ПЕРШІ ПІДСУМКИ

Серед плюсів цьогорічної кампанії — її прозорість завдяки системі ЗНО, серед мінусів, на думку експертів, — недотримання однієї з норм закону про вищу освіту

Тетяна МОІСЕЄВА,
«Урядовий кур’єр»,
Ліна ПАРТОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Перші щасливці з-поміж цьогорічних абітурієнтів уже можуть зітхнути спокійно: позавчора виші оприлюднили перші списки рекомендованих до зарахування. Скоро про свої результати дізнається й решта вступників. Словом, вступна кампанія наближається до свого завершення.

«Число отриманих заяв під час вступної кампанії-2012 рекордне за часи незалежності України. За 30 днів роботи приймальних комісій до Єдиної державної бази з питань освіти надійшло 1 901 503 заяви від бажаючих розпочати вищу освіту цього року», — повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. З-поміж 620 тис. абітурієнтів 67 тис. подали документи через електронну систему.

Лідерами серед ВНЗ за кількістю поданих заяв цілком очікувано виявилися Київський національний університет імені Тараса Шевченка (45 467), Національний технічний університет України «КПІ» (41 071), Львівський національний університет імені Івана Франка (40 751) та Національний авіаційний університет (35 283). Є й виші, вступити до яких знайшлося небагато охочих: зокрема Український інститут лінгвістики і менеджменту та  Хмельницький інститут конструювання і моделювання швейних виробів мають лише по… одній заяві.

«До лідируючих нав?чальних закладів документи подавали найліпші і найрозумніші. Конкурс там величезний. У НАУ — 17, у ЛНУ ім. І. Франка  — 15 і в КНУ ім. Т. Шевченка — 14 осіб на місце»,  — наголосив Д. Табачник.

На думку міністра освіти і науки 2005—2007 рр., а нині голови Громадської ради освітян і науковців України Станіслава Ніколаєнка, вступна кампанія пройшла порівняно спокійно. «Завдяки ЗНО вона була прозорою. Я пам’ятаю, з яким спротивом впроваджували систему зовнішнього оцінювання, добре, що вона в нас є»,  — наголосив він. Крім того, одним із плюсів цьогорічної кампанії стало врегулювання проблеми з пільговиками, максимальну кількість яких при позаконкурсному вступі обмежили до 25%.

Нині МОНмолодьспорту готується впровадити в українських вишах норму вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста та магістра, впроваджену вже кілька років у КНУ ім. Тараса Шевченка.  «Наша практика — вступний іспит з іноземної мови та з фаху, середній бал додатка до диплома бакалавра і додаткові бали за показники, який визначає виш», — повідомив проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

Водночас стали явними й слабкі місця нинішньої вступної кампанії. Зокрема, за висновком Станіслава Ніколаєнка, нині не дотримано норми Закону «Про вищу освіту», яка передбачає, що на І курсі державних вишів має бути понад 51% тих, хто навчається за кошти державного бюджету. «За таких умов на І курс має вступити приблизно 180 тисяч «бюджетників», проте ми говоримо про 130 тисяч. Отже,  тенденція така, що 51% не буде. Крім того, — наголосив екс-міністр, — лунали заяви, буцімто цього року зафіксовано найбільше державне замовлення за роки незалежності. Це помилка. Нині на бакалавра вступають 127 тис. абітурієнтів, у той час як 2005-го їх було 139 тис., 2006-го — 140 тис.,  2007-го — 145 тис.».

Неприємною несподіванкою для абітурієнтів стало й підвищення в низці вишів плати за навчання вже після старту вступної кампанії. Причиною стало те, що ВНЗ недоотримали з держбюджету майже 1,5 млрд грн на оплату комунальних послуг і таким чином змушені були переглянути свої ціни.

Крім того, як наголосив голова ГРОНУ, «ми не повинні допустити  повернення вступних іспитів у вишах — така норма була в одному з проектів закону про вищу освіту. Загалом слід прискорювати ухвалення нового закону, проте, на жаль, нині профільне міністерство гальмує цей процес».

Таким чином, за відносно спокійного перебігу вступної кампанії низка проблем, що стосуються освітньої сфери загалом,  лишається нерозв’язаною. Одна з них — Болонський процес: якщо  2007 року Україна за адаптацію до нього мала 3,8-3,9 бала з 5-ти можливих, то торік ця оцінка знизилася до 2,2—3. «Це означає, що ми сьогодні пасемо задніх», — зазначив С. Ніколаєнко.

Нагадаємо, що 1 серпня було оприлюднено перші списки рекомендованих до зарахування. 5 та 8 серпня оголосять другий та третій списки, а 11 серпня стане відомо, хто зарахований на навчання за кошти державного бюджету. ВНЗ зобов’язані надати інформацію про зарахування абітурієнтів на контрактних умовах до 25 серпня.