У невеликому селі Зарубинці, що на Тернопільщині, 90 років тому відкрили гуральню. З неї за десятиліття й виріс спиртовий завод. Його потужності давали змогу за рік переробити 16,5 тисячі тонн зерна та випустити 660 тисяч декалітрів спирту. Але з другого півріччя 2011 року й до майже кінця цьогорічного березня тут не було чути виробничого гулу. Звісно, для села, району та й області виникли не лише чергова економічна, а й соціальна проблеми, адже досвідчені фахівці втратили роботу (працювали тут 118 осіб), а бюджет недоотримав відповідні надходження.

Обласна влада в цей час, щоправда, носилася з черговими програмами щодо перепрофілювання підприємства. Але, мабуть, лише на папері. Бо справа так і не зрушила з місця. Аж торішнього жовтня нарешті тут узялися за відновлювально-ремонтні роботи. Щоб завод запрацював, понад 60 мільйонів гривень інвестували вірмени. Наголосили на створенні потужностей з випуску зневодненого спирту (біоетанолу). Це певною мірою й вимога часу. Адже нині в країні відчутне перевиробництво етилового спирту, дедалі актуальними стають біологічно відновлювальні види енергії, серед яких і біоетанол.

Відновлений завод запускали урочисто. Стати свідками такої події забажали не лише очільники обласної та районної влади, державного підприємства «Укрспирт», а й Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Вірменія в Україні Андранік Манукян. З вуст чи не кожного промовця лунали сподівання, що підприємство зорганізує нові робочі місця, додасть надходжень до бюджету, допоможе сільгоспвиробникам, поліпшить інвестиційний клімат краю та внесе вклад до енергонезалежності нашої держави.

Зарубинський спиртозавод — лише третє в нашій країні підприємство, де випускатимуть інноваційне біопаливо. Як зауважив виконувач обов’язків директора ДП «Укрспирт» Роман Іванюк, Україна нині має квоту на експортування в Європейський Союз майже 27 тисяч тонн біоетанолу. Тож  на цей ринок може потрапити й продукція із Зарубинців.

Першу продукцію із застосуванням новітніх технологій на заводі мають виготовити орієнтовно наприкінці квітня. Директор Дмитро Слободянюк каже, що після реконструкції підприємство збільшило вдвічі свою виробничу потужність. Якщо свого часу вона становила три тисячі декалітрів на добу, то тепер — шість тисяч. Поки що створили сто робочих місць, але, звісно, цю кількість збільшуватимуть. Зерносировину постачають аграрії області. До дня відкриття заводу заготовили вже 200 тонн кукурудзи.

Також тішить те, що підприємство утримує місцеву футбольну команду. Є в директора прагнення відновити заводський плавальний басейн, який зараз у занедбаному стані, аби тут займалися діти не лише із Зарубинців, а й з району, а то й навіть із сусідніх. Але, безперечно, спочатку нехай на повну потужність запрацює виробництво.

ПРЯМА МОВА

Андранік МАНУКЯН,
Надзвичайний та Повноважний
посол Республіки Вірменія в Україні:

— Вклавши кошти у відновлення роботи підприємства в Зарубинцях, вірменська громада хотіла показати, що в Україну варто інвестувати. Вірмени — близький до українського народ. Пригадаймо, що першим, хто загинув на Майдані, відстоюючи право жити вільно й гідно, був вірменин Сергій Нігоян. Я щиро вдячний Україні, що прихистила на своїх теренах понад півмільйона моїх співвітчизників. Сподіваюся, що відкриття відновленого заводу найближчим часом дасть позитивні результати, адже це й нові робочі місця, і сплата податків, і вигідне співробітництво між обома державами.