СВЯТО

Козацький фестиваль збирає гостей

Напередодні свята до Запоріжжя на ХІV Міжнародний фестиваль козацьких бойових вишколів "Спас на Хортиці" та фестиваль традиційних народних мистецтв прибули гості та учасники з різних куточків України, а також з Росії, Білорусі, Польщі, Румунії й навіть заокеанської Канади. Свято козацької звитяги розпочалося з екологічного заходу на території Національного заповідника "Острів Хортиця", -колиску козацтва очистили від сміття.

Спортивні змагання козаків викликали чималий інтерес у запоріжців і гостей обласного центру. На козацькі двобої до державного цирку, де проходили відбіркові турніри, півфінали та фінали Першості України та Кубка Європи з українського рукопашу, збиралися справжні аншлаги.

Потому фестиваль виплеснувся на вулиці міста. Хоч часом і дощило, та ніхто не зважав на такі "дрібниці". На набережній магістралі, де організували козацькі розваги, проходили показові виступи представників різних шкіл українських бойових мистецтв. Народні козацькі гуляння зібрали чимало бажаючих випробувати себе. Тут же пригощали смачним козацький кулішем, катали на конях. Народні майстри давали майстер-класи. На "Козацькому колі" в історико-культурному комплексі "700-річний Запорізький дуб" учасники і гості свята переглянули кінну виставу спасівців.

А наступного дня на Хортиці, в історико-культурному комплексі "Запорозька Січ" зашуміло свято української козацької звитяги. Глядачі захоплено слідкували за показовими виступами представників різних шкіл козацьких бойових мистецтв України, Росії, Білорусі, і самі брали участь у козацьких змаганнях. Козацький герць на конях видався найвидовищним різновидом бойового вишколу. В цей же час у "Містечку народних майстрів" розгорталися не менш видовищні події. Тут майстрині під акомпанемент кобзарів демонстрували дивовижні витвори - вишиванки, витинанки, кераміку, вироби з деревини та металу, тощо. Концерт творчих колективів області "Покровські дзвони Хортицького Спасу", що пройшов просто неба, став гідним заключним акордом визначної події .

- Запоріжці - славні нащадки українських козаків, тож нам пасує козацька звитяга, - сказав кореспонденту "Урядового кур'єра" президент Всеукраїнської федерації "Спас" Олександр Притула. - Свої народні традиції ретельно зберігаємо і прагнемо, щоб вони стали невід'ємною частиною повсякденного життя для всіх українців.