилися лихоліття воєн, тоталітаризму й голодоморів, а також наслідки Чорнобильської аварії».

Він також нагадав, що Україна добровільно відмовилася від третього за потужністю у світі ядерного арсеналу, а цього року з нашої території повністю вивезено останні запаси високозбагаченого урану: «Вважаю, що ці важливі кроки, а також проведення торік у Києві Саміту з мирного та інноваційного використання ядерної енергії гідні наслідування. У цьому ж розрізі розглядаю Спільну декларацію України, Мексики та Чилі — країн, які доклали особливих зусиль з нейтралізації ризиків використання високозбагаченого урану».

За словами Віктора Януковича, амбітна мета поступової повної ліквідації ядерної зброї, на жаль, досі залишається нереалізованою. Тому необхідно відобразити в юридично зобов’язуючих міжнародних документах гарантії безпеки для держав, які відмовилися від своїх ядерних арсеналів і пішли на інші стратегічні поступки.

Україна не байдужа до страждань Сирії

Говорив Віктор Янукович і про те, що Україна поділяє глибоке занепокоєння міжнародного співтовариства ескалацією насильства в Сирії. «Закликаємо всі причетні сторони докласти максимальних зусиль задля врегулювання конфлікту на основі поваги до Статуту ООН та загальновизнаних принципів міжнародного права, — наголосив він, підкресливши, що українці ніколи не були байдужими до людських страждань: — Ми не розділяємо горе на «своє» та «чуже».

Також він нагадав, що завдяки гуманітарній місії України з-під вогню в Лівії було вивезено громадян багатьох національностей, переважна більшість яких — жінки та діти.

«У цьому випадку йдеться не про одноразову акцію, а про рішучу налаштованість України використовувати свої можливості для захисту цивільного населення в «гарячих точках». Саме тому цього року в момент загострення ситуації в Сирії ми одразу вивезли з цієї країни першу групу українських та польських громадян, які виявили бажання повернутися додому, — передає його слова прес-служба Президента. — Хочу запевнити вас, що й надалі українські літаки та кораблі, які можуть бути задіяні в зусиллях з евакуації громадян з «гарячих точок», будуть відкриті для усіх осіб, які потребують допомоги, незалежно від їхнього громадянства».

Також Віктор Янукович зазначив, що Україна схвалила рішення про надання через механізми ООН гуманітарної допомоги для переміщених осіб у Сирії та сирійських біженців.