Я - ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС. Мене завжди цікавило, навіщо нас поділили на різні категорії? Хіба є істотна різниця в опроміненні радіацією для тих, хто працював у зоні в 1986-1987 роках, і тих, хто робив це у 1988-му? Чи через рік радіація кудись зникла? А ще хочу запитати, чи хтось, крім нас - ліквідаторів, намагався оздоровитися за 75 гривень на рік, маючи таку кількість хвороб?

Петро СВІРЖЕВСЬКИЙ,
селище Заболоття
Волинської обл.

Олена КРАВЧЕНКО,
директор Департаменту
соціального захисту
громадян, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи,
Мінсоцполітики:

- Питання соціального захисту та визначення статусу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС врегульовано Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - закон).

Відповідно до статті 10 закону учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві.

Підставою для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, за статтею 15 закону, є період роботи (служби) у зоні відчуження, що підтверджено відповідними документами. Перелік цих документів визначено Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 20 січня 1997 року N 51.

Передбачені вищевказаним законом компенсації та пільги громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, надаються відповідно до встановлених категорій.

Вам як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесеному до категорії 3, державою гарантовані всі виплати, допомоги і пільги, згідно із законом. Певні види соціальних чорнобильських виплат провадяться у розмірах, визначених законом та постановами Кабінету Міністрів, відповідно до затверджених бюджетних призначень.

Паспортами бюджетних програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджені видатки із розрахунку розміру виплат відповідно до постанов Кабінету Міністрів.

Передбачена законом щорічна допомога на оздоровлення здійснюється у розмірах, визначених постановою Кабміну від 12.07.2005 року N 562 "Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", зокрема учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 3 категорії - 75 гривень.

Підвищення розмірів компенсаційних виплат і допомог постраждалим громадянам можливе лише за умови значного збільшення обсягу фінансування з державного бюджету. У 2011 році фінансування компенсаційних виплат, доплат та допомоги, передбачених законом, проводиться відповідно до обсягів, затверджених Законом "Про Державний бюджет України на 2011 рік".