Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій готова стати гарантом виконання домовленостей між владою та опозицією задля вирішення політичної кризи. Про це сказав керуючий справами Української православної церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній під час зустрічі Президента Віктора Януковича з керівниками церков та релігійних організацій.

Духовенство виступає за мир, злагоду, спокій, припинення ворожнечі. Фото Михайла МAРКIВA

«Можливо, саме лідери церков та релігійних організацій могли б виступити гарантами виконання тих домовленостей, яких буде досягнуто між владою та опозицією. Ми готові взяти участь у зустрічі Президента з лідерами опозиції, докласти максимум зусиль для досягнення компромісу заради миру в Україні», — зазначив священнослужитель.

За словами митрополита, в Україні відбувається радикалізація настроїв, ситуація виходить з-під контролю. «Цілком очевидно, що сьогодні переговори між владою та опозицією має бути продовжено. Треба йти на компроміси, шукати шляхи до примирення. І влада, і опозиція мають бути готові йти на поступки заради збереження миру і цілісності країни», — підкреслив він.

У свою чергу Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет подякував Президентові за позитивну оцінку миротворчої ролі церкви. «Це мир, злагода, спокій, припинення всякої ворожнечі й особливо насилля. Церква це робила, робить і буде робити, але не наша справа — вирішувати політичні проблеми. Церква поза політикою, але вона не може себе відокремлювати від народу, адже там стоїть паства наша», — сказав Філарет.

Верховний архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) під час зустрічі наголосив на необхідності зупинення кровопролиття, недопущення ескалації насилля, щоб Україна не скотилася у прірву громадянської війни.

«Ми хочемо сказати, що всі мають певні моральні обов’язки перед народом. Заповідь «Не вбий» в Україні повинна бути голосно сказана всіма, це стосується будь-кого», — цитує Святослава прес-служба Президента. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»