СКAНДAЛ

Кияни просять ЮНЕСКО допомогти їм відстояти історичну частину міста

Вони стояли через дорогу: протестувальники і будівельники (у всіх довідках значиться, що їх там фізично немає, бо об'єкт заморожено), що зібрались на одному з поверхів спостерігати за велелюддям. Чимала кількість міліціонерів в офіцерських погонах готувалась захищати об'єкт, який не сприймають кияни. Але, на відміну від забудовника-майстра ігнорувати права громади, її представники межу закону і моралі не переступали. Закликали до здорового глузду. Чи почують адресати хоча б цього разу, адже протистояння триває не один рік?

Кіоск замість пам'ятки

Висновок, зроблений багато років тому, що багатії заради наживи підуть на будь-який злочин, в Києві простежується на кожному кроці. Руйнуються історичні пам'ятки, в недозволених місцях зводять багатоповерхівки і розміщують кіоски. Місто, яке мало своє обличчя, було чи не найзеленішим в Європі, перетворюють на сіро-брудну територію для задоволення інтересів товстосумів. На численні протести громадськості влада, яка повинна направляти розвиток столиці, оберігаючи його культурну неповторність, практично не зважає.

Прикладом ігнорування здорового глузду стала новобудова в центрі столиці біля станції метро "Театральна". Шість років кияни протестують проти наруги, яка чиниться. А поверхи ростуть, тріщин у прилеглих будівлях додається. Цього разу з протестом вийшли працівники Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки, будівля якого теж потерпає від новобудови.

- Торговий центр, - сказала у своєму виступі один з організаторів акції Наталія Мусієнко, - зводиться без жодного дозволу. Більше того, є прокурорський припис про заборону будівництва. Господарі стверджують, що консервують об'єкт. А тим часом нарощують поверх за поверхом. Приклад їм є з кого брати. Свого часу під виглядом реконструкції фонтану побудували на Львівській площі величезний торговий центр.

Промовець, як і інші виступаючі - представники громадської ініціативи "Кияни проти руйнації міста", одностайні в тому, що міська влада не контролює ситуацію, а корупція набрала такої сили, що перебудовує територію на свій смак і під свої інтереси. Цю думку підтримав і голова постійної комісії міськради з питань культури Олександр Бригинець. Зокрема, він закликав міськдержадміністрацію проблеми міського будівництва обговорювати публічно.

- Оскільки корупція в столиці перевершила всі масштаби, - сказала активістка громадської ініціативи "Кияни проти руйнації міста" Олена Никифорова, - ми просимо допомоги у ЮНЕСКО. Іншого виходу немає.

У зверненні, зокрема, зазначається, що жителі Києва, громадські організації та активісти повідомляють ЮНЕСКО про глибоку тривогу щодо безупинної руйнації культурної спадщини. Ми втрачаємо Київ! Катастрофічно змінюється його історико-культурне обличчя. Варварська забудова історичного центру відбирає у городян їхню історію, назавжди знищуючи традиційний міський простір.

Триває будівництво на схилах Дніпра, під загрозою руйнації садиба Мурашка, у будь-який момент може поновитися будівництво у буферній зоні Софії Київської, Лаврська дзвіниця зникає у тіні хмарочоса, Андріївська церква сповзає у Дніпро...

Чергова комісія

Якщо страждає навіть буферна зона Софії та Лаври, то решта історичного центру міста знаходиться просто під ризиком тотального знищення. Новозбудованою поруч багатоповерхівкою вже візуально знищено будівлю Національної опери України. Сьогодні на черзі театр імені Лесі Українки, який руйнується незаконним будівництвом не тільки візуально, а й фізично. Попри численні заборони державних інституцій та правоохоронних органів, протести громади, будівництво тут триває вдень і вночі.

Обурена цією ситуацією, йдеться у листі, громада Києва звертається до вас за підтримкою і допомогою. Ми просимо ЮНЕСКО рекомендувати Україні розширити буферну зону Софії Київської від Золотих Воріт до Хрещатика включно з непарною стороною вулиці Б. Хмельницького. Тим самим захистити дві київські перлини: будівлі Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки та Національної опери України ім. Т. Шевченка.

Копію звернення учасники мітингу передали до міськдержадміністрації.

Під час акції одному з її організаторів надійшло повідомлення, що в Шевченківській райдержадміністрації столиці створено комісію, яка вивчить ситуацію щодо новобудови біля театру імені Лесі Українки. Ту звістку мітингувальники сприйняли як насмішку. Адже за 6 років працювала не одна комісія. Приймалось кілька рішень про заборону будівництва.

- А Васька слухає та їсть, - прокоментував реакцію влади на мітинг громадян артист Микола Ружковський.

Додамо й інше прислів'я: "Коли б свині крила, вона б і небо зрила!" Саме так і відбувається. Правда, порушники законів і норм моралі до неба поки що не дістають, а от на околиці свої загребущі руки вже запустили. Приміром, станцію метро "Героїв Дніпра" так обліпили ринком і кіосками, що туди нормально зайти не можна. А при найменшому дощі пробиратись доводиться мало не плаваючи - кіоски перекрили всі стоки і вода річкою ллється до входу у метро. Там теж на протести громадян ніхто не зважає.