ПОЖЕЖА

У Хмільнику з полум'я врятували 160 відпочиваючих

7 лютого о 23 годині 15 хвилин спалахнув вогонь на закритому танцювальному майданчику санаторію "Поділля", що в курортному місті Хмільник на Вінниччині. Поки на місце події прибули рятувальники, за словами інспектора прес-служби УМНС в області Ірини Курінної, полум'ям уже було охоплено 300 квадратних метрів покрівлі. Вогонь швидко поширився на 2 та 3 поверхи прилеглого адміністративно-спального корпусу, де на той час перебували майже 160 відпочивальників і медперсонал.

На боротьбу з пожежею терміново прибули вогнеборці як із самого Хмільника, так і з Літинського, Калинівського й Козятинського районів, а також з Вінниці. Загалом на місці події від аварійно-рятувальної служби працювало півтори сотні рятувальників і 12 спецмашин, а також 4 бригади швидкої допомоги. Координацію й загальне керівництво оперативно-рятувальними підрозділами на місці здійснювали в. о. начальника УМНС в області Олег Андрущенко і заступник голови Вінницької облдержадміністрації, голова обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій Роман Аксельрод. Пожежу вдалося локалізувати о пів на другу ночі, а ліквідувати - ще через годину.

На жаль, не обійшлося без жертв. Загинула одна жінка (її знайшли між третім та четвертим поверхами спального корпусу), особу та обставини смерті якої з'ясовують правоохоронні органи. 11 осіб госпіталізовано до Хмільницької ЦРЛ. Решта відпочиваючих та персоналу евакуйовані з адміністративно-спального корпусу.

"Громадянин Молдови, який під час пожежі вистрибнув з будівлі, перебуває у вкрай важкому стані, - повідомив головний лікар Хмільницької центральної лікарні Володимир Сивак. - У нього травма черевної порожнини, кровотеча, вночі чоловікові довелося зробити термінову операцію й зараз він підтримується на штучній вентиляції легенів. Троє потерпілих, які отруїлися чадним газом, перебувають у стані середньої важкості, він стабільний. Люди поки що у реанімації, їм проводиться киснева терапія. В одного постраждалого обпечене обличчя й руки. Решта госпіталізованих - у хірургічному відділенні з отруєннями продуктами горіння легкого ступеня, почуваються задовільно.

Вогнем знищено й пошкоджено майно клубу та частково адміністративно-спального корпусу. Причини пожежі поки що з'ясовують. На місці працюють оперативні групи відповідних служб. Прокуратурою області порушено кримінальну справу.

Голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига створив оперативний штаб для координації дій з ліквідації надзвичайної ситуації, доручивши відповідним службам детально з'ясувати обставини та причини її виникнення. На місці працюють фахівці криміналістичної лабораторії. З обласного бюджету для ліквідації наслідків пожежі та організації допомоги постраждалим виділено 185 тис. грн.

Oздоровниця, як повідомили в адміністрації санаторію "Поділля", продовжує працювати в нормальному режимі. З обгорілої будівлі відпочиваючих переселили в інші спальні корпуси і вони мають можливість отримувати передбачені лікувальні процедури. Санаторій має ще 2 спальних комфортабельних корпуси, кожний з яких може прийняти по 200 відпочиваючих. Тож хто придбав путівку, зможе оздоровитися без проблем.

ДOВІДКA "УК"

Місто Хмільник розміщене на північному заході Вінницької області. Відстань від обласного центру - 67 км. Основний лікувальний фактор курорту - радон. Санаторій "Поділля" було відкрито 22 квітня 1973 року.