ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Віднині раз на два тижні уряд розглядатиме хід виконання програми модернізації країни
 

Висновки з вимогливої розмови про виконання Національного плану дій, що відбулася минулого тижня на розширеному засіданні уряду, не забарилися. Міністерства й відомства разом із місцевою владою отримали чіткі завдання й доручення.

З цього приводу Прем’єр-міністр Микола Азаров висловився однозначно, вважаючи, що висунуті владі вимоги з боку людей, є тим самим запитом на її перетворення, реальну модернізацію країни: «Адже ми з вами не на репетиції реформ».

Що звідси випливає? Члени уряду повинні системно роз’яснювати суть перетворень, активно співпрацюючи з громадянським суспільством. А Кабмін раз на два тижні присвячуватиме свої засідання контролю над упровадженням реформ, започаткованих главою держави.

До Миколи Азарова дійшли скарги журналістів про неможливість спілкування з окремими міністрами, крім як на засіданнях уряду. Такий підхід він вважає неприпустимим, тому й вимагає від підлеглих знаходити час, планувати регулярні прес-конференції, інші заходи за участю преси. 

Критика рухає реформи

«Реагуйте на критику негайно, — звернувся Миколa Азаров до зали, — і привертайте увагу до позитивних зрушень. Оскільки без позитивного мислення розвиток країни й суспільства неможливий».

Причому, ініціатива таких зустрічей повинна надходити зверху. Кожен орган виконавчої влади просто-таки зобов’язаний налагодити системний і систематичний діалог з інститутами громадянського суспільства, експертами і мас-медіа. «Реформа, яка не озвучена й не роз’яснена, яка не отримала розуміння людей, ще на старті — кульгава реформа», — переконаний Микола Азаров.

Розглядати модернізацію країни слід через призму запитання: чому це потрібно суспільству? На це спрямовано прем’єрське доручення, аби всі проекти нормативних актів на виконання Національного плану дій, внесені на розгляд уряду, супроводжувалися аналітичною довідкою щодо очікуваних соціально-економічних результатів ухвалення тих чи інших документів. Йдеться також про їх вдосконалення програмами зворотного зв’язку для всебічного роз’яснення.

Не обійшов увагою Микола Азаров і діяльність прес-служб та аналогічних до них структур всіх міністерств і відомств, які мали б бути рупорами влади серед людей. Для ∂рунтовного аналізу уряду відведено місяць. За цей період Секретаріат Кабміну зобов’язано узагальнити всі дані і внести пропозиції з удосконалення інформаційного забезпечення.

«Залучайте фахівців з комунікацій, консультуйтесь, не соромтеся вчитися, як донести до людей вашу роботу, — закликає Микола Азаров. — Це ваша відповідальність, шановні. Причому діалог треба максимально розширювати, вивчати проблему з різних точок зору».

В один ряд тут можна поставити й громадські ради при кожному органі центральної влади. Як вони працюють? Чи ставлять конкретні актуальні запитання профільним міністрам? Чи генерують нові ідеї та пропозиції? Тож одне із наступних урядових засідань буде присвячено тому, як влада працює із зауваженнями та пропозиціями громадськості і чи враховує критику у своїй діяльності. 

Скажімо, Прем’єр не приховує того, що не уявляє себе на нинішній посаді без постійного діалогу з людьми. За його словами, вони «поки що не розуміють наслідків і масштабів реформ, не мають достатнього уявлення про їх напрямки і завдання». З підозрою сприймають саме поняття реформ. От і доводиться уряду діяти, так би мовити, в сучасній системі координат, де громадянське суспільство є партнером влади. «Переконаний, нам потрібно створити атмосферу взаємної довіри. Довіри до влади, яку розуміють», — підкреслив Микола Азаров.

Акцент на своє

Досягти задекларованого приросту економіки і позитивного сальдо зовнішньоторговельного балансу можна лише спираючись на внутрішні ресурси. Нині уряд виходить із таких розрахунків: у 2013 — 2015 рр. скоротити темпи приросту імпорту до  9,5-9,0%; забезпечити середньорічний темп зростання експорту, щонайменше, на 7 — 10%; за чотири роки вийти на півтора-два млрд доларів позитивного сальдо торгівлі товарами й послугами.

Програма розвитку внутрішнього виробництва передбачає реалізацію 159 інвестиційно-інноваційних проектів на загальну суму понад 349 млрд грн.

Серед них 12 спрямовано на розвиток рослинництва, будівництво сучасних тваринницьких комплексів, оновлення машинно-тракторного парку сільгосппідприємств, удосконалення інфраструктури зернового ринку, реконструкцію діючих та будівництво нових зерноскладів, елеваторів. 26 проектів спрямовані на створення виробництв високотехнологічних автобусів, тролейбусів, трамваїв, комбайнів, тракторів, спецтехніки, енергозберігаючого обладнання тощо. 49 проектів — у галузі розвитку паливно-енергетичного комплексу, зокрема щодо розробки вугле-, газо- та нафтородовищ, побудови генеруючих потужностей електроенергії з відновлюваних джерел. 9 проектів присвячено відновленню виробництва поліетилену високого тиску, реконструкції виробництва карбаміду, створення виробництва сірчаної кислоти.

За цими цифрами стоїть сподівання на перші результати вже наступного року. «Ось де простір для співпраці з громадськістю і асоціаціями бізнесу, — наголосив Микола Азаров. — Адже без активності інвесторів, роботодавців, наукових колективів, профспілок ці проекти з місця не зрушать. А отже, вони повинні знати ці проекти, повірити в них, запалитися ентузіазмом».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про  внесення змін до Податкового кодексу України (проект Закону);
  • Про затвердження Технічного регламенту прогулянкових суден (постанова Кабінету Міністрів);
  •  Про  заходи, пов’язані із задоволенням потреб осіб з інвалідністю, зокрема під час підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  проведення інвентаризації об’єктів державної власності (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження плану державних статистичних спостережень на 2011—2012 роки (розпорядження уряду);
  • Про затвердження плану заходів з розвитку Національного художнього музею України на період до 2014 року (розпорядження уряду).