ПРІОРИТЕТИ

Перейнявшись лейтмотивом фестивалю "Змінимо світ на краще!", Микола Азаров пообіцяв фінансово підтримати малокомплектні школи

"Я вітаю дитячі ініціативи, бо бачу, що вони дають можливості об'єднати зусилля навколо нових ідей. Це також дасть змогу виховувати дітей на таких простих поняттях, як добро, справедливість, взаємопідтримка", - зазначив на презентації Інтернет-ресурсу Міжнародного фестивалю "Змінимо світ на краще!" і Дитячої Ліги Націй, що відбулась учора у приміщенні столичної Дипломатичної академії, Прем'єр-міністр Микола Азаров.

За словами глави уряду, проведення літнього фестивалю у Криму дає змогу зібрати гостей із майже усіх країн світу. "Другий важливий момент - цей унікальний дитячий табір готовий приймати тих дітей, які живуть у країнах, де відбуваються певні конфлікти, стихійні лиха. В Україні вони відчують атмосферу щастя, добра, свята", - зробив висновок Микола Азаров.

У свою чергу, голова Всеукраїнського благодійного Фонду Надії і Добра Валентина Довженко нагадала, що минулого року діти із 50 країн світу створили міжнародну організацію "Всесвітня Дитяча Ліга Націй" та провели першу сесію Генеральної асамблеї міжнародної громадської організації. "Впевнена, що не лише діти, а й політики, державні діячі, меценати разом змінять світ наших дітей на краще", -зазначила вона.

Восени минулого року активісти руху попросили Прем'єр-міністра та уряд допомогти їм у створенні Всесвітньої соціальної дитячої Інтернет-мережі, яка надаватиме можливість дітям різних національностей із різних країн світу у будь-який час обмінюватися думками, розв'язувати нагальні проблеми, ставити питання дорослим, знаходити друзів, однодумців, діяти в інтересах дітей, батьків, країн усього світу.

В Інтернет-конференції юним учасникам минулорічних фестивалів було надано можливість поспілкувався із Миколою Азаровим. Спочатку глава уряду дав відповіді на запитання активістам із Луганська, Миколаєва, Харкова, Львова, а згодом вислухав побажання дітей із Голландії, Білорусі та Росії. Школярі Миколаєва, наприклад, поцікавилися, чи можна буде юним парламентарям супроводжувати урядовців під час різноманітних візитів. А львів'яни попросили Прем'єра до шкільних програм додати уроки хореографії. На питання молоді, чому сучасні програми по телебаченню пропагують неукраїнські традиції, Микола Азаров відповів, що він мало впливає на канали, тому що вони усі комерційні. Діти з-за кордону прагнуть взяти участь у цьогорічному фестивалі. Вони також переймаються долею цього міжнародного дитячого форуму, масштабами його поширення, розвитком багатосторонніх зв'язків.

Цікавинкою та кульмінаційним моментом презентації стали виступи дітей. Одні співали, інші виконували балетні па. Залу з усіх боків прикрашали стенди із фотознімками, завдяки яким можна було зрозуміти, наскільки молодь талановита, всебічно розвинена та амбітна. Недарма усюди майоріли надписи: "Ми різні - у цьому наше багатство. Ми разом - у цьому наша сила".

По завершенні святкової програми Микола Азаров заявив журналістам на брифінгу, що уряд забезпечить фінансування малокомплектних шкіл: "Це наша турбота, якщо не вистачатиме коштів, узяти на себе фінансування таких малонаповнюваних шкіл".

Водночас він звернув увагу на те, що в таких школах надається невисока за якістю освіта. Проте поки що ніхто ніяких рішень не приймав. "Якщо десь ухвалюються рішення на місцях, то це рішення локальні, і ми їх беремо на контроль", - підкреслив глава уряду.

На презентації 10-го ювілейного міжнародного дитячого фестивалю також були присутні члени уряду, представники дипломатичного корпусу, меценати та благодійники. Власне, завдяки ним проведення цього масштабного міжнародного заходу і стало можливим.