НОВОВВЕДЕННЯ

В уряді напрацьовано механізм, який сприятиме здешевленню житла

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Віктор Тихонов. За його словами, Урядовий комітет з питань регіональної та соціальної політики, будівництва, житлово-комунального господарства і гуманітарного розвитку розглянув проект постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження Порядку відшкодування витрат споживачів (інвесторів, замовників, забудовників) на будівництво (реконструкцію) мереж (споруд) трубопровідного транспорту та електроенергетики".

"Проектом передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати, понесені споживачами, а це - інвестори, замовники будівництва, забудовники на будівництво чи реконструкцію згідно з наданими технічними умовами позамайданчикових мереж (споруд) трубопровідного транспорту і електроенергетики, які підлягають передачі на баланс підприємств трубопровідного транспорту та електроенергетики", - зазначив Віктор Тихонов, уточнивши: названі мережі передаються на баланс (у власність) балансоутримувачу за договором, яким передбачається відшкодування витрат на їх будівництво чи реконструкцію.

"Чому, наприклад, забудовник, який спорудив житловий будинок і всі необхідні мережі, має безкоштовно їх передавати обленерго, облгазам? Він несе колосальні витрати, які в кінцевому результаті закладає у вартість одного квадратного метра житла. Це неправильно. Тим паче, ми сьогодні працюємо над здешевленням вартості житла, щоб воно стало доступним для більшості громадян. Як один із кроків - підприємства, які експлуатують відповідні мережі і надають, зауважте, платні послуги споживачам з транспортування і постачання газу, електроенергії, повинні відшкодувати вартість мереж тим, хто їх спорудив", - підкреслив урядовець.

Також на засіданні комітету розглянуто проект розпорядження Кабміну "Про державний фонд офсетного паперу". Віктор Тихонов поінформував, що державний фонд офсетного паперу необхідний для своєчасного забезпечення офсетним папером друку підручників та книг за державним замовленням на базі Державної акціонерної компанії "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання", повідомляє прес-служба віце-прем'єра.

"Забезпечення видавництв офсетним папером вітчизняного виробництва - основна проблема МОН, яке є замовником з виготовлення друкованої продукції за державні кошти. Жидачівська паперова фабрика припинила випуск цього паперу взагалі, а Дніпропетровська зайняла монопольне становище, і її умови є неприйнятними", - наголосив віце-прем'єр.

Він повідомив, що сьогодні тонна офсетного паперу, виробленого Дніпропетровською фабрикою, коштує понад 11 тис. грн, хоча ще у травні 2010 року вартість такого паперу становила 9600 грн. Урядовець підкреслив, що створення державного фонду офсетного паперу дозволить ефективно реалізовувати державну політику в поліграфічній сфері, раціонально використовувати кошти державного бюджету і своєчасно забезпечувати підручниками учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, вихованців дошкільних навчальних закладів.