Консультує Лілія БОГДАН,
генеральний директор ЮК «Астон бізнес сервіс» 

 «Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, винуватцем якої я не був, але інспектори ДАІ склали липовий протокол, у мене за рішенням суду відібрали на рік водійське посвідчення. Як його повернути?»

Петро З., м. Полтава.

— Позбавлення посвідчення водія — процедура, яка після набуття чинності змін до Правил дорожнього руху стала досить частою. У деяких ситуаціях водійське посвідчення можна повернути ще до суду. Але здебільшого робити це доводиться тільки після судового засідання.

Пам’ятайте, щоб був шанс повернути водійське посвідчення після суду, потрібно і самому в момент, коли сталася дорожньо-транспортна пригода й відбувається оформлення порушення, зібрати максимальну кількість доказів вашої невинуватості. Обов’язково потрібно зафіксувати, що знак, розмітку або світлофор просто не було видно внаслідок різних причин (стерлися, закриті деревами, перегоріли лампочки тощо). Також необхідно звертати увагу на неправомірні дії інспекторів дорожньої служби (якщо вони були, на ваш погляд), недотримання вимог Кодексу про адміністративні правопорушення, особливо при складанні протоколу (некоректна схема, неправильно оформлені дані свідків тощо), а також правильність кваліфікації порушення. Якщо на місці, де вас зупинили і вилучили права, вам здається, що протокол складений неправильно, його або не підписувати зовсім, або вказати у протоколі, що з пред’явленими звинуваченнями не згодні.

Усі ці доводи грунтовно і спокійно викладаються в суді. Ідеальним варіантом буде наявність у вас свідків, які допоможуть довести, що водійське посвідчення вам необхідно повернути. Долучіть під час судового розгляду всі наявні у вас докази, і тоді буде досить хороший шанс, що права вам віддадуть відразу після судового засідання.

Але оскільки у вашій ситуації суд ухвалив рішення не на вашу користь, це ще зовсім не означає, що ви можете попрощатися зі своїм водійським посвідченням на тривалий час. За законом, упродовж 10 діб із дня винесення судового рішення ви можете подати апеляцію до суду вищої інстанції. 

Головне — не пропустити жорстко встановлених термінів подачі процесуальних документів і строків апеляційного оскарження. Але все-таки ми рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідченого юриста, який допоможе повернути водійське посвідчення.

Коли можна скористатися європротоколом

Олена ВАСЮТИНА, м. Київ:

«Я за кермом не один рік, і досі аварійних ситуацій з моєї вини не було, та від неприємностей не застрахований ніхто. Так сталося, що, виїжджаючи з власного гаража, не помітила автомобіль, який виїхав з-за повороту і з’явився ззаду, — і сталося зіткнення. Оскільки ушкодження невеликі, вирішили ДАІ не викликати, а скласти європротокол. Але водій другого автомобіля з місця ДТП поїхав, мотивуючи тим, що поспішає: мовляв, ви складіть документ, а я потім підпишу. Та коли за кілька днів зустрілися в офісі страхової компанії, європротокол підписувати він не захотів, тому що його бачення зіткнення не збігалося з моїм. А потім взагалі почав погрожувати і, зрештою, пішов геть. Як бути в такій ситуації? Хто і кому повинен виплачувати матеріальний збиток?»

— Нагадаю, що європротокол — це спрощений спосіб оформлення дорожньо-транспортної пригоди з незначними пошкодженнями автомобілів (він запроваджений в Україні з вересня 2011 року, коли набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» від 17.02.2011 №3045-VI), спеціальний бланк якого заповнюється водіями-учасниками ДТП спільно. Тобто щоб постраждалий водій отримав відшкодування матеріальних збитків, обидва учасники пригоди повинні були на місці вдвох скласти європротокол. Його бланк повинен бути в обох, тому що він видається автовласникові страховою компанією під час обов’язкового страхування цивільної відповідальності водія безкоштовно. До того ж, у разі використання чи втрати бланка новий бланк видається страховиком безоплатно на підставі письмової заяви.

Якщо водії не можуть дійти згоди, європротокол не зарадить, — викликати ДАІ обов’язково. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Важливий момент — знати точно, коли саме можна скористатися європротоколом. Для цього потрібно дотримуватись кілька обов’язкових правил: по-перше, не має бути травмованих і загиблих людей; по-друге, обидва водії — учасники ДТП мусять мати поліси цивільної відповідальності; по-третє, європротокол оформлюється за згоди обох водіїв — учасників ДТП і, що не менш важливо, за спільного бачення обставин пригоди. І остання важлива умова — водії не повинні мати ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебувати під впливом лікарських препаратів.

Якщо водії скористались цим документом, то — після того, як його належним чином оформили і підписали, — вони мають право їхати з місця ДТП у своїх справах. До того ж вони не повинні інформувати ДАІ про настання ДТП й звільняються від адміністративної відповідальності за її скоєння. Наступний крок — упродовж трьох робочих днів із дати ДТП звернутися — кожен із своїм примірником — до страхової компанії водія — винуватця автопригоди.

У разі відмови другого водія — учасника ДТП підписати європротокол необхідно звертатися до експертів, шукати свідків, збирати додаткові докази й подавати позов до суду. Тобто якщо не виконана бодай одна умова з обов’язкових для складення європротоколу, виклик співробітників Державтоінспекції для оформлення ДТП обов’язковий. У ситуації ж з Оленою головна помилка — документ треба було підписати вдвох на місці ДТП, а не погоджуватися на те, що другий водій підпише його пізніше.

Що робити, якщо схиляють до обопільної вини

Сергій Михайлович, м. Кагарлик, Київська обл.:

«Мій друг потрапив у ДТП, а потім — у дуже неоднозначну ситуацію. І хоч усе врегулювалося, хочу запитати, як вчиняти правильно, тому що у подібній ситуації може опинитися будь-який водій. Ввімкнувши лівий вказівник повороту і перебудувавшись у ліву смугу, він збирався повертати ліворуч, як тут його автомобіль зліва (тобто по зустрічній смузі!) на шаленій швидкості обігнав інший автомобіль, врізавшись у переднє ліве крило. Після зіткнення автомобіль винуватця, аж поки зупинився повністю, проїхав ще 50 метрів. Коли на виклик з’явилися інспектори ДАІ, спочатку запитань «Хто насправді винуватий у ДТП?» у них не виникало. Та, поспілкувавшись у патрульному автомобілі з винуватцем ДТП, даішники запросили на розмову мого товариша й почали його переконувати, що, мовляв, винуватий не тільки водій іншого автомобіля, а й він також. Тобто, як кажуть у таких випадках водії, другові почали шити «обопільну вину». Як юридично грамотно діяти у такій ситуації?

— Акт огляду, основною частиною якого є схема ДТП, — найважливіший документ у разі дорожньо-транспортної пригоди. Складають цей акт співробітники Державтоінспекції, які приїжджають на виклик. Відповідно до ст. 25 ЗУ «Про міліцію», дії інспектора ДАІ можуть бути оскаржені в суді, прокуратурі або в ОВС. Таким чином, законодавство дає змогу водієві — у разі порушення його прав — вибирати на власний розсуд орган, до якого він може подати скаргу.

Відповідно до положення ДАІ і МВС від 14.04. 1997 р. (п. 21, ч. 5) працівник ДАІ має право забезпечувати згідно із законодавством оформлення адміністративних правопорушень та брати пояснення з громадян. Оформлюється ДТП протоколом. Стаття 63 Конституції України передбачає право громадян відмовитися від його підписання, особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе. А принцип презумпції невинуватості, згідно з КУ, полягає в тому, що саме інспектор ДАІ має довести, що громадянин вчинив правопорушення, а водій не зобов’язаний доводити свою невинуватість. Тому  якщо вас схиляють до думки, що вина обопільна, а ви впевнені, що Правил дорожнього руху не порушували, у протоколі варто вказати: «…з протоколом не згоден. Правила дорожнього руху не порушував». Або й зовсім його не підписувати.

Чи належить частина вартості автомобіля

В. ІВАНЧЕНКО, м. Івано-Франківськ:

«Проживши з дружиною у громадянському шлюбі понад рік, ми придбали автомобіль. Оскільки водійського посвідчення не маю, вирішили зареєструвати машину на неї, але в техталон вписали і моє прізвище. Проживши спільно ще 4 роки, вирішили розійтися. Чи маю я шанс відсудити частину вартості автомобіля і які документи для цього потрібні?»

— У чинному законодавстві, а саме в статті 74 Сімейного кодексу України, встановлено, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю без реєстрації шлюбу й не перебувають у цей час у жодному іншому зареєстрованому шлюбі, на їхні майнові права та обов’язки поширюються ті ж самі норми права, що й на офіційно зареєстроване подружжя. На практиці це означає, що майно, набуте під час проживання у громадянському шлюбі, може бути поділено у судовому або позасудовому порядку шляхом укладення між колишнім уже подружжям письмового договору про поділ майна.

За загальним правилом, майно, набуте чоловіком і дружиною за час громадянського шлюбу, належить їм на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважних причин самостійного заробітку (доходу). Існує і така можливість, що під час перебування у громадянському шлюбі спільне майно було зареєстровано як приватна власність одного з членів подружжя, проте і його за рішенням суду можна поділити. Проте така процедура поділу майна подружжя має низку особливостей і складностей, які відрізняють її від звичайного поділу майна подружжя, яке проживало в офіційно зареєстрованому шлюбі.

Що ж до автомобіля, який був придбаний у громадянському шлюбі на спільно зароблені кошти, то його можна ділити навпіл, як і будь-яке інше майно. На практиці це зазвичай має такий вигляд: одному з подружжя залишається автомобіль, а інший — той, у кого залишилась автівка, виплачує половину її вартості. Якщо питання не можна вирішити домовившись, треба звертатися до суду.

Матеріали підготувала Лариса УСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»