Учора в Будинку уряду відбувся брифінг за участі першого заступника міністра соціальної політики Василя Шевченка та голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артура Дерев’янка на тему «Соціальний захист учасників АТО».

За словами Василя Шевченка, станом на 9 жовтня, до держреєстру учасників АТО внесено 107 тисяч 528 чоловік (реєстр оновлюється щодня), а 124 457 — надано статус учасника бойових дій. Посадовець зауважив: до законодавства внесено зміни стосовно надання статусу інваліда війни учасникам АТО, зокрема це стосується представників волонтерських організацій, осіб, які перебували у відрядженні і працювали на підприємствах, учасників добровольчих батальйонів — тих, що приєдналися до офіційних військових формувань, і тих, які не приєдналися. А ще внесені зміни торкнулися процедури видачі посвідчень. Врегульовано питання визначення статусу сімей загиблих воїнів (незалежно від того, це був волонтер чи представник добровольчого загону). Постановами уряду врегульовано порядок оформлення й перелік документів, необхідних для видачі посвідчень. Їх, наголосив чиновник, видають управління соціального захисту за місцем проживання.

«Сьогодні міністерство працює не лише за бюджетними програмами, — повідомив Василь Шевченко, — а й за міжнародними. Зокрема це ті, що стосуються соціально-трудової та психологічної реабілітації учасників АТО. Завдяки такій співпраці з ОБСЄ проведено п’ять тренінгів для тренерів, які тепер застосують свої знання й навички під час заходів із психологічної реабілітації учасників АТО. Також у межах міжнародної співпраці реалізують програму перенавчання військовослужбовців. Її вже пройшли 600 бійців, що повернулися до мирного життя.

Звісно, це професії, які нині затребувані: водії різних категорій, електрики, зварювальники, гіпсокартонники. А от співпраця з трастовим фондом НАТО дала змогу провести 800 тренінгів соціально-трудової та психологічної адаптації.

За бюджетними програмами Мінсоцполітики проводить зокрема компенсацію з виплати зарплат підприємствам, працівники яких виконують свій громадянський обов’язок із захисту східних рубежів. На такі цілі спрямовано 1 мільярд 790 тисяч гривень, з яких вже виплачено 829 мільйонів 900 тисяч гривень. Надолужують і виплати заборгованостей за минулий рік за цією програмою. Міністерство — розпорядник коштів, які спрямовують на закупівлю житла для військовослужбовців. Завдяки наданим 300 мільйонам гривень цього року заплановано закупити 633 квартири для сімей загиблих та інвалідів І групи. На сьогодні області провели відповідні процедури і розпочали закупівлю. Перші з них: Дніпропетровська — 18 квартир, Житомирська — 16, Закарпатська — 7, Миколаївська — 5, Київська — 32.

За інформацією Артура Дерев’янка, за рік роботи його відомства вдалося врегулювати чимало гострих кутів, які існували на початку. Нині досягнуто чимало, однак, вважає фахівець, ще є над чим працювати. Передовсім це програма психологічної реабілітації учасників АТО. Чиновник зауважив, що держава не була готова надавати психологічну допомогу бійцям. До того ж півроку тривали суперечки між психологами й психотерапевтами, хто і як саме має надавати таку допомогу.

Коли міжвідомча комісія виробила критерії для відбору установ, які мали б надавати психологічні послуги, виявилося, що дуже мало закладів вийшли на тендерні закупівлі. А переможцями стали два санаторії — з Харківської та Одеської областей. Вони змогли підготувати повний комплект документів. Із ветеранських шпиталів, де воїни мали проходити психологічну реабілітацію, на торги вийшов лише Кіровоградський госпіталь. Через відсутність конкурентів лот узагалі не відбувся.

Триває налагодження роботи з реалізації соціальної і професійної адаптації. Понад 18 мільйонів гривень спрямовано в обласні адміністрації для такої роботи. Скористатися цією програмою виявили бажання 3,5 тисячі чоловік.