ХОЛОДНО

Щоб уникнути обморожень, слід дотримуватися правил безпеки

В Україні — справжній льодовиковий період. Та, можливо, нинішні морози уже за кілька днів згадуватимемо теплим словом, адже синоптики принаймні до 4 лютого прогнозують збільшення холодів до 27 градусів і більше. Скільки людей не витримає цього випробування — навіть не хочеться припускати.

За словами фахівців екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, 20 градусів нижче нуля в Україні вважається надзвичайною ситуацією природного характеру. Через сильну вологість такі морози можуть привести до серйозних переохолоджень та обморожень.

— Основна маса важких переохолоджень припадає на тих, хто змушений тривалий час  добиратися на роботу, адже іноді люди по півгодини і більше чекають транспорту на зупинках, — повідомив головний комбустіолог МОЗ України Георгій Козинець. — Тож органи місцевого самоврядування повинні налагодити безперебійний рух маршруток і автобусів. Не варто зараз їздити на далекі відстані і власним авто. Якщо на трасі двигун вашої машини заглухне, існує певний ризик того, що ніхто не зупиниться, щоб допомогти, адже багато хто в темряві побоюється брати незнайомих. Знаю чимало випадків, коли саме в таких ситуаціях люди отримували важке переохолодження. Загалом у сильні морози краще не виходити на вулицю. До речі, в Китаї нині мінус 45, тож уряд оголосив «актіровку», тобто людям офіційно дозволено не виходити на роботу.

Холод згубно впливає передусім на дрібні судини людини. Скажімо, в кінцівках вони інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло, як наслідок, циркуляція крові в кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, вуха і ніс — найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Потім замерзає шкіра, м’язи, нерви та навіть кістки. Якщо температура тіла людини знижується до 34 градусів і нижче, її потрібно терміново госпіталізувати в реанімацію. Незначне переохолодження лікується амбулаторно або в домашніх умовах.

— Щоб надати першу допомогу, слід знати кілька простих правил, — розповідає Георгій Козинець. — Категорично заборонено розтирати кінцівки снігом або, навпаки, зігрівати частини тіла на гарячому радіаторі. Це може травмувати тканини і навіть привести до некрозу. Думка про те, що спиртні напої допомагають зігрітися, — міф. Справді, алкоголь спочатку розширює судини, людина протягом короткого часу нібито зігрівається. Але незабаром судини різко звужуються, що може призвести до швидкого обмороження. Крім того, алкоголь послаблює контроль за ситуацією. Не варто курити на морозі. Куріння зменшує периферійну циркуляцію крові, і таким чином робить кінцівки більш уразливими до обмороження. Не раджу носити на морозі металеві прикраси, адже метал охолоджується значно швидше тіла. Змазуйте жиром або спеціальним кремом відкриті ділянки тіла та ховайтеся від вітру — ймовірність обмороження на вітрі значно вища.

КОРИСНО ЗНАТИ

♦ Щоб зігріти кінцівки, потрібно обгорнути їх теплою тканиною. Працюйте руками, рухайте ними, щоб посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг.

♦ Одягайтеся багатошарово: замість одного теплого светра надіньте кілька легких.

♦ Не виходьте на мороз голодними. Обов’язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Обов’язково пийте якомога більше теплої рідини, але не алкоголь.

♦ Якщо плануєте провести багато часу на морозі, візьміть запасний одяг. Іноді, щоб уникнути переохолодження, достатньо змінити вологий одяг на сухий.