ПРОБЛЕМА

Питання виділення землі під будівництво Соборної мечеті і ліквідації самозахоплень в Сімферополі давно перетворилося на політичний серіал. Влада автономії вирішила розрубати "земельний вузол", який заважає реалізації стратегічного завдання - створенню генерального плану столиці АРК. Без нього неможливий нормальний розвиток міста і прилеглих територій, до того ж, самозахоплення не лише спотворюють вигляд столиці, а й негативно відбиваються на інвестиційному кліматі в автономії.

Під таким кутом це питання розглядалося на останній сесії міської ради, в якій взяв участь Голова Ради міністрів АРК Василь Джарти. Звертаючись до депутатів, він відзначив, що проблема вже перезріла.

- Ця проблема - надумана і існує в умах окремих людей, -заявив глава кримського уряду. - Я знаю, деякі політики міркують, мовляв, після такого кроку слов'янське населення нас не підтримуватиме. Повірте, це неправда. Усі національності, що проживають на півострові, прагнуть нормального життя без конфліктів.

Сімферопольські депутати прислухалися до аргументів голови Радміну і надали Духовному управлінню мусульман Криму дозвіл на розробку проекту землеустрою з відведення земельної ділянки для будівництва в місті Соборної мечеті по вул. Ялтинській.

Розглядалося також питання виділення земельного масиву в мікрорайоні Лугове-2 під ділянки для індивідуального будівництва. Наша газета вже повідомляла про нещодавню зустріч Василя Джарти з президентом Всесвітнього конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим, у ході якої вони обговорили перспективи звільнення самозахоплень. Для вирішення цього питання В. Джарти запропонував визначити земельний масив, де зможуть отримати землю громадяни, що її потребують, у тому числі й учасники захоплень, які не переслідують комерційної мети.

- Проблема має не політичний, а економічний характер. Її розв'язання лежить у площині створення генерального плану Сімферополя, - заявив глава Радміну АРК. - Лугове-2 може стати пілотним проектом, прикладом для розв'язання проблеми в республіці. Це стосується не тільки кримських татар, а й всіх людей, які згідно із законом мають право на землю.

Глава Ради міністрів підкреслив, що влада готова вкладати кошти в розвиток нового мікрорайону. Спілкуючись з журналістами, він висловив упевненість, що питання самовільно зайнятих ділянок може і має бути вирішено.