ВИЇЗНА НАРАДА

Уряд ставить завдання заздалегідь підготуватися до повені,  а не ліквідовувати наслідки безгосподарності   

Робоча поїздка Прем’єр-міністра Миколи Азарова на Житомирщину майже цілковито була присвячена підготовці до зустрічі цьогорічного  весняного водопілля та актуальним питанням, які внаслідок затяжної зими постали і поставатимуть перед працівниками сільського господарства.

У селі Кропивня Новоград-Волинського району глава уряду ознайомився зі станом озимих культур, на власні очі побачив із гелікоптера території можливого підтоплення в Житомирській області й на базі оперативного штабу Державної служби з надзвичайних ситуацій провів нараду з питань запобігання підтопленню цих територій, проходження весняної повені та особливостей проведення цьогорічних весняно-польових робіт.

З гелікоптера Микола Азаров оглянув території вірогідного підтоплення. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

До слова, йшлося не тільки про загальну готовність, а й про завдання конкретних керівників органів місцевої влади працювати на запобігання надзвичайним ситуаціям, які можуть виникнути у зв’язку з весняним водопіллям. У нараді взяли участь представники Житомирської та Рівненської облдержадміністрацій, керівництва Державної служби з питань надзвичайних ситуацій, Державного агентства водних ресурсів, районних державних адміністрацій.

«В результаті проведення системної роботи ситуація є контрольованою, і я на це звернув увагу всіх керівників. Найголовніше — не потім героїчно ліквідовувати наслідки, а перш за все не допустити таких ситуацій. Це насамперед», — наголосив Прем’єр-міністр.

За його словами, в Україні достатньо фінансових, матеріальних, людських, організаційних, технічних ресурсів, аби не допустити серйозних наслідків. Окрему увагу Прем’єр звернув і на посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи. «Перш за все не допустити ситуації, коли треба буде потім знімати людей з дахів. Якщо в якомусь населеному пункті ситуація загрозлива, — про це ми маємо знати заздалегідь, люди повинні бути вивезені, майно має бути надійно захищене, якщо такі ситуації десь прогнозуються», — чітко поставив завдання Микола Азаров.

Ситуацію дещо ускладнює те, що цьогоріч період весняно-польових робіт щонайменше зсунеться на 2-3 тижні. «Це, безперечно, створює певні проблеми для наших селян і загалом для країни», — зазначив Прем’єр. Із цієї причини всі вказані роботи на сільгоспугіддях має бути проведено дуже організовано, в стислі терміни і з використанням усіх можливих ресурсів. Прем`єр-міністр поставив однозначне завдання: вжити всіх можливих заходів для того, щоб не втратити урожай, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У свою чергу голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських запевнив, що відомство повністю контролює ситуацію із наслідками весняного водопілля: «Миколо Яновичу, ситуація з пропуском повені територією України повністю контрольована».

При цьому він додав, що підтоплення деяких населених пунктів одразу ж ліквідовується силами Державної служби з надзвичайних ситуацій та місцевої влади. Для цього завчасно підготовлене необхідне обладнання комунальних служб та місцевих органів самоврядування. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»