Санаторій «Остреч», що в місті Мена на Черніцгівщині, виграв тендер серед оздоровчих закладів країни на реабілітацію воїнів-учасників АТО. Нині тут приймають перших пацієнтів, які пройшли через пекло війни і потребують відновлення фізичних і моральних сил.

Слово важливіше, ніж таблетка

Тут дуже спокійно, але не так, як у лікарні, а як удома. «Доброго дня!» — привітно кивнув у коридорі чоловік у камуфляжній формі і зайшов до своєї кімнати.

Лікувальна фізкультура у санаторії «Остреч» — не лише зміцнення м’язів, а й уміння їх розслабити. Фото Лани ВЄТРОВОЇ

— Це складні пацієнти, і ми готові навіть до того, що вони можуть реагувати на звичні для нас речі незвичним способом, — розповідає головний лікар санаторію Тетяна Сай. — Тому головним у перші дні роботи з ними я вважаю налаштування на позитив. Ми можемо приписати прекрасні процедури, адже «Остреч» — єдиний санаторій в Україні, котрий має не лише власну мінеральну воду, а й власні лікувальні грязі. Тож спектр надання медичних послуг тут досить широкий: від лікування хвороб шлунково-кишкового тракту до оздоровлення пацієнтів з проблемами кісток та суглобів.

Але, за словами фахівців, учасники АТО більше потребують уваги і розуміння. Дехто приходить на прийом до лікаря з бажанням виговоритися. І це — вже лікувальний процес.

Санаторій — не лікарня. Тут ніхто нікого не тримає у суворих режимних рамках. Захотіли чоловіки посидіти з вудкою на березі озера, що неподалік, — будь ласка. Надумали порелаксувати в лісі, збираючи гриби, — ніхто не заперечує. Кожен пацієнт обирає те, що йому до душі. Можна розслабитися й не виходячи з лікувального закладу — до послуг кімнати ароматерапії і фітобар. Для тих, хто має намір кинути курити, пропонують сеанси спелеотерапії. Тренажерний зал чекає на тих, хто бажає довершити своє тіло, а кому хочеться усамітнитися з книгою — прошкує до бібліотеки.

З пекла — до раю

Лікар-травматолог В’ячеслав Говоров зауважує, що багато бійців мають осколкові поранення. Однак ці травми лікували у військових шпиталях, а в санаторії вояків забезпечують загальною реабілітацією організму. Про методику закладу розповідає кандидат психологічних наук, медичний психолог, психодрамотерапевт Віктор Мозговий:

— Наше завдання — відновити психологічний і психічний стан людини. Зробити це можливо на рівні тіла (фізіологія), на рівні емоцій (почуття), на рівні мозку (думки), а також на духовному рівні. І розривати їх не можна — все має бути в комплексі.

Пацієнтам санаторію пощастило — Віктор Іванович писав кандидатську дисертацію саме на тему реабілітації військових. Він не з тих науковців, що займаються теорією без практики. Заради повного взаєморозуміння з пацієнтами пішов служити в зону АТО і бачив усе, через що проходять учасники бойових дій. Тому й довіра до нього є, а це — неабияка частина справи, коли йдеться про відновлення моральних і фізичних сил.

Тому деякі пацієнти й повертаються сюди щороку, адже тут створено всі умови для повноцінного лікування і відпочинку.

Кошти на оздоровлення воїнів АТО закладено в держбюджеті. Тож кожен після виконання громадянського обов’язку на сході країни може звернутися у медичну установу за місцем прописки і одержати безкоштовне направлення в санаторій. Бійці, які вже оздоровлюються в «Остречі», цілком задоволені відпочинком.