ПАМ’ЯТЬ

Сьогодні американській співачці українського походження Квітці Цісик виповнилося б 60 років

Хто вона, ця дивовижна жінка з легким та ніжним рідкісним колоратурним сопрано, яким зачаровувала вже з перших акордів? Про це запитували три десятиліття тому, цікавляться й тепер, вперше почувши українські пісні у виконанні американської співачки українського походження Квітки Цісик.

Кар’єру розпочала в Гентській опері

Її встигли полюбити всі. Ніколи не підсилювала звучання своїх пісень гучними децибелами потужного музичного супроводу. І змусила вслухатись у свій голос далеку й близьку її серцю Україну, прагматичну Америку. До батьківської землі спів нашої краянки долинув з-за океану мелодією «Двох кольорів»: Квітка виконувала її з такою тугою, так щемно, ніби наново переспівувала чиюсь долю!

Хоч її творчість в Україні ніхто й не пропагував, навпаки — забороняли, та голос одразу запам’ятовувався кожному, хто хоч раз почув її «Черемшину», «Іванку», «Сидить дівча над бистрою водою», «Коханий», «Місто спить» чи пісні Володимира Івасюка «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори». Касети переписували потай, передавали з рук у руки…

Родину Цісиків, як і тисячі інших краян, життєві обставини змусили податися за океан. Проте й на чужині вони зуміли вберегти свою ідентичність, передати любов до отчої землі дітям. У складні повоєнні роки вижити в еміграції, де розпочинали з нуля,  допомогла надзвичайна працьовитість і прагнення дати дітям, як було заведено в Галичині, хорошу освіту. Молодшу доньку батьки не змушували співати українських пісень. А вона чула, як наспівувала при хатній роботі мати, як ридала скрипка рідною піснею в батькових руках. Квітка поєднала ці два таланти: як батько, віртуозно грала на скрипці й навіть навчалась в університеті за класом цього інструмента. Добре почувалась і за роялем. Та переважили чудові вокальні дані, що дістались від матері.

Навчалась у професора Себастіана Енгельберга, одного з найавторитетніших представників віденської оперної школи. Талант і хороша освіта допомогли юній співачці не загубитись у світі високої музики. Та прагматичне західне суспільство змусило її відмовитися від мрії стати оперною співачкою, хоч розпочала кар’єру в Гентській опері.

Співала з Майклом Джексоном

Життя розпорядилося по-іншому: її колоратурне сопрано зазвучало не зі сцени оперних театрів, а з численних рекламних заставок. У жорсткому конкурентному середовищі, як і в різних музичних стилях, почувалася впевнено, свого часу співала в хорі з Майклом Джексоном, потім з багатьма іншими популярними виконавцями. Голос Кейсі (студенткою взяла псевдонім від ініціалів КС) впізнавали за мелодіями заголовних пісень для культових фільмів. Упевнено підкорила велике кіно – фільм «You Light Up My Life», в якому вона виконувала пісню «Ти світло мого життя», отримав «Оскар». Стала однією з найпопулярніших та найбільш високооплачуваних виконавиць рекламних роликів: голос, якому б звучати з оперної сцени, експлуатували рекламні агенти транснаціональних компаній, серед яких і Coca-Cola, й American Airlines, і Ford Motors (була єдиним і незмінним голосом автогіганта).

Та навіть жорсткі умови ненаситного рекламного конвеєра не вичавили з її серця любов до рідної пісні. Не піддалася вірусу заробітчанства. Поміж записами знаходила час пісні для душі. Могла не афішувати свого українства, а влаштовувати кар’єру в Америці, як робили і роблять це сотні емігрантів, опинившись за океаном. Розуміла, що українська пісня на чужині не додасть їй популярності, не принесе статків. Та попри це, не відмовилася від мрії записати альбом українських пісень. Вклала у неприбутковий проект власні заощадження — понад 200 тисяч доларів.

Квітка Цісик неперевершено співала, була чарівною зовні. Фото з сайту uadoc.ucoz.com

Її альбоми номінували на «Греммі»

Підтримала вся рідня: мати Іванна навчала рідної мови, сестра Марія, відома піаністка (очолювала консерваторію у Сан-Франциско і вела майстер-класи у Карнегі-холі), сідала за піаніно. З благословення рідних та однодумців, зокрема першого чоловіка композитора-аранжувальника Джека Корнера і другого — інженера звукозапису Еда Раковича записала українськомовний альбом «Songs of Ukraine» («Пісні з України»), а згодом другий — «Two Colors» («Два кольори»).

Незабутня Квітка, кажуть музикознавці, зробила шанувальникам української пісні неперевершений подарунок: музичні альбоми світового рівня, які зібрали цілий вінок нагород у Канаді, а 1990-го були номіновані на премію «Греммі». Вона мріяла про концерти в Україні.

Квітці таки вдалося разом із матір’ю побувати на батьківській землі, та Львова не дісталася. Вірила, що буде нагода. Не встигла… Обірвалася ниточка її життя, короткого, але яскравого, як спалах зорі. Важка недуга, перед якою виявилася безсилою сучасна медицина, забрала маму в п’ятирічного сина Едварда, дружину в чоловіка.

Цієї талановитої, тендітної й водночас сильної жінки з чарівним голосом не стало так рано, в неповні 45. Чорним крилом хвороба торкнулася кожної з жінок родини Левів-Цісик: від раку молочної залози померла мама Іванна, згодом Квітка, а невдовзі й старша сестра Марія.

У Сполучених Штатах Америки на згадку про талановиту співачку Квітку Цісик заснували Фонд підтримки обдарованих дітей, а Фонд «Адже життя прекрасне», створений як пам’ять про її сестру Марію, допомагає рятувати життя іншим.

Не відомо, як склалася б доля творчого спадку Квітки Цісик, бо нові десятиліття приносять нові пісні, з’являються інші виконавці. Та якось її голос почув американський продюсер, виходець з України Алекс Гутмахер. Він вразив музиканта. Завдяки йому Квітка не загубилася в музичному багатоголоссі.

«Незабутня Квітка»  досі рятує жінок

— Диск давно вмовк, та не вмовкли мелодії, — розповідає Алекс Гутмахер. — Вони продовжували звучати. І не менше за самі пісні вразила розповідь про виконавицю, її коротке, сповнене мужності життя. Тоді й зрозумів: маю обов’язок перед цією жінкою, з якою не довелося зустрітися в житті. А могли ж побачитися — лікувалися одночасно в одному шпиталі, та доля дала мені шанс побороти страшну хворобу, а пісня Квітки вмовкла. Як не розповісти сучасникам про дивовижну виконавицю, що співає ангельським голосом і всю душу вкладає у пісню?

Відтоді продюсує проект «Незабутня Квітка»: популяризує творчість співачки і водночас збирає кошти на порятунок життя іншим жінкам, хворим на цю страшну недугу. Не шкодує ані власного часу, ані коштів: вештається з Америки до України, з Києва до Львова, стукає у чиновницькі кабінети, організовує концерти у містах України, допомагає у вшануванні пам’яті співачки Квітки Цісик.

Кілька років тому на будинку на вулиці Глибокій, 8, де мешкали батьки Квітки, відкрили меморіальну дошку; на карті Львова з’явилася вулиця з іменем співачки; створили музей, для якого родина Квітки передала її особисті речі. У Львові провели Міжнародний фестиваль українського романсу ХХ століття імені Квітки Цісик. Навіть для організаторів пісенного конкурсу несподіванкою стала кількість виконавців, яка зголосилася до участі в ньому.

Не очікували, зазначив організатор Міжнародного конкурсу та ініціатор українсько-американського проекту «Незабутня Квітка» продюсер Алекс Гутмахер, що його підтримає стільки виконавців! А що у залі філармонії аншлаг, то творчість Квітки не втратила популярності, її голос залишився поміж нас, а українській пісні стелиться шлях у світи, щоб зачаровувала своєю мелодикою.

Організатори проекту у Львові не лише шукали таланти, а не забули й про благодійну місію — збирали кошти на придбання пересувного мамографа для обстеження жінок, які живуть у гірських і віддалених районах Карпатського регіону. На ці потреби використають також кошти від продажу квитків на цьогорічний благодійний концерт, що відбувся у Львові з нагоди 60-річчя Квітки Цісик.

— А для Квітки, яка так любила життя, — каже керівник проекту «Незабутня Квітка» Алекс Гудмахер, — найкращим пам’ятником буде можливість врятувати життя іншим жінкам.a

ДОСЬЄ «УК»

Квітка ЦІСИК. Популярна американська співачка українського походження. Народилася 4 квітня 1953 року у Нью-Йорку (район Квінсі) в родині емігрантів із Західної України Іванни та Володимира Цісиків. Із п’яти років грала на скрипці та роялі. Освоїти складний музичний інструмент допомагав батько — відомий скрипаль.

Закінчила Нью-Йоркську консерваторію. Добре володіла різними музичними стилями. Працювала з багатьма зірковими виконавцями, допомагала Квінсі Джонсу — продюсерові, який відкрив феномен Майкла Джексона. Брала участь в комерційних проектах — своїм витонченим співом створювала імідж відомим корпораціям. Виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні, співала у Гентській опері (Бельгія). Фільм «You Light Up My Life», у якому виконувала пісні, відзначений «Оскаром» та «Золотим глобусом».

Записала альбоми українськомовних пісень: «KVITKA» або «Songs of Ukraine» («Пісні з України») та «TWO COLORS» («Два кольори»).

Померла  29 березня 1998 року.