БЕЗПЕКА

Від Генсека НАТО у Києві експерти не очікують гучних заяв стосовно інтенсифікації співробітництва

Відносини з НАТО важко назвати сучасним зовнішньополітичним трендом України. У зв'язку з тим, що до Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" було внесено пункт про позаблоковий статус нашої держави і тим самим призупинено курс на інтеграцію до цієї євроатлантичної структури, серед українських політиків говорити про НАТО стало немодно і майже непристойно. Проте нашого особливого партнерства з Альянсом, зафіксованого у Хартії Україна-НАТО 1997 року, ніхто не скасовував, і від співпраці з ним офіційний Київ ніколи не відмовлявся. Доказом того є і проект річної програми співробітництва "Україна-НАТО", який український уряд затвердив напередодні приїзду до Києва Генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Андерса Фога Расмуссена. Сьогодні очільник Альянсу проведе переговори з Президентом Віктором Януковичем, Прем'єр-міністром Миколою Азаровим і міністром закордонних справ Костянтином Грищенком.

Цю першу офіційну зустріч глави Української держави та Андерса Фога Расмуссена заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає символічною, адже цими днями виповнюється рік президентства Віктора Януковича. "Сторони зможуть підбити підсумки нашої співпраці, яка тривала вже після проголошення Україною позаблокового статусу, - сказав він у коментарі "УК". - Крім того, це можливість для НАТО напряму звернутися до українців, адже Генсек виступить перед студентами КМУ ім. Т. Шевченка".

Загалом сам факт спілкування українських високопосадовців з керівником НАТО - ключової організації безпеки у Європі -експерт оцінює як позитивний і своєчасний, проте, на його думку, сенсацій цей візит не принесе. "Поки що немає кардинальних змін в інтенсивності взаємодії України з НАТО, - наголосив Валерій Чалий. - Альянс продовжує констатувати, що його двері відчинені для України. Проте для Києва наразі це не є актуальним питанням, і ніхто поки що не готовий про це говорити". Водночас експерт переконаний, що з часом Україна повернеться до питання інтеграції до євроатлантичних структур. "Дефіцит безпеки у нас зростатиме, - вважає він. - Ми не фінансуємо свою армію, не модернізуємо зброї, тож обов'язково прийдемо до тіснішої співпраці з організаціями, які хоча б теоретично можуть гарантувати нашу безпеку".