"Я безробітна, зараз чекаю дитину. Чи маю я право на декретні виплати від держави?"

 К. ГУСЄВА, м. Чернігів

Консультує Мирослава ПРИМАК,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги,
юрист рівненської обласної ГО «Комітет виборців України»,
керівник Центру права в м. Рівне:

— Якщо ви зареєстровані в Державній службі зайнятості як безробітна, то відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» маєте право на отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами (т.зв. декретні) за умови, що ви не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Підставою для призначення вам такого виду допомоги є видана в установленому порядку довідка лікувального закладу встановленого зразка та відповідна довідка Державної служби зайнятості про те, що ви там зареєстровані як безробітна.

Звертаємо вашу увагу, що допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) після пологів. Жінкам, віднесеним до 1—4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після).

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні, в розмірі 100% мінімального розміру допомоги по безробіттю.

Звертатися з відповідною заявою для призначення і виплати цієї допомоги треба до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання (наприклад, якщо за місцем проживання ви зареєстровані та проживаєте в Деснянському районі м. Чернігова, то заяву слід подавати до управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради). Разом з тим виплата допомоги може бути призначена за місцем фактичного проживання (не за місцем реєстрації), але за умови подання до органу соціального захисту довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.