Засідання Ради регіонального розвитку відбулося під гаслом: «Децентралізація: спроможна громада — європейська Україна». Загалом цей захід Президент Петро Порошенко присвятив трьом темам «з гострими кутами»: конституційним змінам, особливим формам управління деякими територіями Донецької та Луганської областей і місцевим виборам 25 жовтня.

Передовсім глава держави закликав керівників ОДА та міст провести дискусії щодо доречності децентралізаційних змін, відділяючи зерна від полови. І в такий спосіб захистити 74% українців (саме стільки громадян, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, підтримали реформу на місцях) від посягань «політичних спекулянтів і демагогів».

«Для чого потрібна децентралізація? Щоб на рівні села, селища, міста громада сама вирішувала першочергові питання в управлінні, розподіляла на свій розсуд кошти, а люди самі вирішували, що, як, де і коли їм потрібно будувати, — наголосив Президент. — Ми передаємо й відповідальність, позбавляємо права посадовців на місцях кивати на Київ, виправдовуючи свої вчинки».

Децентралізація є невід’ємною частиною демократичного суспільства. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Парад суверенітетів неможливий

Децентралізація має важливе геополітичне значення, оскільки створює систему, яка забезпечує цивілізаційну відмінність України від авторитарної гіперцентралізованої Росії. Керівництво нашої держави вивчало німецьку, іспанську, французьку моделі управління, та вирішило зупинитися на польській.

«Реформа децентралізації — гарант демократизації. Місцева влада розосереджується між тисячами громад, — продовжив думку глава держави. — Вперше київська влада добровільно позбулася частини своїх повноважень та передала їх на користь виконкомів, які формуються відповідними радами. Як не соромно стверджувати, що відбувається навпаки централізація влади?!» — зважаючи на це, він попросив керівників на місцях довести суть реформи й не допустити її зриву.

Окремий пункт — міф про федералізацію. Глава держави вкотре пояснив, що вона не має жодного стосунку до децентралізації. Він не збирається допускати «вільне управління» територіями в питаннях оборони, національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпеченні захисту прав і свобод громадян.

Президент навіть зачитав пункт 18 перехідних положень Конституції, аби довести відсутність положень про окремий статус для Донбасу. За його словами, з чинної Конституції навпаки, прибирається пункт 16, ст. 92  яким встановлюються статуси для міст. «Голосуванням 31 серпня ми відкрили процес вилучення цієї статті, аби не допустити параду суверенітетів. Чому про це не говорять опоненти?! Зміни до Конституції означають не втрату, а повернення цих територій!», — уточнив глава держави.

Долю Конституції вирішує народ

Опісля він нагадав, що специфічний порядок управління в Донецькій та Луганській областях визначається окремим законом з терміном чинності на три роки. Один рік уже минув. Як пояснив Президент, більшість статей документа запрацюють тоді, коли в окремих районах Донбасу відбудуться вибори згідно з українським законодавством, стандартами ОБСЄ та європейськими нормами. Без виведення з територій окупаційних військ це неможливо.

Загалом на долю конституційних змін вплине виконання мінських угод. «Якщо Москва вирішить атакувати, зірвати домовленості, ми повернемо старий зміст змін до Конституції, — сказав Петро Порошенко. — І в умовах запровадження воєнного чи надзвичайного стану жодні зміни не голосуватимуться. Без прогресу в політико-дипломатичному врегулюванні остаточного голосування проекту змін до Конституції не буде!».

Що стосується місцевих виборів, то вони відбудуться за новим законом на пропорційній основі з відкритими списками. Президент переконаний, що доля кандидата в депутати залежить виключно від волевиявлення людей. До речі, кількість управлінців у складі місцевих рад істотно скоротиться. В містах, де кількість виборців перевищує 90 тисяч, вибори керівників проводитимуть в два тури.

У ході засідання Президент підписав указ «Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих місцевих виборів 25 жовтня». На контрольованій Україною частині території Донбасу вибори відбудуться також. Вони неможливі лише на лінії зіткнення. І маріупольці прийдуть до дільниць. «Це місто стало символом українського Донбасу. Не дати можливості висловитися його мешканцям щодо майбутньої влади несправедливо. Так, як люди проголосують, так і буде. Воля виборців для мене закон», — резюмував Петро Порошенко.