СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Протягом останніх років в Україні склалася непроста ситуація —  з одного боку, приємна, бо збільшується кількість населення країни, а з іншого — дітям бракує місць у дитячих дошкільних закладах. Нерідко батьки заздалегідь записуються до того чи іншого садка ще у період вагітності матері. Тож одним із пріоритетних завдань уряду є розширення мережі дитячих садків. У зв’язку з цим готується низка нормативно-правових актів щодо спрощення процедури відкриття дошкільних навчальних закладів та звільнення таких закладів (незалежно від форми власності) від сплати земельного податку та податку на прибуток, отриманого від надання освітніх послуг.

Актуальність цієї проблеми підтверджується значною кількістю звернень громадян на урядову телефонну «гарячу лінію». З початку року туди надійшло понад 170 звернень щодо дошкільних навчальних закладів, повідомили «УК»  в Урядовому контактному центрі.

Найболючішим питанням для батьків (52 звернення, або 31%) залишаються складнощі з улаштуванням дітей до дошкільних навчальних закладів. Зокрема, відсутність місць у дитсадках, вимога керівництва багатьох із них сплатити добровільний внесок (1000 — 5000 грн). Чимало таких звернень надходило з Львівської (14), Одеської (6), Дніпропетровської (4), Донецької (4) областей, а також з Автономної Республіки Крим, Київської, Луганської  та Хмельницької областей.

Багато звернень (16%) стосується закриття дошкільних навчальних закладів. Такі сигнали надійшли з Луганської (6 звернень), Херсонської (5), Запорізької (4), Дніпропетровської (2), Донецької (2), Львівської  (2) та Миколаївської (2) областей. Для вирішення цих питань Урядовий контактний центр надіслав листи до державних адміністрацій: Донецької ОДА (11%), Севастопольської МДА (11%), Київської МДА (10%) та Дніпропетровської ОДА (9%). На 123 звернення громадян органами виконавчої влади надано відповіді.

Приміром, громадянин Микола Васильович із Житомирщини зателефонував на урядову «гарячу лінію» з приводу того, що в його селі Ставище Брусилівського району приміщення дитячого садка вже два роки перебуває на ремонті. Терміни завершення ремонтних робіт у дитячому садку не відомі. За оперативною інформацією відділу освіти Брусилівської райдержадміністрації, у квітні цього року було відновлено діяльність дитсадка у відремонтованому приміщенні.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» 0-800-507-309 звернулося 5060 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем їх кількість зросла на  94 звернення. Звернення, які потребували детальнішого розгляду, а таких зареєстровано понад 2220, Урядовий контактний центр надіслав  на опрацювання за належністю до органів виконавчої влади, а саме до центральних органів влади — 821, до обласних державних адміністрацій — 1276 та до інших організацій — 123. Після розгляду та конкретного вирішення порушених питань органи виконавчої влади надішлють громадянам на їхні домашні адреси письмові відповіді. Окрім того, 2840 заявникам працівники Центру відразу надали необхідні консультації та довідки з питань, що не вимагали втручання органів виконавчої влади у їх вирішення.

ДОВІДКА «УК»

Урядова «гаряча лінія» працює, крім святкових днів та неділі, за наступним графіком: понеділок — п’ятниця з 8 до 21 години, субота — з 8 до 19 години.

Звертаємо увагу підприємців, що на базі Урядового контактного центру з метою оперативного розгляду скарг на протиправні дії посадових осіб органів виконавчої влади спеціально запроваджено «гарячу лінію» — «Діалог з малим бізнесом». Скарги приймають фахівці за номером телефону урядової «гарячої лінії»:  0-800-507-309.

Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України безкоштовні, дзвінки з мобільних телефонів оплачуються відповідно до тарифів оператора мобільного зв’язку.

Телефон урядової «гарячої лінії» 0-800-507-309.