Запорізька область межує з Донецькою, де й тепер час від часу тривають бойові дії. Тож задіяно багато зброї і боєприпасів. Щоб смертельне знаряддя не потрапило «транзитом» до Запорізької області й далі не розповсюджувалось по всій території  України, встановлено 25 блокпостів. Вони перекрили несанкціоноване переміщення зброї насамперед через стратегічні міста Бердянськ, Мелітополь, Енергодар, інші населені пункти, що межують із зоною АТО.

Знахідки на блокпостах

Нещодавно на блокпосту під Новомиколаївкою біля адмінкордону з Донецькою областю (68-й кілометр траси Запоріжжя — Донецьк) фахівці батальйону поліції особливого призначення під час огляду автобуса вилучили в 40-річного водія-військовослужбовця снайперську гвинтівку Драгунова з оптичним прицілом без супровідних документів. На блокпосту автошляху Одеса — Мелітополь — Новоазовськ у Приазовському районі вилучили з автівки «Опель Фронтера», якою керував 46-річний військовий, черговий небезпечний вантаж: дві РПГ-18, шість протипіхотних мін, рушницю СЗ-750 та 120 набоїв калібру 7,62Х51. На блокпосту в селі Кінські Роздори Пологівського району було зупинено авто ВАЗ-2108, яким керував 40-річний місцевий житель. Крім водія, в салоні перебував 23-річний військовий. Перевіривши його особисті речі, виявили і вилучили магазин до автомата Калашникова із 30 набоями.

Невдовзі на цьому самому блокпосту бійці батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Скіф» зупинили автобус «Mersedes sprinter», сполученням Маріуполь — Запоріжжя. Під час перевірки пасажирів у 26-річного військового виявлено пістолет «Beretta» з дев’ятьма набоями і нарізний ствол калібру 5,6 мм. На блокпосту під Розівкою працівники ДАІ спільно з ротою міліції громадської безпеки особливого призначення вилучили в речах 35-річного пасажира буса Маріуполь — Запоріжжя стограмову толову шашку із запалом та сигнальну ракету. Все вилучене спрямували на дослідження в Запорізький науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при МВС України.

Попередня правова кваліфікація всіх цих кримінальних правопорушень — «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» (ч.1 ст.263 КК України). Санкція статті передбачає від трьох до семи років позбавлення волі. Слідство триває.

Злочинці відкрили стрілянину

Незважаючи на пильність вояків та правоохоронців на блокпостах, у населення області зброї вистачає. Днями запорізькі поліцейські вилучили у 28-річного селянина із сумнозвісної Новобогданівки Мелітопольського району дев’ять оборонних гранат Ф-1, осколки яких знищують усе живе навкруги в радіусі 200 метрів,  вісім гранат РГД-2 із запалами сучасного виробництва.

Під час обшуків за місцем проживання ще двох мелітопольців поліцейські вилучили два бойові пістолети, їх власників перевіряють на причетність до скоєння тяжких злочинів. А слідчі Ленінського відділу поліції під час обшуку в 26-річного запоріжця вилучили стартовий пістолет, перероблений для стрільби набоями, а також порох та набої калібру 16 мм. Усі «знахідки» спрямовано на експертизу.

Злочинці не тільки зберігають зброю, а й використовують її за призначенням. Нещодавно вони здійснили невдалий напад на інкасаторів одного з комерційних банків, розстрілявши їхнє авто, коли ті приймали виручку в магазині. Після кількох пострілів нападники зникли у невідому напрямку. З місця події вилучено кілька гільз, авто пошкоджено. На щастя, обійшлося без жертв, гроші вціліли. Запис про це внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань як «розбій».

У двір приватного будинку Приморського району кинули бойову гранату. Внаслідок вибуху ніхто не постраждав. Сильно пошкоджене авто ВАЗ, частково — вікна будинку. У дворі знайшли осколки від гранати Ф-1. Дані внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань як «хуліганство».

Працівники патрульної служби за гарячим слідом затримали 36-річного чоловіка, який із хуліганських мотивів спричинив вогнепальне поранення з мисливської рушниці ІЖ-43 22-річному запоріжцю. «Стрілець» розповів, що його вдарив невідомий. Хильнувши оковитої, він прихопив із дому рушницю й помстився кривдникові.

Під час спецоперації поліцейські затримали озброєного члена злочинного угруповання, неодноразово засудженого громадянина Грузії, що скоїв у Запорізькій області кілька злочинів, зокрема пов’язаних із незаконним обігом зброї. Коли оперативники спробували зайти до квартири, підозрюваний заблокував вхід, застосувавши вогнепальну зброю. Та завдяки миттєвій реакції поліції злочинець не встиг відкрити вогонь на ураження. Під час обшуку вилучено автомат Калашникова, 173 набої різних калібрів, сім гвинтівок (три з оптичним прицілом), пістолет ТТ, револьвер наган, гранати РГД-5, Ф-1, світло-шумові, димова шашка, електрошокер та маску-балаклаву. Триває досудове слідство одразу за кількома статтями КК України.

Тож зброя, що «гуляє» в Запорізькій області, яка межує із зоною проведення АТО, спричиняє багато лиха місцевим жителям. І можна тільки здогадуватися про наслідки, якщо наші народні обранці ухвалять закон, який би дозволяв її вільне «ходіння» країною. 

Євген ЛОГАНОВ 
для «Урядового кур’єра»