Темні квартири, щоденні крижані калюжі під холодильником, романтичні вечері при мерехтливому світлі кишенькових ліхтариків. Знайома картина?

Звичайно, побутові труднощі можна легко пережити: призвичаїтися готувати при світлі налобних шахтарських ліхтариків, вчити уроки біля гасової лампи, а телевізор замінити живим спілкуванням з родиною, що дуже корисно. Але віялові відключення спричиняють серйозну проблему — українці ризикують втратити більшість побутових приладів, що із нинішнім курсом долара боляче вдарить по родинній кишені. Як уберегти техніку і домогтися компенсації, якщо аварія все-таки сталася, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Фото з сайту odessa-life.od.ua

Захистять реле й стабілізатори

Найчастіше побутова техніка виходить з ладу, або, як кажуть електрики, горить через зміну напруги в мережах: під час відімкнення та ввімкнення вона може підійматися  до 250 В і падати нижче 180 В, тоді як нормативами передбачено 220 В з допустимими коливаннями +/-10%.

Електрики запевняють, що самі по собі відімкнення для побутових приладів загрози не становлять, але під час увімкнення світла є ризик збою на трансформаторній підстанції, що неодмінно призведе до коливань електроенергії в мережі — й тоді техніка може постраждати.

Щоб уникнути побутового колапсу, спеціалісти рекомендують придбати прилади для захисту — реле або стабілізатори напруги. Продаються реле й стабілізатори майже у всіх магазинах електроніки. Також пристрій можна замовити через інтернет-магазини.

РЕЛЕ. Принцип роботи реле простий: якщо напруга в мережі нестабільна, реле банально відмикає живлення. А після того, як напруга нормалізується, пристрій відновлює подачу електрики на побутову техніку.

Для звичайної міської квартири підійде реле на 2,8 або 3,5 кВт — його потужності вистачить, щоб зберегти життя холодильнику або пральній машинці. Вартість диво-коробочки, яка просто вмикається в розетку, — 160—300 гривень.

СТАБІЛІЗАТОРИ теж допоможуть зберегти техніку. На відміну від реле, які техніку просто відмикають, стабілізатори вирівнюють напругу в електромережі до необхідних 220 В. Нині у вільному продажу є два типи стабілізаторів: перший вмикають у розетку, другий — в електрощиток.

Купуючи прилад, необхідно звернути увагу на вихідну потужність, яка має відповідати кількості приладів, які будуть підключені до стабілізатора. Так, для телевізора і мікрохвильовки вистачить стабілізатора з вихідною потужністю 1 кВт. Вартість такого приладу — близько 300 гривень. Стабілізатор напруги на одну фазу (на п’ять-шість приладів із завантаженням 4,8 кВт) коштуватиме 2,5—3 тисячі гривень. Для квартири або невеликого заміського будинку підійде і перший, і другий тип стабілізатора.

Як відшкодувати збитки

Але якщо реле чи стабілізатор вчасно не купили й техніка все-таки згоріла, не варто опускати руки. Компенсацію матеріальних збитків можна вимагати через суд.

— Шанси отримати компенсацію є, хоч не дуже високі, — розповів «Урядовому кур’єру» директор юридичної компанії «Курук і партнери» Василь Курук. — Є розпорядження Кабінету Міністрів щодо введення надзвичайних заходів від 1 жовтня 2014 року, і віялові відключення зараховують до форс-мажорних обставин. Але все залежить від суми збитків. Якщо сума більша за 10 тисяч гривень або у квартирі сталася пожежа чи хтось постраждав фізично, шанси відсудити компенсацію зростають. У будь-якому разі необхідно спробувати відстояти свої права.

Насамперед необхідно подати заяву до компанії, яка відповідає за подачу світла (у столиці це Київенерго, в Київській області — ПАТ «Київобленерго») і повідомити про аварію та ініціювати створення комісії, яка вже на місці впевниться в тому, що аварія була.

Після закінчення роботи фахівців необхідно отримати копії актів з результатами перевірки. Якщо там буде зазначено, що коливання напруги спричинила погана робота енергетиків, — із цим уже можна йти до суду і вимагати компенсацію.

Щоб визначити суму, на яку можна претендувати, необхідно замовити товарознавчу експертизу, в якій буде вказано причини виходу побутової техніки з ладу та вартість її ремонту чи заміни. Дуже важливо, щоб експерт мав свідоцтво Міністерства юстиції про те, що він має право проводити експертизи такого характеру, інакше висновки не матимуть жодної ваги для суду.

Потім, уже озброївшись актом комісії, де чітко вказано, хто став винуватцем аварії, і з висновком експерта потрібно звернутися до юриста, який грамотно підготує судовий позов. Найприємніше у цій неприємній справі те, що в разі перемоги у суді відповідач відшкодує не лише збитки, а й послуги експерта та юриста.

Вікторія МАКАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»