IT-ІНДУСТРІЯ

Експорт програмного забезпечення до 2015 року  повинен досягти 8 млрд доларів США

Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з представниками громадських об’єднань, на якій обговорювали питання підвищення інноваційності економіки та створення інтелектуального кадрового резерву.

Глава уряду нагадав, що минулого четверга парламент прийняв у першому читанні законопроект, який передбачає запровадження економічного експерименту й створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії.

«Цей закон надзвичайно важливий. Він запроваджує податок на прибуток ІТ-підприємств на рівні всього 16%, запроваджує єдиний соціальний внесок та передбачає звільнення ІТ-компаній від сплати ПДВ. Найголовніша мета цього експерименту, розрахованого на п’ять років, — щорічне збільшення кількості зайнятих у цій сфері на 20% — з тим, щоб за п’ять років удвічі збільшити кількість працюючих у сфері ІТ-індустрії та підняти до 2015 року рівень експорту програмної продукції до приблизно 8 мільярдів доларів. Це нам під силу», — зазначив Микола Азаров. Він висловив переконання, що після Нового року парламент у цілому прийме цей закон.

Прем’єр упевнений, що матеріальні цінності не можуть стати основою для формування національної ідеї. «20 років ми шукаємо національну ідею і не можемо її знайти. Хтось говорить: «національна ідея — це створити благополучну, ситу країну». Хіба може це для когось бути національною ідеєю? Не може. Ніколи і ніде», — наголосив Микола Азаров.

Він підкреслив: якщо мірилом успіху людини будуть тільки гроші, то говорити про патріотичне виховання молоді не доводиться. «Якщо мірилом успіху людини є гроші, то ми ніколи ніякого патріотизму в Україні не прищепимо, і ніколи його не буде. Молоді люди завжди міркуватимуть так: де більше заплатять, туди й поїду», — зазначив Прем’єр у відповідь на слова одного з учасників зустрічі про те, що молодь не хоче працювати в Україні, а прагне знайти кращу роботу за кордоном.

Глава уряду доручив створити постійно діючу громадську раду при Кабінеті Міністрів, яка займатиметься питаннями підтримки та розвитку ІТ-галузі. «Давайте з вами домовимось: коли ви напрацюєте необхідні зміни — зустрічаємося і виходимо на документ. Якщо потрібен закон чи нормативне рішення Кабміну — будь ласка. Ще раз підкреслюю: щоб робота була не на словах, а на ділі», — наголосив Микола Азаров, звертаючись до учасників зустрічі.

Прем’єр-міністр також сказав, що громадську раду, яка засідатиме двічі на місяць, очолить голова Держінформнауки Володимир Семиноженко, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.