Президент Петро Порошенко попросив керівників фракцій Верховної Ради підтримати законопроекти про заборону відпускати під заставу осіб, яких підозрюють у корупції. Це, на його думку, унеможливить вихід під заставу держслужбовців першого і другого рангу, суддів, прокурорів, правоохоронців, яким висунуто об∂рунтовані звинувачення щодо корупційних дій. «Кожен випуск злочинця під заставу викликає обурення суспільства, і я як Президент не можу на це не реагувати», — означив позицію в ході інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів глава держави.

З його слів стало зрозумілим, що досягнуто домовленості про винесення на розгляд питання скасування депутатської та суддівської недоторканності. Петро Порошенко вкотре говорив про неприпустимість того, що об∂рунтовано звинувачувані судді втікають за кордон, а тим часом парламент розглядає питання скасувати їхню недоторканність для притягнення до відповідальності.

«Це звучить як попередження про те, що треба тікати, доки недоторканні. Ми не можемо миритися з цим. Мають бути нарешті проголосовані зміни до Конституції, які вже розглянуто Конституційним судом, щодо скасування депутатської і суддівської недоторканності», — сказав Президент. Важливо, щоб і правоохоронні, суддівські та прокурорські органи мали змогу реагувати на кримінальні злочини, особливо корупційного характеру, і затримувати винуватців.

Хабарник має сидіти!

За словами Петра Порошенка, у питанні боротьби з корупцією правоохоронні органи й держава перейшли від законодавчого забезпечення та створення умов для ефективної роботи до реальних кроків. «Хоч би як важко було, хоч би який опір ми бачили, ми перейшли від законодавчого забезпечення до конкретних практичних прямих дій щодо боротьби з корупцією. Впевнений, що ми переможемо, бо цього хоче народ, і народ підтримує ці ініціативи, — пояснив він, додавши, що вже проведено операції з виявлення та затримання корупціонерів в органах прокуратури, на кордоні. — Це найвищі посади: рівень керівництва обласної прокуратури, керівництво слідчого управління. Суми хабарів становлять мільйони гривень, вилучені під час обшуків суми — десятки мільйонів. Це вже не компанєйщина. Це реальні зрушення».

Ішлося й про затримання міліціонерів, які прикривали нелегальний видобуток бурштину, напади озброєних людей на правоохоронців. «Коли йде видобуток бурштину, то це покривається незаконними збройними формуваннями», — цитує слова Президента його прес-служба.

А ще він нагадав, що на законодавчому рівні влада забезпечила створення інструментів для боротьби з корупцією. У цьому контексті йшлося про початок роботи Антикорупційного бюро, відповідної агенції, керівництво і службовців до яких добирають на прозорій, конкурсній основі. Утворено й Національну поліцію, а з 15 липня розпочнеться набір абсолютно нових кадрів до прокуратури. За словами глави держави, все відбувається згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, у погодженні з організацією GRECO (забезпечує світову координацію в боротьбі з корупцією).

Як виправити помилку

Великі надії покладає Петро Порошенко й на перегляд народними обранцями рішення щодо закону про реструктуризацію валютних кредитів.

«Сподіваюся, у Верховній Раді знайдеться достатньо здорових сил, щоб виправити власну, м’яко кажучи, помилку. Якщо політичного духу у Верховної Ради не вистачить, я захищу Україну», — резюмував він.

Цей закон, до речі, з парламенту ще не дійшов до Президента на підпис. Документ ще розглядатиме Регламентний комітет Верховної Ради. «Бо багато депутатів написали заяви про голосування їхнім картками за їхньої відсутності у залі, — додав Петро Порошенко. — Парламентарії ухвалили це рішення виключно з популістських міркувань. Вони хотіли сподобатися людям, зробивши абсолютно безвідповідальне рішення. Люди, оплесків яких вони чекали, відреагували з точністю до навпаки: ви безвідповідальні, ви популісти, ви штовхнули країну у прірву». За даними глави держави, щоб втілити в життя бодай перші норми цього закону, країна має придбати від 7 до 10 мільярдів доларів, що перевищує її нинішній золотовалютний резерв. Тож виконати цей закон — все одно, що позбавити країну банківської системи (адже вітчизняні фінустанови таких ресурсів не мають) і де-факто затягнути державу в хаотичну ситуацію.

Опісля він підтвердив інформацію про розташування біля українсько-російського кордону рекордної кількості збройних сил Російської Федерації.

«Ми маємо такі дані не лише із власних розвідувальних джерел, а й підтвердження по лінії НАТО, США, країн ЄС. Маємо інформацію про можливі основні напрямки ударів, регулярно проводимо командно-штабні навчання. Ми захистимо країну, ми зараз маємо абсолютно іншу армію, не таку, як торік», — підкреслив глава держави.

Однак він заперечує врегулювання конфлікту на Донбасі воєнним шляхом, називаючи «ілюзії про те, що мир може бути забезпечений воєнним шляхом», нездійсненними.

Так само Петро Порошенко запевнив телеглядачів, що ніхто зі Сходу чи то Заходу не має права диктувати умови Україні як суверенній державі.

«Україна суверенна і незалежна держава. І ні Україна, ні я як український Президент нікому не дозволимо ні зі Сходу, ні із Заходу щось диктувати Україні. Але на наші плечі покладається завдання принести в Україну мир», — підбив підсумки Петро Порошенко.