РЕПОРТАЖ

Бурий ведмідь влаштував непересічне шоу на міжнародній трасі

 

О чверть на восьму ранку дільничному інспектору Луцького районного відділу внутрішніх справ Сергію Возняку випав несподіваний наряд. Черговий дав розпорядження капітану міліції негайно відбути в район заправки, що розташована поблизу села Брище, і убезпечити громадян. Що, звичайно, є стандартною міліцейською роботою. Але нестандартним виявилося джерело цієї небезпеки - молодий ведмідь, який невідь звідки взявся на обочині траси Луцьк - Ковель.

Про клишоногого, який піднявся на задні лапи, заглянув у вікно і спробував напроситися у гості, сповістив селянин, реакцію якого на побаченого "гостя" уявити не важко. Отож Сергій Возняк вже по дорозі до місця надзвичайної події подумки програв різні сценарії.

Але тварина, яка облюбувала найближчу посадку, вела себе миролюбно. І навіть дещо по-дитячому - качалася на перепрілому листі, пробувала на пружність гілляки, приглядалася до чогось у траві... Час від часу клишоногий піднімався на своїх двох, і тоді він ставав зростом із дорослу, у розкішній коричневій шубі людину.

Незвична картинка підбивала водіїв автомобілів, що мчали трасою, різко тиснути на гальма і здавати заднім ходом. І ось тут вони та їхні пасажири - кожен по своєму! - мали можливість проявити своє розуміння рівня небезпеки і... отриманого виховання. Хтось спостерігав за мишком здалеку, хтось - намагався його погодувати, а ще хтось наблизитися на неприпустиму з точки зору хижака близьку відстань. Отож через якийсь час ведмідь втомився від обридливої людської уваги і почав проявляти агресію...

Тим часом до місця події на максимально можливій швидкості вже летів лікар ветеринарної медицини Подільського зоопарку Олександр Попович. На місці події, де вже були перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Олександр Ткачук, голова президії обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Віталій Шибенюк, на нього чекали з особливим нетерпінням. Адже О. Попович є одним із небагатьох в Україні фахівцем із знерухомлення диких тварин. Цю процедуру йому доводилося проводити практично з усіма тваринами, які є на території України.

З спеціального пристрою у м'язи клишоногого полетіла стріла-шприц із транквілізатором. Переляканий мишко кинувся втікати від людей. Але його кров вже розносила непереборне бажання спати. І за кілька хвилин він завалився на бік... А прокинувся вже на сіні у вольєрі-ведмежатнику, що у зоокуточку Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки у Луцьку.

- Дикий звір - завжди джерело підвищеної небезпеки. І про це не можна забувати за жодних обставин. Надто, коли йдеться про хижаків! - прокоментував ситуацію Віталій Шибенюк, якому в різні роки вже доводилося випроваджувати з обласного центру Волині лосів, оленів, диких свиней та іншу живність. - І добре, що усе завершилося саме так.

Ці слова вельми слушні. Попри те, що хижаки періодично стають причиною трагедій, навіть у сім'ях, які їх зростили, люди часто забувають про небезпеку. Ціною за це іноді буває життя...

- Бурий ведмідь занесений до Червоної книги України. Цей молодий самець, судячи з усього, виховувався людьми. І, найймовірніше, втік від когось при перевезенні... -висловив своє бачення подальшого розвитку подій перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Олександр Ткачук. - Отож чекатимемо заяви його власника про втрату і документів, що підтвердять законність утримання його у неволі. Але без штрафу, судячи з усього, не обійдеться!..